teisipäev, 14. detsember 2010

Kala tarrendis

Detsembris avatud Sadamaturul on väga hea kalavalik! Olen sealt mitu nädalat ostnud parimat suitsuforelli, mis ma kunagi saanud olen. Lisaks forellile kui "tavalisele" kalale leiab turult ka nt silmu ja angerjat ning loomulikult värsket kala. Siiski pole tegu vaid kalaturuga - Sadamaturule on kokku koondatud palju väärtuslikku kaupa nii Eestist kui ka kaugemalt. Sealt saab mett, saab maheliha, kohupiima, saab hooajalist köögivilja ja kõike muud, mis üks perenaine ihkab.

Mul oli juba lihast sülti tehes mõttes, et peaks proovima teha sülti või tarrendist ka kalast. Sadamaturul kalaleti ees see mulle meelde tuligi. Eelmisel aastal mu ema tegi kala tarrendis ja mulle väga maitses. Väikeste mugandustega tarretasin nüüd selle aasta "süldihooajal" ka heigi ära. Tasub järgi proovida.

Vaja läheb:
heiki (poolteist kala); või mõnda muud valget kala
ca 1 l vett
1,5 tl meresoola
ca 7-10 tera musta pipart
ca 5-7 tera vürtsi
2 loorberilehte
1 varsselleri vars
1 väike sibul
1 küüslauguküünt
10 g želatiini

Tükelda sisikonnast puhastatud (aga luuga) kala ca 4-5 cm pikkusteks tükkideks. Pane potti, kata veega ja lase keema tõusta. Mina kurnasin esimese vee ära ja loputasin kala kergelt veega üle. Kordasin sama protsessi - kala koos veega uuesti keema. Kui vesi uuesti keema läks, koorisin pealt tekkiva vahu ära, lisasin ratasteks lõigatud sibula, tükeldatud varsselleri ja küüslauguküüne ning maitseained. Keetsin väga vaiksel tulel ca 20 minutit. Kuna esimese vee kurnasin ära ja heik on väherasvane kala, siis kartsin, et vedelik ei tarretu ära ja kasutasin igaks juhuks ka želatiini, mille eelnevalt paisutasin vees. Maitseained kurnasin puljongist välja. Kalatükid läksid kaussidesse ning vedelik peale. Ööseks külmkappi. Selline kogus želatiini oli piisav - tarrend oli just paraja tekstuuriga ning klaasjalt läbipaistev. Väga mõnus vaheldus lihasüldile ning miks mitte ka üks mõnus amps jõululauale.

3 kommentaari:

  1. Avastasin Su eile ja lugesin kõik algusest lõpuni läbi. Väga-väga tore ja inspireeriv blogi, panin nii mõnegi retsepti järjehoidjaribale istuma.

    Järgmisi huvitavaid postitusi ootama jäädes,

    Mirjam

    VastaKustuta
  2. Issand, Mirjam, mul on siin blogis pooleteise aastaga 248 postitust ja Sa lugesid selle korraga läbi??? Eks see teeb ikka rõõmu, kui keegi siit blogist midagi enda jaoks huvitavat leiab ja ka enda kodus neid toite katsetab.
    Tegelikult olen isegi huvitavaid blogisid leides samamoodi käitunud, et lappan aina edasi ja edasi, kuni olen kogu blogi läbi lugenud. Toidu- ja reisiblogid on need, mis mulle väga meeldivad. Pole küll kunagi suutnud ühe päevaga sellist meeletut materjali läbi lugeda :) Ise jätan ka alati kommentaari, kui mulle midagi väga hinge läheb ning blogi "läbi lugedes" oled selle autori eluga juba nii kursis justkui nagu tunneks teda.

    VastaKustuta
  3. Oled kindlasti ka enda jaoks leidnud nii kuradi hea raamatu, mida päevaga läbi lugedes tundub, nagu läbi loetud materjal polekski suurem asi hunnik informatsiooni. Nii tundsingi!

    VastaKustuta