reede, 18. september 2009

Friteeritud beebisuvikõrvitsad koos meest kleepuva kanaga

Olen ammu tahtnud valmistada suvikõrvitsaõitest midagi maitsvat, samas pole raatsinud neid kasvuperioodil ämma peenrast ära näpistada, kuna sel juhul jääksid uued suvikõrvitsad tulemata (ok, mõned isasõied võiks ju suvel ka võtta, see ei tee uute suvikõrvitsate kasvamisele liiga). Nüüd, sügise hakul, kui ööd on juba jahedad, kannavad suvikõrvitsataimed veel hulga tillikesi suvikõrvitsabeebisid, mis sel aastal külma tõttu suureks kasvada enam ei jõua, mõtlesin, et on õige aeg need kaasa noppida. Vaevalt 10 cm pikkused suvikõrvitsad, õis veel otsas, mõtlesin ära frittida (see pole küll just kõige tervislikum toiduvalmistusviis, aga kasutan seda ülimalt harva ja annan endale seega andeks).

Vaja läheb:
3-4 ca 10 cm pikkust suvikõrvitsat
1 munavalge
1 spl nisujahu
1 spl parmesani
soola
musta pipart
õli


Õitega suvikõrvitsad seisavad külmikuks maksimaalset ühe ööpäeva, parim on need võimalikult ruttu ära kasutada. Suvikõrvitsaid ei pesnud, kuna märjad suvikõrvitsad hakkaksid kuuma sees liialt pritsima; pühkisin need pealt puhtaks ning piilusin, et mõni putukas õite sees end ei peidaks. Ajasin õli potis kuumaks, kloppisin ühes kausis munavalge, teises segasin jahu, parmesani, soola ja pipra. Kastsin suvikõrvitsad esmalt munavalge sisse, seejärel veeretasin jahu-parmesanisegus ning pistsin kuuma õli sisse. Frittisin paar minutit mõlemalt poolt ning panin köögipaberi peale nõrguma. Serveerides puistasin peale riivitud parmesani.


Suvikõrvitsate juurde valmistasin kana kintsuliha mee ja koriandriga. Algne mõte pärineb Maru maitsva maailma raamatust, mina aga asendasin retseptis oleva kalkuniliha kana kintsulihaga ning tegin veel mõned omapoolsed kohandused.

Vaja läheb:
400 g kana kintsuliha (filee jääb liiga tuim)
oliivõli
2 spl mett
2 spl palsamiäädikat
2 spl Worcesteri kastet
soola
pipart
1/3 tl jahvatatud koriandrit
1 spl röstitud kookoshelbeid
murulauku


Lõikasin kanalihast pikad ribad, praadisin neid wok-pannil (nii ei hakka kõrbema) oliivõlis. Segasin kokku kastme, mis läheb lihale peale - panin klaasi mee, palsamiäädika, Worcesteri kastme, soola, pipra ja koriandri - lisasin selle pannile ning segasin ja lasin kuumeneda, kuni kaste ümber lihatükkide sulas ning kõik lihatükid mõnusalt pruuniks ja kleepuvaks muutis. Võtsin liha pannilt ning puistasin peale röstitud kookoshelbeid ja murulauku. Väga eriliselt, veidi idamaiselt, maitsev liha tuleb selle retsepti järgi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar