esmaspäev, 28. september 2009

Evelin Ilvese võitlusest Kalevi kommidega...

Tundsin, et mind puudutas Priit Pulleritsu artikkel "Esileedi Evelin Ilves läheb Kaleviga kommisõtta" ning tunnen vajadust kaasa rääkida. Kuna jutt käib toidust, siis pean sobilikuks avaldada enda kommentaar oma toidublogis. Pean tõdema, et jagan täielikult Evelin Ilvese arvamust kommide kahjulikkusest ning E-ainete ja/või transrasvade olemasolu toidus mõjutab ka minu ostukäitumist.

Teema, mille Evelin Ilves "lahendada" võttis, on äärmiselt tundlik ning oletatavasti on tal argumentidele tuginevaid kaasamõtlejaid vähem kui emotsionaalselt lähenevaid kriitikanoolte pildujaid. Tuleb tõdeda, et Pullerits on kirjutanud äärmiselt provokatiivse artikli, milles Evelin Ilves seisab üksi vastu kõigile - esmalt loomulikult kogu Kalevi PR-üksusele, samuti kommisõbrast menukirjanik Andrus Kivirähule, nii oma peretuttavale Kadi Tarandile, kes arvab, et lapsed peavad ikka magusat saama (miks küll siis komme???) kui ka Tehnikaülikooli toiduainete instituudi direktor professor Raivo Vokk'ile, kes hoidub kommide tarbimise teemal paanikat külvamast. Mina pean seda artiklit veidi kallutatuks, kuigi näiliselt on ära kuulatud mitmeid osapooli ning küsitud arvamust erinevatelt (kuid asjasse mittepuutuvatelt) inimestelt. Kui Evelin Ilves läheneb asjale argumenteeritult ning usutavasti tema omandatud arstiteaduse kõrgharidus võimaldab tal ka sel teemal pädevaid seletusi anda, siis Kivirähk tugineb laulule "Täna sööme komme, homme sööme komme…" nagu oleks see piisav põhjendus, et see ammusest ajast tuntud laul annaks õigustuse tarbida lakkamatus koguses maiustusi. Ka Kadi Tarandi näiliselt tõene agument, et kasvavale organismile on magus mingil määral vajalik, ei õigusta lastele kommide pakkumist (rääkimata, et nende pere laste lemmikuks on Draakoni kommid ja batoonikesed, mis sisaldavad enim E-aineid). Lastele saab pakkuda ka tervislikku "magusat", küpsetades ise kvaliteetsest toorainest küpsiseid või kooke või muretsedes alternatiivseid puhtast toorainest maiustusi mahekauplustest. Püüan oma blogisse panna aeg-ajalt ka mõtteid, millest ja millisel viisil saaks laste jaoks ning laste rõõmuks küpsetada üheskoos midagi tervislikku ning laste jaoks köitvat. Lihtsam ja mugavam lahendus näib haarata lapsele poest kaasa kommipakk, kuid palju südamlikum on lapsega koos aega veeta, küpsetades üheskoos midagi tervislikku. Inimesed poevad sageli ajanappuse taha, kuid kui väärtushinnangud puhta toidu asjus on välja kujunenud, siis leitakse ka see aeg toiduvalmistamiseks.

Suur osa Eesti inimesi peab Kalevi komme ja šokolaade pühaks ja puutumatuteks, justkui seisaks mitmesaja-aastase ajalooga Kalevi šokolaad kõrvuti Eesti riigi sümbolitega nagu sini-must-valge ja suitspääsuke. Mõistan, miks Evelin Ilves just Kalevi kommidega võitlema hakkas - just sellest pimesi usaldamisest tingituna ostavad eestlased oma lastele just kodumaist Kalevi-kommi/šokolaadi, kuna kodumaine võrdsustub sageli terminiga tervislik või puhas. Olen alati seda kummaliseks pidanud, kui emotsionaalsed inimesed neis küsimustes on, loeb kodumaisus ja olenemata riigist eelistavad inimesed ikka kodumaist, vaatamata sellele, mis viisil see kasvatatud/valmistatud on. Antakse justkui andeks, et ka Eesti talunikud kasvatavad juurvilju väetiste ja taimekaitsevahendite abiga ning Eesti tootjad kasutavad kodumaistes toodetes E-aineid…või siis lihtsalt ei usuta seda… Arvestades, et Kalevil on jõuline PR- ja turundusmeeskond ning rahva enamus on kahtlemata Kalevi poolel, pole välistatud selle loo tulemus, kus Evelin Ilves lihtsalt tembeldatakse spordist segipööranud äärmuslaseks, kes kasutab ära oma positsiooni oma tõe levitamiseks. Igatahes on Evelin julge ja enesekindel ja mina kahtlemata tunnustan seda julgust harida inimesi tervisliku toitumise vallas. Kui keegi ühiskonnast ei tõstataks teemat, milline on suurtööstuste toodetud toitude pahupool (sest kõik inimesed ju ei loe pakenditel peenes kirjas tooteinfot, rääkimata selle enda jaoks lahtikodeerimisest), siis saavad suurtööstused edasi kasumeid võtta odavast rämpstoorainest toodetud kräpi, nagu Evelin Ilves seda nimetab, pealt. Rääkimata sellest, et suurtööstuste "kräpimüügile" aitavad kaasa "toitumisteadlased" nagu näiteks Mai Maser, kes propageerib nii ostetud reklaamis kui oma kirjatükkides, mida ta ajakirjadele müüb, transrasvu sisaldavat Rama-margariini, soovitades seda soojalt nii lastele kui täiskasvanutele. Mai Maser on konkreetselt ära ostetud suurtööstuse poolt ning minu arust on temast äärmiselt taunimisväärne, lausa pahatahtlik, oma positsiooni ära kasutades, kuulutada poolikut tõtt (olen lugenud tähelepanelikult need kirjatükid läbi ning näen väga hästi, kuidas osatakse välja tuua vaid positiivseid omadusi, jättes mainimata olulised tervistkahjustavad faktorid). Eesti ühiskonda tuleb harida toitumise teemal - võiks lõpuks mööda saada aeg, mil erksavärvilist Mehukattit eelistati naturaalsele kodusele õunamahlale. Oma olemuselt olen ma patrioot, ning võimaluse piires eelistan minagi eestimaist, toetades sellega ühtlasi Eesti majandust, kuid laskudes taas individualismi, on minu jaoks pere tervis tähtsam kui Eesti riigi SKP, mistõttu tuleb vahel toitu (ja ka naha- ja koduhooldustooteid) ostes valida kahjulike ainete vaba välismaine alternatiiv. Toidukauba osas ei tasuks siiski nuriseda, kuna Eestis on tekkinud juba suureneva nõudluse tõttu piisavalt palju kodumaiseid väiketööstusi, kes suudavad pakkuda mahedalt kasvatatud või mahetoorainest valmistatud kaupu.

12 kommentaari:

  1. Jah, jagan täiesti Teie arvamust, et meie ühiskonnas visatakse tihti laps koos pesuveega välja ning viha suunatakse inimese, mitte probleemiga vastu. Ilvese puhul on kindlasti üheks faktoriks, mis inimesi häirib tema ründav ja ainult oma tõele kui ainuõigele keskenduv retoorika. Huvitav, et ta pr-inimesena seda märgata ei taha. Teema on samas väga õige ja tõsine, eriti kui arvestada meie rahva tervist.

    VastaKustuta
  2. Hea Aet! Kahtemata on see jutt pmst õige, aga... Kujutagem näiteks ette kahte last kasvtavat lasteaiaõpetajat, palgaga nii 6000 krooni. (Ärgem olgem siinkohal ekstreemsed ega rääkigem töötust viielapselisest).
    Kui tõenäoline on, et ta ostab oma lastele siinses blogis lingitud poest sajagrammise šokolaadi kuuekümne krooni eest või pr Ilvese 420-krooniseid valikšokolaade?!
    Olen ka ise vahepeal mahekaupa tellinud, aga kui aus olla, lihtsalt liiga kalliks läks.

    Iibis, 3 lapse ema, kes küpsetab ise ja palju, aga ostab ka "kräppi".

    Südametunnistusepiinadeta, muide.

    VastaKustuta
  3. Pulleritsu stoori oli muidugi silmipimestavalt demagoogiline - mistahes teooria puhul pole probleemi leida paneel oponente... eriti kui on lubatud vabaklass "pereemad ja humoristid kes on kasvanud tipi ja täpi ajal". Ning pikkida teksti asju nagu "osakaal mõnedes toodetes võib olla imeväike, 0,02 grammi" (aga mõned minu poolt küsitletud arvavad, et osakaal võiks olla ikka % mitte gramm).

    Kui viitsida lugeda umbes 3 lehekülge UK asjassepuutuvast whitepaperist (vt http://www.food.gov.uk/healthiereating/satfatenergy/transfat lingitud FSA 07/12/07 - Trans Fatty Acids) siis tundub, et adekvaatse ülevaate saamiseks probleemi olemasolust tuleks kõigpealt vaadata transrasvade osakaalu keskmise eestimaalase toiduratsioonis. Ma pole oma komme kunagi kokku lugenud, aga äkki tõesti on jama?

    Eriti tore on muidugi lõik 53: "The primary concern relating to removal of PHVO from foods is the potential for increases in saturated fat levels, since dietary intakes of saturated fats (13.3%) currently exceed maximum recommended intakes of 11% of food energy. Early progress with the food industry to reduce saturated fat levels in foods, without
    increasing trans fat levels, should therefore be the priority." Ei ole probleemi, mida ei saaks lahendada JOKKimata...

    Aga üldiselt... on kogu asja point siiski lollide tarbijate kasvatamises. Sügavalt savi kas nad usuvad poola piima või kardavad "mürgikokteili". Teeks endale ja lastele selgeks mis on asja head ja halvad küljed ning kaaluks rahulikult. Kui keemia keeruline tundub siis seletage näiteks põnnidele miks maksumaksja kulul linna plakateid täis kleepinud erakond pole tegelikult siiski "lollid" vaid eelmise kohukese-afääriga võrreldes kõige õppmisvõimelisem seltskond meie maal... aga et kuidas sellele toredale tõdemusele vaatamata nende kool/lasteaed konkreetse lubadusega seoses täpselt tünga saab.

    Ja siis seda et... võtke supermarketist ligi mõned Miyazaki filmid ning mõelge millest selline üllatav pööre siinkohal :-)

    VastaKustuta
  4. Minu meelest ei tunne pr Ilves mõistet "mõõdukus" ja intelligentne inimene ei kasuta slängi andes intervjuud üleriigilise levikuga päevalehele... Aga see selleks - loomulikult olen selle poolt, et meie lapsed ja ka meie ise sööks tervislikult ja teadlikult. Millegipärast arvan, et see vaidlus on juba eos tal kaotatud. Terv Triin

    VastaKustuta
  5. lapsed veel kommi ei saa, aga šokolaadisõbrast abikaasa puutub teemaga otseselt kokku. meie oleme kalevi kommidest loobunud hoopis teistel põhjustel, pealegi ei kannata kalevi šokolaadid ntx fazeriga võrreldes üldse konkurentsi, no pole nii head lihtsalt. ning Kalevi imidz on nende kruudadega minu jaoks ammu alla käinud.ja kommi teeme tihti hoopiski ise:)

    VastaKustuta
  6. Anonüümsele - Usun, et Evelin Ilves teab, kuidas meedia käitub ning ta liputas härjale punast rätikut teadlikult. Juhul, kui ta oleks hakanud rääkima lihtsalt transrasvade kahjulikkusest, poleks see nii suureks teemaks kasvanud, kui aga mängus on Kalevi nimi ning toimub ka otsene Kalevi mustamine, on teema juba laiemale publikule köitev. Äkki ka mõtlemapanev...
    iibis - Sina tood välja, justkui ei saaks madalapalgalised tervislikult toituda. Mina kahtlen selles - tervislikult toitumine ei tähenda, et pere peaks kogu oma söögi tellima/ostma mahekauplusest, kus, nagu Sa ütlesid, maksab šokolaad 60 kr. Ma isegi ei õhuta (kuna see pole reaalselt lihtsalt suurele osale peredest rahaliselt kättesaadav), et inimesed peaks ilmtingimata mahekaupa tarbima, ei, aga ka suurpoodide kaubavalikust leiab tervislikke toite ning kahtlemata on ise kodus söögivalmistamine odavaim viis toituda (kui võrrelda väljas söömisega või poest valmistoidu kaasaostmisega). Tõsi, mina oma blogis väljatoodud toitude valmistamisel ei rõhu odavusele, toidu valmistamine on minu hobi ning katsetan sageli toite, mis nõuavad ka kallimaid komponente. Aga nagu mainisin, ei pea tervislik toituja võtma spikriks ette minu blogi, vaid olema ise loov ning mõtlema, kuidas oma pere tervislikult ära toita väiksemate vahenditega. Ise maiustusi küpsetada ei ole kallis - sügisene hooaeg - õunakoogiretsepte leiab netist sadu - ei ole need oma koostisosade pooles kallid (kahtlemata on poest ostetud kook kallim). Ka kõik muu - ei pea ostma viinereid - hakkliha on odav ning sellest saab valmistada erinevate lisanditega maitsavid roogasid, loovust ainult… Maiustuseks ei pea ostma kindlasti 420-kroonise kilohinnaga valikšokolaade, nt kuivatatud (aga loomulikult ka värsked) puuviljad ja pähklid on suhteliselt odavad ja tervislikud maiustused. Kui vaja oleks, võiksin kokku panna ka odava ja tervisliku menüü :)
    petskratt - Tänan jagatud lingi eest. Sealt selgus, et Taani ja New York on eeskujulikult seadnud nõuded transrasvu sisaldavate toodete märgistamiseks, et tarbija saaks selle põhjal otsustada, kas osta toodet või mitte (tõsi - see on ideaal - ma ei arva, et mujal maailmas on oluliselt rohkem luubiga pakendite uurijaid). Mina panen poes letile tagasi toote, millele on märgitud üheks koostisosaks hüdrogeenitud taimne rasv, loodan, et transrasvadest avalikult rääkimine paneb rohkem inimesi sellele mõtlema ning see omakorda survestab tootjaid mitte kasutama neid südame- ja veresoonkonnahaigusi põhjustavad rasvu.
    Keskerakonna võimes end enne valimisi kokku võtta ning nende alati üllatavad ja erakordsed ideed panevad mind alati ahhetama ja kiidusõnu jagama nende PR-partneritele. See on ühest küljest nii uskumatult geniaalne, samas on see alatu pööbli lollitamine - aga selle najal nad ju elavadki…
    Triin - Evelin Ilves võib selle vaidluse küll kaotada ning sellega oma mainet kahjustada, kuid ma usun, et selle kisa ja kära keskel leidub inimesi, kes veidi rohkem sel teemal mõtlema hakkavad ning minu arust juba see on positiivne.
    Elina - Ise ma šokolaadi ei tarbi (kui - siis minimaalselt kusagil küpsetiste sees - sel juhul ka enamasti suure kakaosisaldusega mõrušokolaadi), küll aga mäletan perioodist, mil ma veel šokolaadi sõin, et Fazeri šokolaadid maitsesid ikka tunduvalt paremini ning olid suusulavamad kui Kalevi šokolaadid. Tõsi - Kalevi imidž sai ka minu silmis kõvasti kannatada seoses K-Kohukese skandaaliga.

    VastaKustuta
  7. Olen absoluutselt Sinu ja pr Ilvesega nõus. Ma ei mõista, miks see kommimaania inimestes nii juurdunud on, et justkui nagu ilma kommideta ei saakski lapsed üles kasvada. Et nui neljaks, aga viimase raha eest ma PEAN koju mingeid Draakonikomme ostma (see sodi seal sees poel ju söödav?!
    ... meie peres lähevad kommid laual pahaks, minu laps neid ei soovi ja mina ise ka mitte...

    Ja Rama margariinist kirjutan ma varsti pikemalt isegi :)

    Tänuväärne blogipost Aet! Jagan rõõmuga selle lingi ka oma sõpradele ;)

    VastaKustuta
  8. Katz - Ootan põnevusega Su artiklit margariinidest, jaga mulle palun eelinfot, millal ilmub. Minu postituse linki võid julgesti jagada, statistika näitab, et huvi selle vastu on suur. Viimase info kohaselt on seda postitust lugenud ka pr Evelin Ilves ise.

    VastaKustuta
  9. Aet, äkki sellest jõulupakist natuke täpsemalt... ma ei leia tervitus.ee'st seda õiget kohta nähtavasti.

    VastaKustuta
  10. pr ilves on ehk tõe ja õiguse eest väljas, aga ta võiks juba avaliku elu tegelasena teada, et tähtis pole vaid see mida suust sisse ajad vaid ka see, mida sealt välja ajad... kellegi süüdistamiseks peavad ikka faktid väga selged olema ja inetu keelepruuk ei sobi ka e-kirja. kahjuks ei mõju ka Teie jutt siin väga usaldusväärselt, pakute ju samas mahetooteid... äkki see samasugune müügitaktika nagu igal müügimehel... palju pakutavast mahetoidust on ikka mahe?

    VastaKustuta
  11. Viimasena kommenteerinud anonüümsele inimesele - Millest jäi Sulle mulje, et Evelin Ilves ei olnud oma faktides täpne? ETV Ringvaate saates, kus Evelin Ilves ise teemat selgitamas käis, selgus, et tegu on nö väljaimetud looga, mille Arter teadlikult suureks paisutas (võimalik, et siin on ka Arteri uue peatoimetaja Ingrid Tähismaa käsi mängus - igal juhul "käekiri" on küll temale omane - intriig müüb). Enne oma kommentaari kirjapanemist lugesin hoolikalt läbi algse Pulleritsu artikli, kahtlusega, et äkki see siiski on kusagilt kontekstist välja rebitud - samas oli Pullerits oma loo nii oskuslikult sõnastatud, et sellest jäigi mulje, nagu oleks Evelin Ilvesel kindel strateegiline tegevusplaan Kalevi kommidega võitlemiseks. Evelin Ilvese seletustest selgus, et tegu oli siiski ühe lasteaia lastevanemate sisemeilinglistiga, milles tema valgustas inimesi Kalevi kommides sisalduvate transravade suhtes (pakendiinfot ei peagi oskama ju kõik lahti kodeerida), usun, et see ei olnud rünnak Kalevi kommide vastu, vaid hoolimine laste tervisest (miks peavad küll kogu Eesti laste jõulupakkides Kalevi kommid olema?). Faktides oli ta igal juhul täpne. Mina käituksin sarnases olukorras samuti - kuna mina tean (lugemusele tuginedes) transrasvade ja E-ainete kahjulikkusest, siis jagaks neid teadmisi ka teistega, vastasel juhul peaksin kommipakid lapse eest ära peitma (mida ma ka kolm aastat olen teinud).

    Minu blogipostitus on kirja pandud tuginedes vaid minu isiklikele mõtetele ja tõekspidamistele (või siiski pigem teaduslikult tõestatud faktidel) - see, kas see on kellegi jaoks usaldusväärne või mitte, on igaühe enda otsustada. Mina tarbin mahekaupa, kuna ma usun, et see on tervisele parem kui kemikaalidega kasvatatud ja E-aineid täis tooted, soovitan seda ka teistele. Igal juhul avaldan ma oma mõtteid, kartmata avaldada sealjuures oma nime - seda ei saa küll kahjuks väita viimase kommenteerija kohta, anonüümsuse taha on alati kerge pugeda ning sõnu loopida.

    See, kui palju pakutavast mahetoidust on ka tegelikult mahe, on riiklike institutsioonide kontrollida - tuleb loota nii mahetootjate aususele kui järelvalve äraostmisvõimaluse puudumisele. Ausalt öeldes painas mul see mõte mingi periood peas päris kõvasti, eriti just juurviljade suhtes, mida edasimüüjad pakuvad, kuid mille kasvatamise kohta mul info puudub; ökomärgistusega tootepakendid tundusid kuidagi usaldusväärsemad. Mina katsun võimalikult palju mahetoitu saada pere ja tuttavate käest, kelle kasvatusviise ma 100% tean, mida saada ei õnnestu, ostan mahekauplusest… ja katsun usaldada. Alternatiiv oleks osta suurkauplusest - sel juhul saan kohe kindlasti väetatud porgandi.

    VastaKustuta