kolmapäev, 4. jaanuar 2012

Kuidas valida ja puhastada avokaadot ning avokaadosalat röstitud musta leiva ja Pecorino juustuga

Südatalvel ei väsi ma ülistamast avokaadot - just praegu on avokaadod oma parimas küpsusastmes. Tundub, et avokaado ei jäta kedagi külmaks - osa inimesi lausa jumaldavad avokaadot, teine osa ei pane seda vilja suu sissegi ja väidavad, et avokaado on üks imelik seep. Omast kogemusest olen õppinud heal ja halval avokaadol vahet tegema. Meie kaubanduses müüakse enamasti kahte sorti avokaadosid - rohelised (Fuerte) ja mustjaslillad (Hass). Kiika pilte siit. Avokaado on oma parimas küpsusastmes, kui see kergelt vetrub sõrmega vajutades, aga tasub ettevaatlik olla, et avokaado hoopis mäda poleks (siis on avokaadol sageli üks ots tössim). Mina suudan hea avokaado pimesi juba ära tunda :) Olen maitsnud mõlema sordi avokaadosid oma parimas küpsusastmes ning minu eelistus kuulub selgelt just Hass sordile - need on maitseküllasemad ja ka parema tekstuuriga (ja kui avokaadot seebina kirjeldada, siis Fuerte viljaliha on tõesti pisut seebim). Mitte kunagi ei tasu süüa toorest avokaadot, kuna avokaado võlu on selle pehmes viljalihas; samuti on toores avokaado täiesti teise maitsega, veidi mõrkjas. Kui on tarvis toore avokaado küpsemist kiirendada, pane see banaani kõrvale või koos banaaniga paberkotti - väga tõhus (ja vastupidi - ära hoia küpset avokaadot banaanide lähedal või koos banaanidega samas külmkapisahtlis ega puuviljavaagnal). Küps avokaado on seest alati ühtlaselt õrnroheline; pruunid laigud või triibud vihjavad juba üleküpsenud või mädanenud viljale.
Kuidas avokaadot puhastada, avastasin kunagi ammu ühest Youtube videost. Seda nippi olen jaganud väga paljudele sõpradele ning kõik on väga üllatunud. Nimelt tuleb küpsele avokaadole noaga teha ring peale (nagu lõikaks pooleks, aga seeme on keskel). Seejärel keerata üht avokaadopoolt paremale, teist vasakule. Küps avokaado avaneb kergelt ning ühele poolele jääb seeme. Seemnele löö sisse noa lõikeosa ning keera nuga; seeme jääb noa külge ja tuleb kergesti välja. Edasi oleneb, kui suuri tükke on vaja. Näiteks salatisse panekuks lõikan koorega avokaadopooliku sees noaga paar korda risti-rästi ning tõstan teelusikaga viljaliha välja.

Avokaadosalat:
küps avokaado
kollaseid ja punaseid kirsstomateid
midagi salatilist - nt lehtsalatit või rukolat
paprikat
pomelo viljaliha ja pomelomahla
Kreeka pähkli õli
veidi suhkrut või mett
meresoola
purustatud musta pipart

Kõrvale ja peale:
röstitud musta leiba
Pecorino juustu (valmistatud lambapiimast)

Salati komponentide kogus sõltub sööjate arvust ning tooraine vahekorda saab igaüks enda maitse järgi reguleerida. Avokaadot võiks avokaadosalatis olla ikka pea igas ampsus. Salatikastme jaoks sega Kreeka pähkli õli, pomelomahl (pigista pomelost), suhkur (või mesi) ja sool. Kalla kaste salatile. Purusta salatile peale musta pipart. Mina söön hetkel Parmesani alternatiivina Pecorino juustu, kuna pisipoja lehmapiimaallergia ei lase mul tarbida lehmapiimatooteid. Salati kõrvale röstisin ahjus musta leiba. Mina söön salatit sageli lõunal põhiroana, aga salat sobib loomulikult ka mõne lihatoidu kõrvaliseks.

6 kommentaari:

  1. Väga asjalik postitus, Aet! Ma ise olen ka veendunud Hassi-fänn, Fuerted jäävad minust enamasti puutumata. Enda suur lemmik on kana-avokaadosalat - kas siis salatilehtedel või topeltvõileiva või lavaši vahel.
    Aga mina olen üllatunud, et Su sõbrad on üllatunud - st millisel muul moel avokaadot üldse "koorida" annab? Kas keegi on tõesti noaga klassikalisel viisil avokaadot koorida üritanud?

    VastaKustuta
  2. Tänan, Pille! Mul on ka veel mitmeid-mitmeid viise, kuidas avkokaadot söön - avokaadosalat nii grillitud kana kui lõhega on väga hea. Kokakoolis tegime eelmisel kevadel avokaadost kuuma suppi, kuid kuumutatud kujul ma avokaadost nii lugu ei pea.
    Ma ka ei kujuta ettegi, kuidas avokaado koorimine muul viisil peaks toimuma :)

    VastaKustuta
  3. Prrr. Sooja avokaadosuppi ei oska hetkel isegi ette kujutada :O

    VastaKustuta
  4. Tere! Mida selle toore avokaadoga pihta hakata? Mitte midagi? Poes ei osanud küpsust hinnata, ostsin, kodus lõikasin lahti, aga täiesti kõva on seest...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Paraku lahtilõigatud toore avokaadoga pole midagi teha. Kui rohkem ostsid, küpseta mõni päev toatemperatuuril, kuni muutuvad pehmemaks.

      Kustuta