kolmapäev, 9. september 2009

Tartaletid maasikate ja martsipaniga

On septembri algus, aga turul müüakse veel värskeid maasikaid. Pidin need ära ostma. Maitselt polnud need küll enam päris õiged suvemaasikad, seega mõtlesin valmistada nendest mingi küpsetise, kus sees maasikate maitse hästi säiliks. Toorjuustu mul kodus polnud, sellised koogid tuli välistada, liiga läbi küpsetada mõne koogi sees maasikaid ka ei tahtnud; vahukoore-biskviittainatordid pole aga mu lemmikud… Siis meenusid tartaletivormid, mille ma olin juba mitu kuud tagasi ostnud, aga kasutanud polnud veel kordagi. Teadsin, et just sellist magustoitu ma maasikatest tahakski.


Tainas (16 tk):
3 dl täistera nisujahu
1 dl mandlilaaste
0,5 dl suhkrut
1 muna
100 g võid

Täidis:
2 munakollast
3 spl hapukoort
3 spl suhkrut
0,5 tl vaniljesuhkrut
6 maasikat
martsipani


Tartaleti "korvike" tehakse muretainast, mina lisasin tainasse ka mandlilaastud. Valmistasin taina nii - hakkisin kausis või, lisasin täistera nisujahu, mandlilaastud, suhkru ja muna. Mässisin kokku muretaina ning panin kiletatult pooleks tunniks külmkappi. Üritan ikka kasutada nii paljudes küpsetistes kui võimalik täisterajahusid, paraku rikuvad aga täisterajahud mitmed küpsetised ära. Tartalettides saab täisterajahu väga edukalt kasutada, kuna need ei pea kerkima.
Seejärel määrisin tartaletivormid seest võiga ning muljusin neisse sõrmedega paraja koguse tainast, et kaetud saaks ääred ja põhi. Pistsin vormid tagasi külmkappi ning lasin ahjul kuumeneda 200 kraadini. Eelküpsetasin vorme umbes 7 minutit, samal ajal valmistasin täidise. Segasin omavahel munakollased ja suhkru, lisasin ka hapukoore ja vaniljesuhkru. Ahjust võetud korvikestesse pistsin lõigutud maasikaviilud, veidi martsipani ning valasin peale muna-kooresegu. Küpsetasin veel umbes 15 minutit ning tartaletid olidki valmis. Koputasin tatraletid kuumalt vormidest välja. Maitsesid hästi nii soojalt kui külmalt.

2 kommentaari:

  1. Tere!

    Kas täidisega koos küpsesid korvikesed samuti 200-kraadises ahjus? Aitäh! :)

    VastaKustuta