esmaspäev, 6. juuli 2009

Eriti magus kondenspiima-vaniljejäätis

Olen oma jäätisemasinat kõvasti kasutanud, kuid enamus kordadest suudan jäätise millegagi ära rikkuda. Ideealne jäätis on seni olnud vaid šokolaadi-kondenspiimajäätis, millest mul oli täna plaanis kujundada moonijäätis, asendades selles kakao mooniseemnetega. Mooniseemneid ma kohe jäätisesse lisada ei julenud; kartsin, et nende ümber hakkavad moodustuma jääkristallid ning see rikub jäätise konsistentsi ära, mõtlesin need lisada paar minutit enne valmimist. Maitstes korraks jäätist vahetult enne valmimist, tundus see nii hea, et loobusin mõttest sinna veel midagi juurde lisada. Jätsin siis jäätisesse kõigest neli komponenti:
ca 180 g kondenspiima
1,5 dl vahukoort
1,5 dl piima
2 tl vaniljesuhkrut

Ajasin kondenspiima pliidil kuumaks, lisasin juba kuumuse alt ära keerates vaniljesuhkru, vahukoore ja piima, segasin kõik hoolikalt läbi. Jahutasin jäätisesegu maha ning panin jäätisemasinasse keerlema, kuni moodustus eriti mõnus kreemjas jäätis. Ma arvan, et see on kõige kreemjam jäätis, mis mul kunagi välja tulnud on, täiesti super; ainult natuke liiga magus tundus, jätsin arvestamata, et sama põhjaga šokolaadijäätises võtab mõrkjas kakao magusust vähemaks. Järgmisel korral lisaksin kas rohkem piima või vähendaksin kondenspiimahulka, aga igal juhul on see ideaalne jäätise baasretsept, millesse võib katsetada erinevaid lisandeid panna. Aga ettevaatust tükkidega - võib rikkuda jäätise konsistentsi; katsetan selle kindlasti peagi järgi, pannes samasse retsepti sisse veel midagi teralisemat; annan siis teada. Nagu mainitud, tuli tänane jäätis hästi magus ning seda kannatas süüa õige vähe, samas olid need väga mõnusad suutäied. Jäätist võiks pärast valmimist ka mõned tunnid sügavkülmas hoida, kuna isevalmistatud jäätis kipub liiga kiiresti sulama.

6 kommentaari:

  1. Nonii. Kõiges on süüdi Aet. Nüüd ma siis olen oma jäätiseteoga poole peal - olgu öeldud, et mul pole masinat ja kasutan seega vana head käsitöömeetodit.
    Kasutasin pm sama retsepti - kondenspiima sai natu rohkem (ei kaalunud), koort 2dl, piima 1dl või pisut rohkem, vaniljet ka tunde järgi. Muidu tegin samas järjekorras, jahutasin maha ja kausiga sügavkülma. Äratuskell heliseb iga 30min tagant ja käin segamas ning lausa kloppimas. Maitse on väga hea ja olemus kohev ja kreemine. Kokku olen seganud massi ehk 10 korda praeguseks ja ütleks, et valmis hakkab saama. Tahan nüüd veel maasikatoormoosi ka sisse lisada ja siis jätta külmikusse. Lapsed küll nii ärevil, lootkem, et nad hommikul esimese asjana hambaid sisse ei löö. Eks ma siis lõpptulemuse annan teada hommikul.

    VastaKustuta
  2. Väga toreda blogi olen avastanud ja saanud siit palju häid ideid, eriti salatite osas. Nüüd siis mõtlesin, et ostaks jäätisemasina, sest sinu valmistatud jäätiste pildid on nii ahvatlevad. Aga mis firma masinat sa kasutad?

    VastaKustuta
  3. Mari-Liisile: laste jaoks oled ju ikka valmis selliseks katsumuseks, kui nad nii väga isetehtud jäätist tahavad:) Meie ostsime selle jäätisemasina eelkõige just Aneele mõeldes, et ka tema saaks jäätist süüa (poejäätiseid ma ju teadagi talle ei anna)

    Anonüümsele: tore, et leidsid siit blogist salatiideid. Uurisid ka jäätisemasina kohta - meil on üks Kenwoodi jäätisemasin, pildi leidsin ka googlisügavustest: http://zope.salvadori.it/images/0930/0930002000010.jpg
    Otsisime jäätisemasinat päris kaua, Eestis ei tundunud midagi müügil olevat peale nende 500-krooniste poolepiduste masinate, milles tuleb ise jäätist mõne aja tagant külmutada. Abikaasa vaatas ka Soomest ja Rootsist - ka sealsetes poodides polnud suurem valik. Lõpuks leidis ta selle praeguse masina kusagilt e-poest ja tellis ära - oma sisseehitatud külmutussüsteemi tõttu on see suur ja võtab köögis palju ruumi, kuid teeb oma tööd hästi ning pakub häid ja puhtaid jäätiseid. Maksis umbes 3600 krooni.

    VastaKustuta
  4. Jäätis sai kiirelt otsa. Sain ise ainult natuke maitsta, aga ütleks nii, et lapsepõlv tuli meelde :)
    Väga hea koorene maitse oli. Üpris kohev, suuri jääkristalle sees polnud. Siiski jätaks maasikamoosi teinekord panemata - selles olev vedelik tõenäoliselt tõmbas natuke õhulisust tagasi.
    Igatahes täitsa jäätis, mitte jääs piim. Rasvane suutäis, kuid mõnus.
    huvitav, mis juhtuks, kui mõnikord jäätuvat segu pisut miksriga segada/vahustada hoopis.
    Üldiselt - ka ilma masinata pole üldse keeruline jäätist teha. Mõnus vihmane päev, kus niikuinii kodus olla - et oleks aega iga veidi aja tagant segada. Füüsilist pingutust ja raketiteadust ei nõua. Lapsed vaimustuses ja mul süda rahul - kuigi ei jälgi pingsalt toitude koostisi (va eriti silmatorkavad toiduvärvid, mis ühe kuti täpiliseks teevad), siis meeldib mullegi, kui lapsed eelistavad naturaalsemat toitu.
    Arvan, et jäätisetegu tuleb peagi taas ette võtta. Mõte katsetada ka mõnd munajäätist.
    Aet - muide, ma soovitaks Sul proovida ka korra käsitsi jäätist teha. Lihtsalt Sul kogemus siis mõlemaga, saad ehk võrrelda, mis ühel või teisel puhul märkimisväärt.
    Ahjaa - mul tõsine plaan ära proovida piparmündijäätise tegemine. Nägin emal aias suurt piparmündipõõsast - seekord veel ei võtnud, aga mõte peas olemas.

    VastaKustuta
  5. Äkki kogemuse mõttes peaks selle käsitsivalmistatava jäätise kunagi tõesti ette võtma. Aga järgmise jäätisesoovituse noppisin küll praegu sinu kommentaarist välja - tõin just maalt värsket piparmünti...Näen juba ette, et see jäätis on väga keeruline, pean selle peale veel korralikult mõtlema.

    VastaKustuta
  6. Piparmündijäätise retsept http://www.perenaine.ee/index.php?option=com_content&view=article&id=56:piparmuendijaeaetis&catid=10:jaeaetised&Itemid=6

    Ma aga mõtlen, äkki annaks seda ka lihtsamalt teha. Aga kindlasti šokolaadiga - šokolaad ja piparmünt on üks mõnusamaid maitsekombinatsioone üldse.

    VastaKustuta