esmaspäev, 13. juuli 2009

Maasika-toorjuustukook

Just praegu, kui kestab maasikahooaeg, on parim aeg neid marju suurtes kogustes süüa, kuna kodumaises päikseküpses ja vahetult korjatud marjas on kõige rohkem rauda, kaltsiumi ning C-vitamiini. Maasikad on oma maitseomaduste poolest ideaalsed marjad ka küpsetamiseks. Tänaseks retseptiks on pakkuda imelihtne ning vähestest komponentidest koosnev maasika-toorjuustukook, mille küpsetamisega saab hakkama igaüks.

Vaja läheb:
150 g Digestive küpsiseid
50 g võid
ca 350 g mascarponet
1 purk kondenspiima
3 muna
1 laimi mahl
ca 500 g maasikaid

Asetasin või toatemperatuurile ning lasin pehmeneda, purustasin käte vahel Digestive-küpsised ning segasin need toasooja võiga - saadud segu laotasin laiali lahtikäiva koogivormi põhja. Täidise jaoks vahustasin kolm muna (munakollased ja -valged koos), reguleerisin mikseril veidi madalamad pöörded ning lisasin niristades hulka kondenspiima ja laimimahla, lasksin muutuda ühtlaseks massiks; viimasena lisasin mascarpone ning vahustasin veel veidi. Esko talu mascarpone oma veidi tükilise konsistentsiga sobib ideaalselt juustukookidesse. Kuumutasin ahju 180 kraadini ning eelküpsetasin küpsistest tordipõhja umbes 7 minutit. Võtsin koogipõhi ajust välja ning laotasin sellele 2/3 maasikakogusest, mille eelnevalt tükeldasin, valasin peale ka mascarpone-kondenspiima-munasegu ning küpsetasin veel umbes 30-40 minutit, kuni kook oli hüübinud. Välja võttes mitte eemaldada kohe koogivormiääri, vaid lasta maha jahtuda ning hoida vähemalt paar tundi kuni üks öö külmkapis. Kui Key Lime Pie sobis väga hästi ka sügavkülmas hoidmiseks ning seda sai ca 20 min pärast väljavõtmist süüa, siis see kook jäätub sügavkülmas täielikult ning sulamist tuleb pikalt oodata - seega sügavkülmutada seda ei soovita. Vahetult enne söömist kaunistasin koogi pealt värskete maasikatega. Serveerisin külmalt koos värskete maasikatega.

11 kommentaari: