reede, 10. juuli 2009

Kitty-tort

Aneel täitus eile kolm ja pool aastat. Anee kindel soov oli küpsetada endale sünnipäevaks koos emmega tema kõige suurema lemmiku, Kitty, tort. Kitty näoga torte olime valmistanud ka varem - täpselt aasta tagasi esimest korda ning siis, kui Anee kolmeseks sai. Seni olin teinud Kitty-tordid biskviittainast, pannud vahele maasikamoosi ning kohupiima-vahukooresegu ning kuna Kitty nägu on valge, siis tuli ka pealmine kiht teha kohupiima-vahukooresegust. Kuna maitseelamused senistest Kitty-tortidest polnud seni minu arust just kõige erksamad, siis seekordne plaan oli Kitty-tordile teha täielik uuenduskuur. Kolm tingimust oli, millest lähtusin - esiteks - Kitty pidi pealt jääma valge, muidu ei oleks ta tõeline Kitty, teiseks - tordi lehmapiimatoodetest koostisosad pidid olema läbiküpsetatud, kuna Anee sõbranna Laura tooreid piimatooteid ei talu, kolmandaks - see ei tohtinud sisaldada šokolaadi, kuna seda Anee veel ei söö. Mõtlesin mitu päeva, mil viisil see kook siiski teha, "lappasin" retseptiraamatuid, ma polnud kindel ei tainas ega täidises. Taina osas tahtsin tegelikult siiski lihvida oma biskviidivalmistamisoskust, kuid selle variandi pidin välistama - ei saa ju biskviidi vahel enam midagi uuesti läbi küpsetada ning ka selle peale ei annaks küpsetatud lehmapiimaosa tõsta. Maitsvam variant tundus olevat siiski maasika-toorjuustukooslus küpsisepõhjal...Samal päeval Selverist läbi joostes haarasin näppu sealse koogiretsepti, mis oli just viimati kirjeldatud koogiga ligilähedane, kuid ei vajanud läbiküpsetamist. Mina aga mõtlesin, et proovin sama koogi veidi redigeeritud variandi veerand tunniks ahju pista; vaatame, mis saab...

Kitty-tort aastast 2009
Põhi:
100 g speltaküpsiseid
40 g võid
1 spl rafineerimata roosuhkrut

Täidis:
u 250 g poolitatud maasikaid
200 g toorjuustu
100 ml vahukoort
0,5 dl rafineerimata roosuhkrut
poole sidruni mahl

Kaunistuseks (Kitty nägu):

tuhksuhkrut
lips - metsmaasikad
silmad - kaks datlit
nina - 1 kuivatatud banaan
vurrud - peened viilud pruuni ja pehmet kuivatatud banaani

Tordi tegime Aneega koos, ta oli ise kaasaaitamisest väga huvitatud. Lasin toatemperatuuril võil pehmeneda, Anee purustas speltajahust küpsised, mis on veidi oma koostise poolest paremad tavalistest poe Digestive-küpsistest. Kuna kook oli mõeldud söömiseks ka Aneele, siis seal sees ei tohtinud kindlasti olla ühtegi E-ainega komponenti. Segasime või, purustatud küpsised ja 1 spl suhkrut ning laotasime lahtikäivasse koogivormi. Koogipõhja katsin omakorda poolitatud maasikatega. Valmistasime pealmise kihi - ühes kausis vahustasin vahukoore, teises nõus vahustasin suhkruga toorjuustu ja sidrunimahla, lõpuks segasin need kaks kokku ning mikserdasin veel veidi. Kallasin segu koogile peale ning küpsetasin 180 kraadiga ca 12 minutit. Küpsedes muutus kook pealt veidi kollakaks. Selle vea otsustasin parandada tuhksuhkruga. Esialgu küll jahutasin koogi maha ning jahtunud kooki hoidsin natuke ka sügavkülmas. Anee oli just lõunaunest ärganud, kui oli aeg Kittyle nägu pähe teha. Alustuseks tegime Kitty tuhksuhkruga veidi valgemaks. Lipsuks läksid metsmaasikad, silmadeks kaks datlit, ninaks üks kuivatatud banaan ning vurrudeks lõigutud pikad ja pehmed kuivatatud banaanid (selliseid mäletan oma lapsepõlvemaiustustena).
Tundus, et läbiküpsetamine muutis koogi rasvasemaks, kui see toorena oleks olnud, kuna toorjuust ja või sulasid; seetõttu tuleks seda süüa võimalikult külmalt ning koos värskete marjadega. Kuna Kitty-torte tellib Anee tõenäoliselt ka tulevikus, siis jätkuvalt olen otsinguil, milline on parim retsept selle koogi küpsetamiseks ja loomulikult ka Kitty näo säilimiseks. Lisasin ka eelmise aasta Kitty-tordi pildi, mis välimuselt oli rohkem päris-Kitty nägu kui selle aasta tort.

Kitty-tort aastast 2008

1 kommentaar:

  1. kas keedukreemi peale pole mõelnud? veidi kreemikasvalge, aga ikkagi valge :)

    VastaKustuta