esmaspäev, 19. märts 2012

Prantsuse köögiviljahautis ratatouille

Ratatouille on Lõuna-Prantsusmaalt pärit köögiviljaroog, mis on levinud laialt maailmas. Restoranides pakutakse ratatoiulle'd enamasti pearoa ühe komponendina liha või kala kõrvale. Samas võib ratatouille ka neile, kes liha või kala (igapäevaselt) ei söö, olla suurepärane vitamiinirikas pearoog. Ratatouille tundub olevat päris toitev - ometigi koosneb see vaid köögiviljadest. Igati sobilik toit praegusel aastaajal.

Ratatouille võtmekomponendid on tomat ja baklažaan; ülejäänud köögiviljad varieeruvad. Kõrvits, mille mina hautisele lisasin, pole kindlasti ratatouille klassikaline koostisosa, kuid valik täiesti õigustas end. Pole varem tomati ja kõrvitsa kooslust osanud hinnata - see on minu jaoks nüüd uus ja kindlasti kordamisele minev avastus.

Ratatouille valmistusmeetodeid on mitmeid - osad koostisosad võib küpsetada ahjus ning lisada hautisele lõppjärgus, samas võib ka kogu roa haudepotis valmistada, lisades komponente nende küpsemisaja järgi. Mina valmistasin ratatouille potis; valmis üsna kiiresti - alla poole tunni.

Vaja läheb (3-4 le):
oliiviõli ja võid
2 sibulat
pool baklažaani
3 küüslauguküünt
1 suurem paprika
ca 200-250 g purustatud tomateid
ca 250 g kõrvitsat
peotäis kirsstomateid
1 väike suvikõrvits
tšillipipart
meresoola
1 tl muscovado suhkrut
värskelt jahvatatud musta pipart
värsket basiilikut
värsket pune

Haki kõik ratatouille koostisosad suupärasteks tükkideks (sibulast ja küüslaugust lõikasin õhukesed viilud ning kirsstomatid jätsin terveks - siis püsib mahl tomatites sees). Kuumuta haudepotis õli ja või (võib loomulikult ka vaid ühe rasvainega teha) ning lisa sibulad; hauta madalal kuumusel ca 3-4 minutit, lisa baklažaan ja küüslauk, hauta veel umbes sama kaua. Seejärel lisa potti paprika, lase haududa mõned minutid. Nüüd võib lisada purustatud tomatid, seejärel kõrvitsa. Mõne minuti pärast ka kirsstomatid ja suvikõrvitsad. Kõrvits ja suvikõrvits võiks hautise valmides säilitada oma kuju mitte olla hautatud liiga lödiks. Maitsesta hautist meresoola, musta pipra ja tšillipipraga; lisa maitsete tasakaalustamiseks ka veidi muscovado suhkrut. Soola vajavad igasugused tomatiga hautised minimaalselt, nendes on maitset küllaga. Viimasena sega hautisesse värsked hakitud ürdid. Serveeri ratatouille nt grillitud kala või lihaga; aga sobib hästi ka pasta kastmeks või eraldiseisva roana (kõrvale nt ciabatta viil).

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar