esmaspäev, 29. juuni 2009

Spinati-kukeseenerisoto

Käisin täna Keskturult head ja paremat värsket kraami toomas. Ostsin selle aasta esimesed kukeseened, nunnud ja väikesed kui sõrmeküüned - neid plaanisin risoto hulka lisada. Juba turult lahkudes märkasin müügil ka spinatit; kohe tärkas mõte see kukeseenerisoto hulka segada.

Mõtteis koorus järgmine retsept (2,5-le):
200 g risotoriisi
200 g kukeseeni
1 sibul
2 küüslauguküünt
oliiviõli
2 dl valget veini
ca 400 ml köögiviljapuljongit (kasutasin 2/3 puljongikuubikust)
suur punt spinatit
100 ml vett
peotäis värsket peterselli
soola
musta pipart
ca 70 g parmesani
vinnutatud kirsstomateid
rukolat

Umbes tund enne toidu valmimist panin kirsstomatid ahju vinduma, lõigates need enne pooleks (120 kraadiga ca 1 h). Mõne aja pärast kööki naastes tükeldasin sibula, küüslaugu, peterselli ja spinati. Spinatist tahtsin saada püreed, seega panin potti 100 ml vett ning tükeldatud spinati ja keetsin seda umbes 5 minutit; hiljem purustasin saumikseriga ühtlaseks massiks. Paksupõhjalises potis praadisin oliiviõli sees sibula ja küüslaugu klaasjaks, lisasin ka risotoriisi ning kuumutasin veidi veel. Seejärel kallasin peale veini ning lasin alkoholil aurustuda; kui riis jälle kuiv, valasin peale poole puljongist ning jätsin kaane alla podisema. Samal ajal praadisin kergelt läbi kukeseened; need olid nii väikesed, et ei olnud tarvis isegi neid lõikuda, lihtsalt pesin kraani all puhtaks. Kui riis jälle kuivaks hakkas jääma, kallasin peale püreestatud spinati (vedelalt ca 150 ml); jällegi lasin vedelikul kaduda, nüüd lisasin teise osa puljongist, praetud kukeseened ja peenekshakitud peterselli. Kulus ca 20 minutit ning riis tundus olevat al dente, viimasena läks sisse parmesan, veidi soola ning musta pipart. Risotole panin peale vinnutatud kirsstomateid ning rukolat - tõsiselt hea toit!

1 kommentaar:

  1. Väga maitsev risoto. Näeb välja nii tagasihoidlik, aga maitse on ülivõrdes.

    VastaKustuta