reede, 11. september 2009

Tallekarree pihlakamarja ja rosmariiniga

Lambalihatoitude sari jätkub; mul olid sügavkülmas häid mõtteid ja teostust ootamas neli tallekarreed. Inspiratsioon saabus metsajooksu tehes, kui ma punetavaid pihlakaid märkasin - mitte et ma joostes muidu toidule suudaks mõelda, aga pihlakad korjasin siiski kaasa, et nendega lammast marineerida. Kodus ootas ka poti sees kasvav rosmariin, mis sobib lambaga ideaalselt.


Vaja läheb (neljale):
4 lamba/talle karreetükki
1 kobar pihlakaid
4 oksa rosmariini
3 küüslauguküünt
1 dl punast veini
0,5 dl oliivõli
soola
musta pipart

Aedviljad karree kõrvale:
1 väike fenkol
2 paprikat
2 küüslauguküünt
1 väiksem suvikõrvits
pool peotäit peterselli
1 brokoli
soola
musta pipart
oliivõli
ca 0,5 dl punast veini


Kuna karreetükk on hõrk ja kergestiküpsev liha, siis ei olnud mul plaani seda hautada, vaid küpsetada kiirelt ja jätta seest õrnalt roosakaks. Pooltoores liha on minu hirm, pole seda kodus kunagi ise sellisel kujul valmistanud, aga restoranis julgen süüa ja maitseb väga hästi. Sel korral võtsin julguse kokku ning valmistasin oma esimesed tallekarreed. Esmalt valmistasin marinaadi - purustasin küüslaugu läbi küüslaugupressi, pihlakad panin uhmrisse ja muljusin nuiaga puruks, rosmariinioksad lõikusin peeneks - määrisin kõik koostisosad lambalihatükkidele, lisaks purustasin meresoola ja musta pipart ning kallasin peale punast veini ja oliivõli. Jätsin karreetükid viieks tunniks marinaadi.
Marinaadis olnud liha praadisin esmalt pannil mõlemalt poolt, et liha mahlad kinni jääksid. Seejärel panin karreetükid 250 kraadisesse ahju ning küpsetasin umbes 15 minutit (vahepeal pöörasin ringi). Liha ahjusolemise ajal valmistasin tallekarree kõrvale kuumad aedviljad - hakkisin peeneks fenkoli, peterselli ning küüslaugu; paprikast ja suvikõrvitsast jätsin jämedamad lõigud ning kuumutasin kergelt neid paksuspõhjalises potis oliiviõlis ja veinis, maitsestasin soola ja pipraga. Brokoli aurutasin aurupotis.
Külla olid oodatud lammast maitsma õde ja ema, mõlemad neist kardavad samuti pooltoorest liha, kuid julgustasin neid siiski seda maitsma. Suutsin end ja ka teisi üllatada - lambakarree tuli välja just selline pehme ja seest õrnroosa, nagu ootasin, "kasukamaitset" polnud, pihlaka-rosmariinimarinaad jättis aga mõnusa maitsenüansi. Kuumad aedviljad koos lambalihaga sobisid ülimalt hästi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar