laupäev, 8. august 2009

Vaarika-jäätisetort

Eile oli meil 5. pulma-aastapäev, abiellusime ühel imeilusal suvepäeval, meile armsate inimeste seas, Noarootsis asuvas Lyckholmi mõisas.
Käisime eilsel pulma-aastapäeval modernset Aasia kööki pakkuvas restoranis Chedi nautimas väga põnevaid maitseid ning jäime väga rahule. Magustoidu mõtlesime siiski võtta kõrvaltänavas asuvas Bonaparte's, kuid restorani koogivalik oli kella 9 ajal õhtul juba nii kokku kuivanud ning ilma ühegi külastajata koht mõjus kõledalt, ka makroonid olid juba suletud kohviku vaateaknal luku taga, seega otsustasime minna hoopis koju maiustama. Ma küll ei teadnud päev varem, kas me pärast väljas söömist veel kodus midagi magusat tahame, kuid sellele vaatamata olin päev varem ühe tordi valmistanud. Leidsin juba mõned nädalad tagasi nami-namist vaarika-jäätisetordi retsepti ning teadsin, et just selle ma pulma-aastapäevaks teen. Jäädes vanalinnas magusast ilma, oligi kodus ootav jäätisetort just omal kohal.


Põhi:
200 g Digestive küpsiseid
1 spl suhkrut
75 g võid

Jäätis:
450 g vaarikaid
4 munakollast
1 dl piima
1,5 dl suhkrut
1 väikse laimi mahl
1 tl vaniljesuhkrut
4 dl vahukoort (35%)

Tort tuleb valmistada päev varem, kuna see peab vähemalt 10 h sügavkülmas tahenema. Retseptis tegin veidi omapoolseid kohandusi, põhjas käivad kakaoküpsised asendasin tavaliste Digestive-küpsistega kuna erinevatel põhjustel meist keegi kakaod sisaldavaid sööke hetkel ei söö. Purustasin küpsised ning segasin need toasooja võiga, panin segu lahtikäivasse koogivormi ning küpsetasin tordipõhja ahjus umbes 7 minutit. Lasin põhjal jahtuda ning valmistasin jäätiseosa. Selles retseptis ei olnud jäätisemasina abi kasutatud, minagi proovisin sel korral ilma jäätisemasinata hakkama saada. Püreestasin saumikseriga vaarikad ning lisasin neile 0,5 dl suhkrut. Kuumaveevannil kloppisin munakollased, lisasin neile ka ülejäänud suhkrukoguse ning piima, kloppisin edasi kuni segu muutus paksemaks. Lisasin ka vaniljesuhkru ning laimimahla. Kuna munakollane jäi läbi kuumutamata, julgesin kasutada vaid ökokanade mune. Vahustasin ka vahukoore ning segasin munakollasesegule hulka, samuti kallasin sinna sisse püreestatud vaarikad, jättes alles mõned lusikad püreed kaunistamiseks. Läbisegatud jäätisemassi valasin eelküpsetatud tordipõhjale ning peale panin veel vaarikapüreed, mille keerutasin jäätisemassi hulka, jättes pealmise kihi siiru-viiruliseks. Panin tordi sügavkülma järgmise päevani tahenema.
Välja võttes pidi kooki umbes 1 h sulada laskma, kuid meil oli tuba nii kuum, et see muutus tunduvalt varem lõikamiskõlbulikuks. Võiks öelda, et ootasin sellest tordist veidi enamat, jällegi nurisen veidi jäätise konsistentsi üle, liiga palju veekristalle oli selles.

4 kommentaari:

  1. Palju õnne pulma-aastapäevaks! Chedi on üks minu lemmikuid.

    VastaKustuta
  2. Väga kaunis foto, mõnusalt romantiline ja muidugi palju õnne pulma-aastapäeva puhul!!!

    VastaKustuta