neljapäev, 8. oktoober 2009

Tarte Tatin pirnide ja arooniatega

Käisin Toilas vanemate aias ringi ja otsisin mahalangenud lehtedes sahistades veel midagi söödavat. Peenralt korjasin topsitäie kuumaasikaid, mis vaatamata külmadele ilmadele ikka veel valmivad, põõsas punetasid ka viimased üleküpsenud ja veidi külma saanud punased sõstrad, mis olid vihmast veidi vesiseks muutunud. Pirnipuust oli tormiga suur hulk pirne maha kukkunud, puu otsas olevad pirnid olid aga veel toorevõitu; on selline hiline pirnisort. Pirne korjates mõlgutasin juba pirnikoogi mõtteid, polegi sel sügisel veel ühtegi pirnikooki teinud. Pirnipuude kõrval olevad hekipõõsad olid täis arooniamarju, mida keegi peale Anee süüa ei suuda. Anee on meil tuntud kummaliste marjade sööja - talle lähevad nina kirtsutamata alla nii ülihapud astelpajud ja pihlakad kui ka suulakke ebamugavat kuivustunnet tegevad arooniad, mina hakkan värisema nende marjade peale :) Mõtlesin neid arooniad vaadates, et kahju on neid lihtsalt põõsasse jätta ning korjasin veidi kaasa, mõttega sobitada neid koos pirnidega ühte kooki. Mõtlesin erinevaid varinate kookidest, kuhu sisse lähevad pirnid ja arooniad, kuni jäin lõpuks pidama ikka Tarte Tatin'il, mis on mu üks lemmikkooke, õunade asemel sel korral siis pirnid ja arooniad.


Vaja läheb:
200 g nisujahu
100 g soolaga võid
50 g rafineerimata roosuhkrut
0,5 dl piima

Täidis:
500 g pirne
2 dl arooniaid
100 g + 1 spl rafineerimata roosuhkrut
30 g võid
2 spl vett

Esmalt valmistasin taina - lasin võil toasoojuses pehmeneda, lisasin suhkru ning vahustasin need mikseriga segamini, lisasin ka nisujahu ning piima ning mikserdasin edasi. Lõpuks muljusin taina käte vahel ühtlaseks ning panin kile sisse mähituna pooleks tunniks külmkappi. Lõikusin pirnid neljaks, koore jätsin alles. Panin pannile, mille saab hiljem ka ahju pista, 2 spl vett ning 100 g suhkrut, lasin sulada ning veidi karamellistuda, lisasin ka või. Ladusin pirniveerandid pannile suhkru-võisegu sisse ning lasin veidi podiseda. Puistasin pirnide peale ka arooniad ning rullisin taina koogile katteks peale, lükates servad veidi allapoole, et mahl välja ei imenduks. Küpsetasin kooki 185 kraadiga umbes 40 minutit ning kummutasin kohe ahjust võttes taldrikule, mis kannatab kuuma. Puistasin nüüd juba pealmisele poolele jäänud pirnidele peale 1 spl suhkrut ning panin umbes 3 minutiks grillfunktsiooniga ahju, et suhkur peal karamellistuks.
Tatre Tatin on ideaalne söömiseks soojalt. See kook üllatas mind tõsiselt - arooniad olid tubli tööd teinud - kook oli värvunud tumelillaks, pirnid säilitanud oma ilusa kuju ning see kook oli ka tõeliselt maitsev. Kui arooniate kasutamises olin skeptiline, siis minu üllatuseks on need täiesti arvestatavad koogimarjad.

9 kommentaari:

  1. See kook näeb nüüd küll väga šeff välja! Tore, et Sa arooniaid koogi sees avastasid - ma olen mitu aastat arooniamuffineid teinud, tõesti maitsvad ja küpsetistesse igati sobivad marjad!

    VastaKustuta
  2. Appi, kui ilusad pildid! Miks ma küll ei tulnud eile!?

    VastaKustuta
  3. Need värvid piltidel annavad energiat tänasesse vihmasesse-tuulisesse päeva :)

    VastaKustuta
  4. Seda kooki peab vist ise ka tegema -imeline värv! Ja Greth on samasugune astelpaju jm hapu/veidra sööja. Terv Triin

    VastaKustuta
  5. this is probably one of the most beautiful tarte tatins i have ever seen

    VastaKustuta
  6. Thank you, Heidi. Probably you don't understand estonian, but as you can see on the picture - chokeberries give this magical color.

    VastaKustuta