neljapäev, 23. oktoober 2014

Kaeraküpsised

Kas keegi on märganud ja proovinud peamiselt ökopoodides müüdavaid kodumaise tootja “Pagar võtaks!” küpsiseid-kooke-leibu? Ütlen kohe, et see ei ole tasutud reklaam; mind ajendab kirjutama ikka isiklik vaimustus millegi suhtes. “Pagar võtaks!” küpsetab vaid mahetoorainest ning nende sortimendis on läbi aegade tuntud klassikud nagu kihiline küpsis, köömnepulgad või kaeraküpsised. Lisaks klassikutele valmistavad nad igasuguseid uue aja küpsetisi – olgu need siis nisuvabad, gluteenivabad, piimavabad (kookosrasvaga) jne. Müstiliselt suur sortiment, mis on tarbija seisukohast väga tervitatav, kuid ettevõtte poolt kindlasti ebaefektiivne ja ressursimahukas, arvestades, et need küpsetised valmivad käsitööna. Hind ka peegeldab seda.

Ma ei ole nende pikast tootenimekirjast kindlasti kõiki küpsetisi proovinud, aga need, mida olen maitsnud, on väga hästi tehtud. Ühed lemmikud on köömnepulgad. Me võtame neid vahel lennukisse või pikemale autosõidule näksimiseks kaasa.

Selle sama tootja kaeraküpsiseid pole ma ise proovinud, aga need tunduvad isuäratavad. Koostist lugedes ja välimust vaadates tundub mulle, et suudan ise samasuguseid järgi teha. Neid kaeraküpsiseid küpsetasin mitu plaaditäi kaasa, kui läksime Anee klassiga rabamatkale. Värske õhk, tuulevaikus, madalad päikesekiired, jõhvikad – seda kõike pakkus üks oktoobrikuine hommik meile, matkalistele. Selle kõige keskel kadusid küpsised mõne minutiga.  


Vaja läheb:
150 g võid
75 g kaerahelbeid
125 g kaerajahu
ca 85 g suhkrut (sobivad erinevad suhkrud – valge, demerara, muscovado, fariinisuhkur; tumedad annavad sügavama maitse)
1 muna
(soovi korral ka 1 tl kaneeli, kui on soov saada jõuluhõngulisi küpsiseid)





Mikserda või ja suhkur ühtlaseks massiks. Lisa muna, kaerajahu ja kaerahelbed, ühenda ained ühtlaseks massiks. Tõsta tainast teelusikaga ahjuplaadile väikesed pätsikesed ja vajuta sõrmedega lamedaks. Küpseta 180-kraadises pöördõhuga ahjus ca 15 minutit (kuni küpsised muutuvad kuldpruuniks).

5 kommentaari:

  1. Aitäh retsepti eest! Tegin täna omadele, küpsised kadusid enne kui jõudsid jahtuda :)
    Kasutasin täisterakaerahelbeid, lisasin veel seemneid. Kaerajahu kodus ei olnud, ei viitsinud poodi ka minna, akna taga on külm ja hall, brrr. Jahvatasin kaerahelbed jahuks :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Võta heaks! Minulgi kasutusel vaid täisterakaerahelbed. Kaerajahu asemel võib vabalt kasutada ka nisu- või tatrajahu.

      Kustuta
  2. Me oleme neist PagarVõtaks kaeraküpsistest sõltuvuses - no super head. Täpselt nagu vanasti - parajasti karused, mõnusad pehmed ja mitte liiga magusad. Soovitan, kui ise küpsetada ei jõua.

    VastaKustuta
  3. Täna siis proovisin teie küpsised ära..need on parimad mis saanud ja teinud olen :)Suhkruks kasutasin kookospalmi pruuni suhkrut.Kaerahelbed täistera ja jahu oli ka kaeratäitera oma,,suus sulavad..Imelised :)Tänan selle suus sulava retsepti eest :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Võta heaks:) Rõõm kuulda, et küpsised õnnestusid.

      Kustuta