kolmapäev, 30. september 2009

Mangotort

Selle sama mangopüreega, millest valmistasin ka mangojäätise, proovisin sel korral valmistada ühe koogi, mille retsepti leidsin nami-namist, vähendasin küll koguseid. Kook tundus eriti isuäratav, püüdsin selle maitset endale ette kujutada…

Vaja läheb:
140 g Digestive küpsiseid
50 g võid

140 g mangopüreed
200 g maitsestamata jogurtit
1 dl 35%-list rõõska koort
1,5 spl suhkrut
0,5 sidrunit
4 spl želatiinipulbrit


Esmalt panin želatiinipuru vette paisuma. Valmistasin koogipõhja - purustasin küpsised ning segasin sulavõiga. Surusin võiga läbisegatud küpsised küpsetuspaberiga kaetud vormi põhja ning küpsetasin umbes 7 minutit. Lasin koogipõhjal jahtuda. Seejärel valmistasin täidise - segasin mangopüree ja jogurti. Panin paisunud želatiini koos sidrunimahlaga potti ning lasin sulada, valasin mango-jogurtisegu hulka ning segasin läbi. Vahustasin vahukoore suhkruga ning segasin teise seguga kokku. Kallasin segu jahtunud koogipõhjale ning jätsin kilega kaetult üleöö külmkappi seisma (olenevalt želatiini kogusest saab koogi ka 4 tunniga tarretada). 
Olin väga põnevil koogi suhtes, kook tundus väga isuäratav. Vahetult enne serveerimist panin koogi peale pistaatsiapähkleid. Lõigates püsis kook kenasti koos, maitstes aga häiris mind koogi sees tuntav želatiin, võib-olla oli želatiini kogus liialt suur, kuid vähema koguse puhul oleks kahtluse all selle koospüsimine.

Hoiatus - õige kogus želatiinipulbrit selles retseptis on 1 spl. Sel juhul tuleb kook kindlasti väga maitsev. Aitäh Pillele tähelepanu juhtimast.

9 kommentaari:

  1. mulle on ka see tort nami-namis silma jäänud...proovin veidi vähema želatiiniga, vast ikka seisab koos. Sinu tort on küll väga isuäratava välimusega.

    VastaKustuta
  2. Mulle tundus ka see tort väga eriline (ei kasutanud küll põhjana šokolaadiküpsiseid nagu algses retseptis). Anna teada, kui ära proovid ning vähemat želatiinikogust soovitada oskad. Ma želatiiniga toitude valmistamises täielik võhik veel. Olen suutnud kaks korda ühte torti teha, millel želatiin ei käitu tordis kui tarretaja, vaid ladestub ühe nähtava ja tuntava kihina - see on ära hirmutanud mind želatiini kasutamises, ei tunne selle eripärasid...

    VastaKustuta
  3. Aet, aga Sa oledki želatiini liiga palju võtnud ju. Mul oli topeltkoguse peale 8 lehte (ehk 2 supilusikatäit) ja kui lasta järgmise päevani tarretuda, siis püsib kenasti koos ja lõigatav.
    Ehk poole koguse peale oleksid pidanud võtma 1 sl želatiini (sul retseptis kirjas, et 4 sl - kas panidki 4 supilusikatäit või mõtlesid ikka lehti?)
    Mulle endale "kummised" ehk liiga žélatiinised koogid üldse ei meeldi, seepärast proovisin üsna vähese kogusega sel korral.

    VastaKustuta
  4. Minul läheb ka želatiinipulbriga aeg-ajalt kook nihu, seepärast kasutan juba aastaid želatiinilehti, kuidagi kindlamad tunduvad :)

    VastaKustuta
  5. Nüüd vaatan ja naeran. Ma vahel vaatan netist retsepti ja oma arust jätan selle meelde, aga järgi kontrollimiseks alla korrusele arvuti juurde ei viitsi ka enam joosta ja siis tulevad vead… eriti, kui unustad, et oled retsepti kogust poole võrra vähendanud:) Praegu rahulikult läbi lugedes näen täpselt numbreid ja saan aru ka želatiinilehtede- ja pulbri suhtest. Pulbrit kasutasin sel korral seetõttu, kuna just eelmises kommentaaris kirjutatud kaks metsaläinud torti olid tehtud želatiinilehtedega. Mari-Liis, ära Sina seda viga siis tee, kui torti valmistama hakkad!

    VastaKustuta
  6. Juhtub :) Aga jah, kui toda mangotorti teha, siis 2 sl želatiini või 8 lehte TERVE koguse peale on igati ok, kui kook eelmisel päeval valmis teha. Kui soov juba 4 tunni pärast süüa, siis tuleks želatiini rohkem panna :)

    VastaKustuta
  7. Tere Aet! Kas Sa veel mäletad, kui suures vormis selle tordi tegid? On tekkinud isu lähemal ajal järele proovida :)
    Triin

    VastaKustuta
  8. Triin - tegin torti 15x25 klaasist ristkülikukujulises vormis. Jälgi kindlasti, et želatiini koguse õigesti paned!

    VastaKustuta