pühapäev, 26. juuli 2009

Mustika-toorjuustukook

Olime perega (neli põlvkonda) Soomes ühes mereäärses mökkis Tammisaari lähedal. Valmistusime sõitma Hyvinkääle vanaema koju; meie kolmekesi hakkasime varem sõitma, kuna Anee pidi lõunaunne jääma. Mulle anti kaasa noot, et ma võiks teisi mingi koogiga üllatada. Võtsin sõnasabast kinni ning mõtlesin, mida võõras köögis võõraste toorainetega teha saaks (mulle üldiselt meeldib oma köögis ikka kõige rohkem toimetada, küla peal ei kipu eriti süüa valmistama). Eestist oli kaasa võetud üks tops Vigala toorjuustu - plaanisin selle koogi sisse panna, lisaks oli tarvis mingeid hooajalisi marju. Võtsin nami-namist esimese ettejuhtuva toorjuustukoogi retsepti, mille koostisaineid arvasin kokku leidvat, põhjale plaanisin lisada veel kaerahelbed ning sisu mitmekordistada.
Pärale jõudes ütlesin Reneele, et ta läheks hangiks kusagilt värskeid marju. Renee hakkas just uksest välja astuma, kui uksekell tilises - ülevalt korruselt vanem proua tuli kuidagi eesti keelt purssides abi paluma telefoni seadistamise asjus. Renee läks aitas tal telefoni tööle saada, mina hakkasin juba koogipõhja jaoks vanaema kappidest tooraineid otsima. Nagu taeva kingitusena saatis too tädi meile 1 liitri endakorjatud mustikaid, kaasa andis ka targad õpetussõnad, et neid tuleb lapsele sööta, siis ei ole tal tulevikus arsti juurde asja. Laps oli aga sel päeval metsas juba nii palju mustikaid söönud, et neid enam nähagi ei tahtnud, nii saimegi marjad toorjuustu koogi jaoks.

Põhi:
100 g võid
0,5 dl suhkrut
1 muna
2,25 dl nisujahu
1 dl kaerahelbeid
0,5 tl küpsetuspulbrit

Täidis:
250 g toorjuustu (Vigala)
5 dl mustikaid
2 tl kartulitärklist
3 muna
0,5 dl suhkrut
sidrunimahla

See oli üks vähestest kordadest, kui me Reneega koos kokkasime; tema muudki segas kõike, mis ma kaussidesse panin. Alustuseks lasin võil toatemperatuuril pehmeneda, või sisse segas Renee järgemööda suhkru, nisujahu, kaerahelbed, küpsetuspulbri ning muna. Valmis taina muljusin näppudega lahtikäiva koogivormi põhja nii, et ka ääred kaetud said. Tainale pigistasin peale 1 cm paksusest sidruniviilust sidrunimahla, muidu mustikakoogid kipuvad liiga läilad jääma. Täidise jaoks lasin toorjuustul toasoojuses pehmeneda, Renee tegeles jällegi segamistöödega - kloppis suhkruga lahti kolm muna, segas sinna sisse toorjuustu ning kartulitärklise sees loksutatud mustikad. Täidis mahtus täpselt koogipõhja sisse. Kook küpses 175 kraadises ahjus 40 minutit. Proovisime kooki nii soojalt kui külmalt, kuid päris minu maitsele toorjuustukook see siiski pole, mina tahaks tahkemat ning rohkem juustusemat.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar