reede, 3. juuni 2011

Selle aasta lemmik rabarbrikook

Siin on minu selle aasta uus lemmik rabarbrikook - seest mahlane-hapukas ja pealt krõmpsuv ja magus. See rabarbrikook on inspireeritud Tosca koogist, kuid kogused ja lõplik koostis sündis tegevuse käigus. Kooki on juhuse tahtel sattunud üks banaan, mis oli puuviljavaagnas üle küpsemas, kuid just sellest banaanist tulenev eriline maitsenüanss meeldis kõigile koogisööjatele. Kes kooki teha proovib, siis banaan pole siin retseptis väheoluline, pange see kindlasti sisse.

Vaja läheb:
3 muna
2 dl rafineerimata roosuhkrut
3 dl nisujahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
1,5 tl vaniljesuhkrut
125 g võid
1 küps banaan
ca 400 g rabarbrit

Kate:
75 g võid
1 dl rafineerimata roosuhkrut
1 sl nisujahu
2 sl vahukoort
75 g mandlilaaste
25-50 g kookoshelbeid

Vahusta munad suhkruga tugevaks vahuks. Sulata või ja lase veidi jahtuda (liiga kuuma võid ei ole soovitav munade hulka lisada). Sega nisujahu, küpsetuspulber ja vaniljesuhkur omavahel ning lisa munavahule. Seejärel lisa veidi jahtunud või ja sega tainas ühtlaseks. Viimasena lisa kahvliga katkitambitud küps banaan ning tükeldatud rabarber. Kuigi tundub, et rabarbrit on rohkem kui tainast, ei jää kook siiski vesine vaid mõnusalt mahlane. Kook mahutub 26 cm läbimõõduga ümmargusse koogivormi.
Tõsta kook 200-kraadisesse ahju ja küpseta umbes 20 minutit. Koogi küpsemise ajal valmista magus ja krõbe kate. Sulata potis või, lisa suhkur ja nisujahu; sega vispliga ühtlaseks. Kalla potti ka mandlilaastud ja kookoshelbed ning vajadusel niisuta veidi (vahu)koorega. Kalla kate koogile ja küpseta sama temperatuuri juures veel umbes 15 minutit, kuni kook on pealt kuldne.

11 kommentaari:

  1. Väga põnev kodune kook paistab. Kiusatus on see aasta liiga palju rabarberikooke proovida:)

    VastaKustuta
  2. Isuäratav! Baanan ja rabarber koos paneb katsetama:)

    VastaKustuta
  3. Küpsetasin eile seda kooki. Kuna mul kodus nii palju mandlilaaste ei olnud, siis asendasin need osaliselt kookoslaastudega. Igatahes super hea kook, mis sai seltskonnas otsa 15 minutiga! Nüüd hakkan uut kooki küpsetama.
    Evelin

    VastaKustuta
  4. Evelin - rõõm kuulda, et kook maitses.

    VastaKustuta
  5. Tegin ka seda kooki nädalavahetusel, meie peres kookost ei armastata, seega tegin ainult mandlitega. Kook praktiliselt hingati sisse, ainult puru jäi järgi :) hakka või kohe uut tegema.

    Annika

    VastaKustuta
  6. Taas rõõmustavad sõnumid. Aitäh, Annika.

    VastaKustuta
  7. Imeline kook. Mul oli rabarbrit natukene vähem, kui retseptis ja olin juba ette tusane, et nooh, ei tule nüüd nii hea, mahlane ja rabarbrine. Aga kook tuli lihtsalt imehea! Kõige parem rabarbrikook sellel aastal. Aitähh retsepti jagamise eest. Kerttu

    VastaKustuta
  8. Kerttu, tore, et ka Sulle maitseb!

    VastaKustuta
  9. Aet, kas kate mängib olulist rolli?
    Meie peres pähkli allergia.

    VastaKustuta
  10. No kate annab ikka sellele koogile väga palju juurde. Kas kookost ka ei kannatata - pane seda suurem kogus.

    VastaKustuta
  11. kahjuks kõik mis pähkli liiki ja sarnane :)) ehk mandel, kookos, martsipan jne...
    Ma just nuputan, et mida siis asendada.

    VastaKustuta