neljapäev, 11. märts 2010

Astelpajujahu ja -marjadega tartaletid

Kevadine päike mõjub ikka kõvasti - ei ole ma enam erilisel küpsetamislainel. Kui varem oli rida kooke ja torte, mis ootasid mu mõtteis küpsetamisjärjekorda, siis nüüd on pea tühi. Ei tea enam midagi, mis isutaks. Kuigi ma olen pärast pikka pausi taasavastanud šokolaadi (lemmikud on võimalikult suure kakaosisaldusega mõrušokolaadid, millel veidi apelsiniõli, piparmünti vms sees on; Eestis on kahjuks väga nigel valik selle kategooria häid šokolaade), siis šokolaadikooke veel ikka küpsetama ei kipu.


Komistasin sahtlis tartaletivormide otsa ning mõtlesin need kasutusse võtta. Mõtteis koorus tartalettide sisse mingi magushapu täidis. Tartalettide tainas kasutasin speltanisu jahu ning Taarapõllu talu astelpajujahu.
Speltanisu on kiudainerikas veidi pähklimaitseline teravili, mida organism omastab kergemini kui tavalist nisujahu. Märkimist väärib ka fakt, et speltanisu teras jaotuvad toitained ühtlasemalt, seetõttu sisaldab ka speltanisust lihtjahu piisaval hulgal vitamiine ja mineraale. Spaltanisu kleepvalgu omadused on kehvemad kui nisujahul, mistõttu sobib see eelkõige kerkimist mittenõudvatesse küpsetistesse - tartaletitainasse sobib spelta seega suurepäraselt.

Kui juba astelpajujahu tainasse läks, mõtlesin sama joont ka täidises jätkata - tartalettide sisse läksid hapud astelpajumarjad, millele andis magusust valge šokolaad. Osad tartaletid tegin metsmaasikatäidisega - neid korjas suvel Renee ema Aneele talvel nosimiseks.

Tainas (20 tk):
2,5 dl speltanisu jahu
1 dl Taarapõllu talu astelpajujahu
100 g võid
1 muna
0,5 dl rafineerimata roosuhkrut

Täidis:
2 munakollast
7 sl hapukoort
2 sl rafineerimata roosuhkrut
2 tl vaniljesuhkrut
ca 0,5 dl 10% rõõska koort
valget šokolaadi
astelpajumarju või metsmaasikaid



Esmalt valmista tainas - haki külm või ja suhkur peenikeseks, lisa spelta- ja astelpajujahu ning sega viimasena tainasse muna. Mulju tainas käte vahel ühtlaseks ning aseta pooleks tunniks külmkappi. Võta külmas seisnud tainast tükikesed ning mulju iga tartaletivormi põhja ja äärtesse õhuke kiht tainast; vormid määri seest võiga, et hiljem tatraletti lihtsam kätte saada oleks. Eelküpseta tartaletipõhju 200-kraadises ahjus umbes 8 minutit. Sega munakollane suhkruga, lisa hulka hapukoor, vaniljesuhkur ning rõõsk koor. Pane iga tartaleti sisse marju (mina panin osadesse vormidesse metsmaasikad, osadesse astelpajud), vala peale koore-munasegu ning aseta igasse vormi 1 ruuduke valget šokolaadi. Küpseta 180-kraadises ahjus umbes 15 minutit.
Mõlemad tartaletid olid väga maitsvad - astelpaju nii põhjas kui täidises harmoneerus hästi, samuti üllatasid metsmaasikad, mille maitse tartalettide sees oli nii selgelt äratuntav.

9 kommentaari:

  1. Väga tubli! küpsetis tundub super olevat ja lastele mõnusad maiustamiseks.

    VastaKustuta
  2. iti, küpsetised oli tõesti väga maitsvad.

    VastaKustuta
  3. Küsimus vormide kohta. Minul olid metallvormid, diameetriga 8cm. Nendega muidugi 20 tk sellest tainast valmis ei tee, tuli ainult 12. See selleks. Kas ise kasutasid pabervorme? Kas sellisel juhul taina vormi surumine keeruline ei olnud? Või kui metallvormid, siis kas võiga ka määrisid vmt? Sest mul oli küpsetise kättesaamine võrdlemisi keerukas, kuna ise millegagi ei määrinud.
    Aga väga maitsvad olid küll, eriti metsmaasikatega! Ent shokolaadi järgmine kord riivin jämedalt, see sulamata kamakas ei olnud minu maitset mööda.

    VastaKustuta
  4. Anonüümne - minu vormid on 6 cm läbimõõduga, selle jätsin tõesti märkimata, ikka metallvormid, muidu ei saa korvikesed nii korrapärased.
    Võiga määrisin ka seest, selle märgin küll õpetuse juurde ära.

    Valgest šokolaadist mulle just meeldib, kui see amps on tuntav, kui valge šokolaad peenestada, muutub minu arust sisu lihtsalt magusamaks ning äratuntavat valge šokolaadi maitset pole. Aga loomulikult võib teha just nii, nagu endale parem tundub.

    VastaKustuta
  5. Tänan vastuse eest. Plaanin neid keeleallaviijaid homme jälle teha ja sedakorda siis juba kogemuste baasilt. Vormid määrin võiga. Vorme on mul 12 tk (8cm); ostan vel 6 tk juurde ja teen 2x taina, saab korvikestesse paksemalt tainast panna.
    Järele mõeldes hakkas mullegi see shokolaaditomp natuke meeldima, kuid ma teen ta siiski pooleks.

    Aitäh.

    VastaKustuta
  6. Nii tore. Palju Sa metsmaasikaid varunud oled, et ka Sul veel need märtsikuus külmkapis alles on? Või teed nüüd teiste marjadega?

    VastaKustuta
  7. Maasikaid oli pooleliitrine karp, mille sain hiljuti ühe memme käest, kes elab Võrtsjärve ligiduses keset metsi ja kes oma varudega ilmselgelt ise toime ei tule, et vastu kevadet mulle veel suure karbi kinkis :)
    Pool karpi läks tartalettidesse, läheb teine pool kah.

    VastaKustuta
  8. Vat see oli alles tore ja südantsoojendav kink!

    VastaKustuta
  9. Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

    DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.

    VastaKustuta