neljapäev, 16. juuli 2009

Metsmaasikajäätis küpsisetükkidega

Kui täiskasvanud maiustasid piparmündi-šokolaadijäätisega, siis ei saanud ju Aneed jätta kõrvale vesistama. Pidasime Aneega pika diskussiooni, mis võiks lastejäätise sisse panna, oluline oli, et see oleks võimalikult tervislik jäätis - lõpuks saime kokkuleppele, et tuleb jogurtijäätis metsmaasikate ja küpsisetükkidega.

Vaja läheb:
1 dl vahukoort
1 dl maitsestamata jogurtit
1 spl rafineerimata roosuhkrut
2 spl metsmaasikaid
2 speltaküpsist
1/4 tl vaniljesuhkrut

Kuumutasin kuni auru tekkimiseni maitsestamata jogurti ja vahukoore, lisasin ka suhkru ning lasin suhkrukristallidel sulada; olen aru saanud, et need rikuvad jäätisestruktuuri. Võtsin poti tulelt ning lisasin ka vaniljesuhkru. Jahutasin segu maha ning panin juba külma segu jäätisemasinasse. Lisandeid kohe ei pannud, kuna olen aru saanud, et parem jäätis tuleb, kui tükilised lisandid panna sisse hiljem. Kui jäätis juba kuju võtma hakkas, lisasin metsmaasikad, need olid nii küpsed, et ei pidanud vajalikuks neid purustada; lasin edasi jäätisel moodustuda ning alles vahetult enne valmimist lisasin küpsisetükid (varem lisades oleks need pehmeks läinud). Jäätist masinast välja võttes maitsen alati seda ka koheselt - tuli välja päris mõnus, veidi hapukas metsmaasikamaitseline ja krõmpsuvate küpsisetükkidega jäätis. Panin jäätise paariks tunniks sügavkülma, kuid välja võttes oli see ebameeldivalt jäätunud ning palle vormida oli väga keeruline, ka maitses jogurtijäätis kohe masinast võetuna paremini kui veidi sügavkülmas hoitud jäätis. Anee sõi küll seda jäätist hea meelega. Sellest korrast õppisin, et jogurtijäätist tuleb süüa koheselt pärast valmistamist, sügavkülma panemiseks see ei kõlba. Panen kõrva taha.

5 kommentaari:

  1. Ma usun ka, et lapsed seda ostaksid! Tekkis küsimus, et miks peab seda segu kuumutama.

    VastaKustuta
  2. Eks lastele ole jah puhas jäätis üks parimaid maiustusi. Miks ma aga jäätisesegu kuumutan? Mulle on tundunud, et läbikuumutatud segust tulevad kuidagi paremad jäätised, ma pole selles päris kindel ega tea, mis seda põhjustab, kuid olen kuidagi nii tajunud. Aga eks läbikuumutamata on tervislikkuse seisukohalt veelgi parem. Olen ka toorest piimast-koorest mitmeid jäätiseid teinud. Tegelikult peaks selle jogurtijäätise ikka veel millalgi külmalt üle katsetama...Ma jätkuvalt õpin jäätiseid tegema, aga mingid mustrid hakkavad juba välja kujunema.

    VastaKustuta
  3. Kui on munakollasega jäätis, siis tuleb kuumutada, et segu pakseneks; kui on sorbett, siis tuleb kuumutada, et vett välja saada. Aga miks jogurti-piima segu kuumutada, sellest ei ole aru saanud :)

    VastaKustuta
  4. Tänan nõuannete eest :) Aga kas kondenspiima-kooresegubaasil jäätise jätaksid Sa ka kuumutamata?

    VastaKustuta
  5. Jätaksin kuumutamata jah. Kuigi sellel võib mingi vajalik lisaväärtus olla, millest ei pruugi teadlik olla, nii et kui katsetad ilma kuumutamata, anna teada, kuidas õnnestus! :)

    VastaKustuta