teisipäev, 8. jaanuar 2013

Trühvlid nagu Kalevi "Mosaiik"


Head uut aastat, kallid blogi lugejad. Tervitan teid aasta alguse puhul imeliste trühvlitega, küll pelgalt virtuaalsetega. Aga varuge 15 minutit aega ja mõned toorained ning need trühvlid saavad reaalsuseks. 

Mäletate, kunagi olid Kalevil trühvlid nimega "Mosaiik" - seest pähklised-puuviljased, kaetud šokolaadiga, pakitud ükshaaval fooliumisse (need olid olemas veel lähiminevikus, nii 7-10 a tagasi). Algselt olid kommid erakordselt suured, kuid aasta-aastalt muutusid need aina väiksemaks, kuni lõpuks üldse müügilt kadusid. Hästi kahju, kuna need olid mul ühed lemmikud ning olid kujunenud minu traditsioonilisteks sünnipäevakommideks. 

Sel sünnipäeval kinkis ema mulle karbitäie enda tehtud komme. Juba esimest ampsu võttes hõiskasin, et see on nagu "Mosaiik". Üllataval kombel polnud eesmärk üldse nimetatud komme järgi teha, aga need kukkusid välja lihtsalt juhuslikult. Võtsin retsepti ja tegin ka ise. 

Koostisaineid lugedes võib kinnitada, et kõik on 100% tervislik ning et see lõpuks kommi kujul serveeritakse, ei tee sellest veel midagi patust. Kui ülejäänud pere on mu tervislike katsetuste suhtes vahel pisut skeptiline, siis esimene partii sai häbematult kiiresti otsa ning juba tuleb asuda tegema järgmist.

Vaja läheb (24 tk):
50 g mandleid
100 g kuivatatud ploome*
100 g kuivatatud datleid*
ca 15-30 g kuivatatud jõhvikaid
1 kuhjaga sl mett
100 g 70 %-list mõrušokolaadi

Komme saab teha kas köögikombainiga või ka saumikseri väikeses purustajas. Kuna kogus polnud suur, tegin saumikseri purustajaga. Esmalt purusta mandlid, aga ära päris jahuks jahvata, jäta väikesed tükid. Mandlid tuleb purustada eraldi, kuna kleepuvad puuviljad ei lase hiljem mandlil piisavalt peenestuda. Seejärel purusta kuivatatud ploomid, datlid ja jõhvikad. Kalla kõik purustatud komponendid kaussi, tõsta peale tubli lusikatäis vedelat mett ning sega ühtlaseks massiks. Sulata vesivannil šokolaad. Vormi massist käte abil väikesed pallikesed ning veereta neid sulašokolaadi sees. Tõsta fooliumile tahenema. Kui kohe otsa ei saa, säilita külmkapis. 

* Mina kasutasin kommide tegemiseks pehmeid kuivatatud ploome ja datleid - nt Rimis müüdav I Love Eco sarja omad või Seebergeri mõnusalt kleepuvad ploomid ja datlid.

3 kommentaari:

  1. Väga ilusad! Ma teen väga sarnaseid kompvekke, aga datlite asemel kasutan viigimarju (detsembri Kodu&Aias olid isegi): http://www.nami-nami.ee/Recipe/View/11240/
    Hästi mõnusad maiuspalad!
    PS Kas Sa Seebergi kuivatatud mangosid oled proovinud? Ma vist täitsa sõltuvuses juba :D

    VastaKustuta
  2. Täiest uskumatu, ma pole seda sinu postitust kunagi näinud, aga tulemus sama :) Ja veel maitsekirjeldus ka ühtib :)
    Mina olin eelmisel talvel Seebergeri pehmetest datlitest täiesti sõltuvuses, kuna sel ajal väga palju asju süüa ei tohtinud ja mida tohtisin, sõin ebaproportsionaalselt palju. Pehmed ploomid maitsevad ka, aga need nii magusad, et saab vaid mõned korraga süüa. Isegi Seebergeri pähklid on kõik äärmiselt maitsvad - nii uskumatu kui see ka ei tundu - nt metsapähkli ja mandli kvaliteet on hoopis teine kui suvalistel. Mangot pole Seebergeri oma söönud, olid vist suhkrustatud need. Mulle maitevad meeletult naturaalsed ilma suhkruta kuivatatud mangoribad, neid müüakse ökopoodides. Ka ökopoodide ilma suhkruta ananassid on väga head (Seebergeril need ka suhkrustatud).

    VastaKustuta
  3. Ei ole suhkrustatud, Aet, lihtsalt kuivatatud mangoribad (natuke on kartulitärklist ja heledana hoiab vääveldioksiid.

    VastaKustuta