kolmapäev, 24. märts 2010

Gruusia pommuhautis Adžapsandali

Eelmisel nädalal sai käidud Pille korraldatud Gruusia köögi koolitusel, mis on väga hea võimalus erinevate maailma köökidega tutvumiseks. Üheskoos valmistatud toitude seast valisin ka sel korral välja oma lemmikud - väga maitseküllane ja põnev oli aedviljaroog Adžapsandali ning kustumatu jälje jättis ka tavapäratute maitseainetega maitsestatud seenekaste. Eilsel sombusel õhtul mõtlesin ka oma perele tutvustada Gruusia köögi värvikaid maitseid - kuum pommuhautis pimedal õhtupoolikul tundus igati asjakohane. Kahjuks on pommuhautis selle kategooria toit, mille maitseelamusi pildi abiga on väga raske edasi anda - seega tuleb ikka ise järgi proovida :)

Vaja läheb (2-3-le):
1,5 väikest baklažaani ehk pommut
2 väikest kartulit
1 sl oliiviõli
1 sibul
1 roheline paprika
3 küüslaguküünt
250 g tomatipüreed
0,5 tl meresoola
0,5 tl rafineerimata roosuhkrut
2 sl värsket tilli
2 sl värsket koriandrit
2 sl värsket peterselli
2 sl värsket basiilikut
0,5 tl paprikapulbrit
lusikaotsaga Cayenne'i pipart
purustatud musta pipart

Tee pommule kahvliga mõned augud sisse ning küpseta 200-kraadises ahjus 45 minutit. Lase jahtuda, koori ning lõika pommu suurteks kuubikuteks.
Koori kartulid ning keeda soolaga maitsestatud vees pehmeks. Lase jahtuda ja lõika suurteks kuubikuteks.
Kuumuta potis õli, lisa hakitud sibul ja jämedalt tükeldatud paprika ning hauta umbes 7-8 minutit, kuni sibul hakkab pehmenema. Lisa küüslauk ning kuumuta veel paar minutit. Lisa potti ka tomatipüree, sool ja suhkur ning kuumuta umbes 10 minutit, kuni tomatikaste pakseneb.
Viimasena lisa roale pommu- ja kartulikuubikud, seejärel hakitud maitseroheline, paprikapulber, Cayenne- ja must pipar. Sega läbi ning lase veel 5 minutit haududa.
Õpetuses on kirjas, et roog serveeritakse toatemperatuuril, meie sõime aga kuumalt. Mulle lihtsalt tunduvad sellised hautised kuumana maitsvamad.

Meie Reneega nautisime toitu väga, kuid Anee jaoks oli toit taas liiga "vänge" nagu ta ütleb - vajas ikka mitu klaasi keefiri vänguse neutraliseerimiseks. Ma ikka mõtlen vahel tagasi sellele Gruusia õhtule Toiduakadeemias ja imestan, kuidas Pille aastane tütar nokkis taldrikult silmagi pilgutamata erinevaid tugevamaitselisi palakesi :)

14 kommentaari:

  1. Aet, tore näha, et tegid Gruusia koolituse toitu :)

    Arvan, et Nora puhul on "abiks" see, et oleme järginud baby-led weaning põhimõtteid. Kui lisatoitu saama hakkas (peale 6-kuuseks saamist) on talle kõiksugu erineva kuju ja tekstuuri ja maitsega asju ette pandud ja ta siis ise valib ja sõrmedega võtab ja uudistab. Esimese kuue kuu (ehk siis rp-faasi) ajal saime aru, et mingeid allergiaid tal pole, seega mingeid piiranguid menüüle ei pannud (v.a. lehmapiim, mesi ja kohupiim esimese aasta jooksul. Nüüd on kohupiima-jogurtit saanud, lehmapiima-mett veel mitte). Ega ta kõike ühesuguse isuga ei söö, aga degusteerib aplalt ja pea valimata :D

    PS Kui kunagi vaja jälle, võin raamatut laenata!

    VastaKustuta
  2. Pille - Aneel olid just alla aastaselt allergiad kõige tugevamad ning seetõttu sõi tema vist teisel poolaastal (esimesel oli ka vaid rp-l) lisatoidus 6 toiduainet. Mul on kõik kuus toidupäevikut alles, mis ma kahe allergiaaasta ajal pidasin, sealt saaks isegi täpselt järgi vaadata. Leidsin need just raamaturiiulist ning imestasin tagantjärgi, et juba kaks aastat enne oma internetis toidublogimise algust olin pannud ühe toidupäeviku pealkirjaks Aedi ja Anee toidublogi :)

    Päris palju maitseid on Anee siiski omaks võtnud, kuid samas on ka täiesti vastuvõetamatuid toite, mida ta kaua allergiate tõttu vältima pidi (nt piim ja kartul) ja ei hakkagi sööma. Vürtsikaid toite ka ta pigem ei söö. Väga maitsevad igasugused hapud marjad, mille peale enamus temavanuseid nina kirtsutavad. Ta sõi väiksena ka astelpajusid täiesti ilma magustamata - rääkida veel ei osanud, aga nõudis marju häälekalt juurde.

    VastaKustuta
  3. Päris tillukestel seda kibeda- ja hapukartust vist veel pole. Nora võib andunult sidrunit imeda, toores küüslauk-sibul meeldivad ka. Tol Gruusia-õhtul oli ka mu vanemate juures astelpajumarju söönud :)
    Tegelikult seal Gruusia õhtul väga vürtsikaid toite polnudki - adžikat ma talle ju ei pakkunud..

    VastaKustuta
  4. Tegin seda täna õhtusöögiks (kohandasin retsepti veidi - lisasin hakkliha ja porgandit ning kuna värskeid maitseaineid polnud, asendasin need 2 korda väiksema koguse kuivatatud maitseainetega). Vapustavalt hea - seda jääkski sööma. Ka mees ütles, et see on uus tase mu kulinaariakatsetustes :)

    VastaKustuta
  5. Keiu - rõõm kuulda, et maitses hästi :) Lihasõpradele meeldib see toit enim kindlasti siis, kui sellele ka liha lisada.

    VastaKustuta
  6. Plaanis nädalavahetusel proovida seda gruusia rooga, tundub sellise krõbeda talveilmaga väga mõnus. Hea meelega teeks koos lihaga, aga kuna pikka haudumisaega pole ette nähtud, siis ei teagi, kas teha liha eraldi?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hele-Mai, aitäh, et seda toitu meelde tuletasid. Sai seda päris ammu tehtud ning praeguse külmaga tasuks seda tõesti taas teha. Eelnev kommenteerija Keiu on lisanud samale toidule ka hakkliha - sellele pole pikka küpsemisaega vaja, aga muidugi oleneb, millise lihaga ise tahad teha - veis küpseb kaua, aga sea sisefilee on kiire küpsemisega.

      Kustuta
  7. Hautis tuli väga maitsev, tegin siiski lihata ja sellisel krõbedal veebruaripäeval sobis imehästi. Ainult need ahjust tulnud baklažaanid lõhnasid minu jaoks väga ebameeldivalt, kuidagi kange raudrohutee vms järele, ei ole vist selle vilja eriline austaja. Aga õnneks lõpptulemuses ei seganud ja suur tänu retsepti eest, see jääb nüüd küll talvemenüüsse :)!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tore, et hautis maitses. Kas pommu oli toorena prink ja kõva ning seest valge?

      Kustuta
  8. Toorena oli kõva, aga ahjust tulles oli seest kohati täpiline. Ausalt öeldes, kuna ma baklažaani eriti ei tarbi, siis ei tea ka, milline ta seest peaks välja nägema. Väljast tundus küll igati normaalne.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul on tunne, et meil talvel müüdavatel baklažaanidel jäävadki seemned pärast läbiküpsetamist seest mustad. Suvel ja sügise hakul on paremaid baklažaane saadaval.

      Kustuta
  9. Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

    DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.

    VastaKustuta
  10. Kas teil on vaja laenu? Siin on võimalus rahalises olukorras olevatele inimestele ja neile, kes soovivad oma elus rahalist tõusu, anname laenu väga mõistliku intressimääraga, anname välja igasuguse laenu võla laenu, ärilaenu, meditsiinilaenu, eluasemelaenu, üliõpilast laenu jne, et aidata rahval finantskriisist. Ettevõtte nimi: PLUTO CREDIT FINANCE HOME. Võta meiega ühendust juba täna
    Rahalise abi e-post: plutocreditfinancier@gmail.com
    Mida: +18474539904

    VastaKustuta
  11. Tere kõigile, mind on pettnud nii palju ettevõtteid, kes on väitnud, et nad on tõelised laenuandjad, kuid kõik minu jõupingutused on olnud asjata, olen kaotanud rohkem kui 3500 eurot võltslaenuandjatele, kellele nad väidavad, et nad ei ole. Kuni mu sõber tutvustas mulle õiget laenuandjat, kellega ühendust võtsin, ja sain neilt vaid 48 tunniga edukalt laenu, soovitaksin kõigil, kes laenu otsivad, kartmata temaga e-posti teel ühendust võtta: lapofunding960@gmail.com
    Whatsapp +447883183014

    VastaKustuta