esmaspäev, 14. september 2009

Õunastruudel röstitud metsapähklite ja halvaaga

Õunahooaeg on täies hoos, seetõttu on just praegu õige aeg süüa igapäevaselt C-vitamiinirikkaid kodumaised õunu. Võtke neid tööle kaasa, pange lastele mõni õun koolikotti ning loomulikult saab õuntest valmistada ka imemaitsvaid küpsetisi. Sel korral valmis röstitud metsapähklite ja halvaaga õunastruudel.

Vaja läheb:
4 dl Vändra nisujahu
näpuotsaga soola
1 dl toasooja vett
3 spl päevalilleõli
0,5 tl äädikat

Täidis:
400 g õunu
100 g halvaad
50 g röstitud ja kooritud metsapähkleid
0,5 dl rafineerimata roosuhkrut
100 g võid


Et saada õiget struudlit, tuleb osata struudlitainast valmistada - struudlitainas peab jääma läbipaistvalt õhuke ning elastne. Struudlitaina valmistamine pole iseenesest keeruline ega ajamahukas, tuleb lihtsalt järgida juhiseid. Struudlitaina valmistamiseks on tarvis võimalikult peene jahvatusega nisujahu, täisterajahudest struudlitainas ei õnnestu. Proovisin sel korral valmistada struudlit Vändra ökonisujahust, mis ei ole värvilt nii lumivalge kui nt Veski Mati nisujahu, kuid tundus siiski piisavalt peen, et tainas võiks õnnestuda. 
Panin kaussi nisujahu ja soola; segasin vee, äädika ja päevalillõli ühes anumas ning valasin jahule peale; sõtkusin, kuni valmis ühtlane tainas. Jätsin tainas umbes pooleks tunniks kuuma poti alla; soe keskkond annab tainale elastsust juurde. Samal ajal tükeldasin õunad; mina jätsin õuntele koore peale - esiteks, et säiliks koorealused vitamiinid aga ka selleks, et õunad struudli sees küpsedes liiga püreeks ei muutuks. Segasin kausis õunaviilud, suhkru, ahjus röstitud ja kooritud metsapähklid ning halvaatükid. Rullimiseks ei ole tarvis taina aluspinda jahuga üle puistata, see ei kleepu kinni. Rullimine võttis ikka ca 10 minutit, keerasin tainast ühte ja teistpidi ning lõpuks sain selle piisavalt õhukeseks. Tundus, et Vändra nisujahu ikka ei rikkunud struudlitaina kvaliteeti ning tainas oli parajalt elastne ja rullitav, kuigi värvilt oli see helepruun.Sulatasin potis või ning määrisin kogu tainapinna sulavõiga kokku, seejärel kallasin kausist täidise struudlile pika ribana ning keerasin struudli rulli, jättes lahtise tainapoole struudlil allapoole. Surusin otsad sõrmedega kokku, et täidis välja ei voolaks ning määrisin struudli ka pealt sulavõiga. Küpsetasin struudlit pöördõhuga 180-kraadises ahjus umbes 35 minutit ning määrisin selle aja jooksul struudlit pealt paaril korral veel sulavõiga (kui see etapp ära jätta, jääb struudel kõva). Ahjust väljatulnud struudli võib panna umbes veerand tunniks fooliumi alla pehmenema. Serveeri soojalt ning pusita peale tuhksuhkrut; kõrvale sobib hästi vaniljejäätis.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar