neljapäev, 15. detsember 2016

Amaretti küpsised

Amaretti küpsised (gli amaretti/i biscotti amaretti) on Itaalia päritolu maiustused. Küpsised koosnevad mandlijahust, suhkrust ja munavalgest, olles koostise poolest sarnased makroonidele. Seega, kes makroonidest vaimustuses on, võiks proovida ka amaretti küpsiseid.

Suhkrut on neis küpsistes siiski häbiväärselt palju ja küpsised on ikka päris magusad. Piisab paarist küpsisest, et saada magusaisu täis. Pole kohe ammu midagi sellist küpsetanud. Aga oli üks põhjus, miks küpsetada midagi itaaliapärast.

Karbi amaretti küpsistega läksin eile itaalia keele eksamile. Itaalia keele õppimine on üks minu ammustest unistustest ning nüüdseks olen omandanud itaalia keeles algtaseme ja ilmselt jätkan ka uuel aastal õpinguid (juhul, kui see ei hakka segama mu teisi magistriõppe aineid). Huvi itaalia keele vastu tekkis mul kunagi aga just nimelt toiduteema ja Itaalia köögiga seoses ning ka esialgne sõnavara tekkis just toitudest. Toidust rääkimine mulle meeldib ja teha seda keeleõppe raames on eriti kasulik. Pealegi satub Itaaliasse ikka aeg-ajalt ning nii tore on, kui suudad kohalikku keelt mingil määral rääkida või vähemalt saad aru elementaarsetest asjadest.

Keele algõpe täiskasvanuna on ka omamoodi naljakas kogemus. See tasand, millest keeleõpet alustatakse, on ikka selline lihtne, asine ja lapselik. Räägid ja kirjutad sellest, mis sulle meeldib, mida päeva jooksul teed, mida sööd, millised riided sul seljas on või milline näeb välja su kodu. See on sama tase, mida mu neljandas klassis käiv laps õpib praegu inglise keeles. Aga vaatamata sügavamate teemade puudumisele on keeleõpe siiski paras ajutrenn ning tohutult ajamahukas protsess.


Sellest kogusest saab kaks plaaditäit küpsised (ca 60 tk). Kui nii palju küpsiseid pole vaja, võib kogust näiteks poole võrra vähendada. Küpsised säilivad muidu ilusti ka õhukindlas karbis.

Koostis (ca 60 küpsist):
175 g munavalget (5 L-suuruses muna)
280 g mandlijahu
200 g suhkrut + suhkrut, mille sees veeretada küpsisepalle
1 (ökoloogilise) sidruni koor (vaid kollane osa)


Mõõda suurde kaussi mandlijahu ja suhkru kogus ning riivi samasse kaussi ka sidrunikoor. Sidrun on soovitav valida mahepõllumajandusest, mis ei sisalda kemikaale (selline märge on enamasti ka itaaliakeelsetes retseptides). Sega kuivained omavahel läbi.

Pane eraldi kaussi munavalged ning lase need võimalusel toasoojaks. Sega munavalged (ilma vahustamata) kuivaine hulka, kuni on moodustunud ühtlane tainas. Tainas peab jääma pehme, aga mitte vedel. Samas ei tohi see olla ka liiga tihke. Lugesin, et retseptides ongi raske määratleda munavalge, mandli ja suhkru kogust, kuna tulemus võib isegi samade kogustega tulla iga kord erinev. Erinevus tuleb ka sellest, kas kasutada kuiva mandlijahu või teha mandlitest ise jahu (olles enne mandleid kuumas vees leotanud). Mina kasutasin valmis mandlijahu. Tainas on õige paksusega, kui küpsised ahjus veidi kerkivad, samas aga ei tohiks küpsistest välja nõrguda munavalget (ümber küpsise ei tohi tekkida krõbe ring munavalgest). Liiga kõvast tainast jäävad aga liiga jäigad küpsised.

Ära lase valmis tainal seista, vaid hakka kohe niiskete käte vahel vormima väikeseid pallikesi (umbes trühvli suuruseid). Veereta pallikesed suhkru seest läbi ning tõsta ahjuplaadile.

Küpseta amaretti küpsiseid 150-kraadises pöördõhuga ahjus ca 23-25 minutit, kuni küpsised on saanud kerge jume. Valmis küpsised peaks olema pealt krõbedad, aga seest pehmed ning äratuntava mandlimaitsega.

2 kommentaari:

  1. Tulemused saan teada alles jaanuaris. Palju sai selgeks, aga eessõnade süsteemi hoomamine võtab veel aega.

    VastaKustuta