esmaspäev, 2. november 2009

Lasteaia menüüst ja transrasvadest

Uurin sageli lasteaia menüüd pilguga, kas seal kasutatakse ikka puhtaid ja tervislikke tooraineid, olen sel teemal ka varmas alati kaasa rääkima. Tervise Arengu Instituut on koostanud lasteaedadele ja koolidele soovitusliku toitumiskava, mida lugedes saan isegi mina üsna rahul olla. Aga ma tean ka, et ma võin tonti näha seal, kus iga inimene ei näeks… Kui on kirjas, et lasteaias on menüüs kohupiim, siis enamus inimesi mõtleks kindlasti, et väga hea ja tervislik - mina aga tean, et kohupiimasid on erinevaid - on väga vähese rasvaprotsendiga, millest lapse organism kaltsiumi ei omasta, on säilitus- ja värvainetega, mida samuti lastele ei annaks. Ükskord uurisingi millise firma kohupiima tavaliselt lasteaias lastele antakse - köögis näidati mulle Alma "torus" kohupiimapastat. Teadsin, et sellesse on topitud säilitus- ja värvainet - mainisin seda ka lasteaia juhatajale, kes ühtlasi on lasteaia söögiga varustaja ja poole kohaga kokk - minu rõõmuks vahetati nüüd kõigil lastel Alma kohupiim alatiseks välja ning kasutatakse parema alternatiivina (samas hinnaklassis) Tere kohupiima. Ma kindlasti mõtleksin sellest ka parema ja rasvasema ökovariandi välja, kuid lasteaia tingimustes olen rahul ka sellega, kui toit on säilitusainetest vaba.

Täna hommikul läksin tegema luuret või teemal - köögis oli juhataja just ise süüa valmistamas. Olen tuttavatel kuulnud, et suurtes lasteaedades vanemaid kööki ei lasta ning erimenüü saab vaid paberitega allergik, meie kodukoha väikeses eralasteaiast lubatakse mul õnneks kaasa rääkida, kriipsutada Anee menüüs maha teatud toidud või vajadusel need asenada. Uurides, kas või on ikka piimarasvast tehtud või mitte margariin, laoti mulle külmkapist ette mõlemad variandid. Lasteaia juhataja väitis, et ostab Voimixi vahel vaid seetõttu, et seda on parem leivale määrida; oli ühtlasi ka pakendilt uurinud, et see ei sisalda kolesterooli. Seletasin siis, et kolesterool pole lasteaialapse jaoks probleem ning selle näitaja jälgimine pole ka vajalik, pigem juhtisin tähelepanu transrasvadele, säilitus- ja värvainetele. Õnneks on transrasvad viimasel ajal ühiskonnas teemaks tõstetud ja ma ei aja üksi mingit maavälist teemat, kuid paraku ei osata neid toodetest üles leida. Tegin väikse transrasvaalase teavitustöö ning palusin edaspidi lastel kasutada leivamäärdena vaid võid.

Samal õhtul...
Anee (3 a 9 kuud) küsib kodus Caesari salati peal krutoone vaadates: "Kas see sai transravsu ei sisalda?"
Naerupahvatuse saatel nendin : "Ei, see sai mitte, aga paljud saiad sisaldavad tõesti. Tegelikult ei tohiks inimesed süüa transrasvu sisaldavaid tooteid."
Tundub, et minu hommikune lasteaias tehtud teavitustöö kinnistus igal juhul minu kõrval seisnud Aneele…
Anee jätkab: "Aga miks neid saiu siis poes müüakse???"
Jään selgituse otsimisel hätta, Anee jätkab ise: "Kas pahad onud müüvad neid?"
Katsudes igati vältida inimeste sildistamist "headeks ja pahadeks", pidin nentima, et seda tehakse pigem sellepärast, et müüa odavat asja võimalikult kallilt.
Kui "transrasvad" on Anee sõnavaras uus sõna, siis muid söögiga seonduvaid teemasid on suutnud ta salvestada juba varem, pakkudes oma mänguköögis nukkudele ja loomadele vaid säilitus- ja värvainevabasid toite.
Ega asjata öelda, et laps on kodu peegel...

14 kommentaari:

  1. Tere, Aet!

    Mina olen siiani Su toidublogi salaja jälginud, kuid tulen nüüd "kapist välja". Igapäevaselt ma nii suur kokkaja ja katsetaja vist ei ole, aga see mille järel ma siin toidublogis käin, on just tervislik toitumine ja eluviis. Võib vist öelda, et minu 1,1a tütar Ellen on just tänu sellele blogile algusest peale nö. puhtal toidul. Muidugi tuli vihjeid ka meie perearstilt, kes näiteks soovitas lisatoiduga alustades just ökobanaane (see oli siis esimene kord, kui ma sammud Ökosahvrisse seadsin).Enne emaks saamist olin ma sattunud lugema artikleid kahjulikest e-ainetest, kuid need mõjusid päev-kaks ja siis ununes jälle. Nüüd olen tervitus.ee-st läbi lugenud kõik artiklid ja olen tänulik, et minu eest kõik kasulik informatsioon ühte kohta kokku kogutud on. Ma poleks vist ise kunagi mingit materjali taga ajama hakanud...
    Igatahes, olete Aneega meile väga suurteks eeskujudeks ja nii lähevad kõrvust mööda nii mõnedki halvad kommentaarid, mis puudutavad meie "öko-moeasja" toitumist!
    Maitsvad Kitty-küpsised (piparkoogivormidega) olen ära proovinud ja astelpajumahla soe jook meega on minu lemmik leid :) Näiteks tavalist teed ma meega juua ei suuda.

    Loodan, et tuleb veel juurde uusi näpunäiteid ja äkki ka huvitavaid retsepte seoses just laste tervisliku toitumisega!

    Tervitan ja soovin edu,
    Merje Äri-Reelo

    VastaKustuta
  2. Merje - Su avameelne kommentaar liigutas mind väga. Tõeliselt tore, et mu mõttemaailmas on kaaslasi ning et mu kirjutistest kellelegi kasu on olnud. Nii rõõmustav on kuulda igast lapsest, kelle toitulaual on tänu ema teadlikkusele puhast toit! Kes juba niidiotsa kätte saanud ja neil teemadel edasi loeb, muudab tõenäoliselt teatud määral ka kogu pere toidulauda.
    Katsun jõudumööda ka alateemat "Laste rõõmuks" täiendada; oleks ma blogi varem alustanud, oleks teinud tugeva beebitoitude alamkategooria, nüüd sööb Anee aga enamasti perega sama toitu ning postitused tulevad pigem tervislike ja põnevate maiustuste vallast.

    VastaKustuta
  3. Aga meie laps on kolmene ja ütleb juba "karburaator" :)

    VastaKustuta
  4. Lõpetasin just maitsva vahepala: talukohupiim jõhvikakisselliga. Ja see Sinu sissekanne meenus.

    Tallinnas pakutakse vähemalt kahes lasteaias talukohupiima - nii et see on täiesti reaalne olukord. Kui lasteaed ise juhataja isikus ei jaksa sellega tegelda - neil on igasugu sebimist palju, võta ise ette. Mõni tund tegelemist ja ongi lastele talukohupiim (võib-olla ka -jogurt ja -juust) korraldatud. Küllap juhataja oleks päri, aga üksi lihtsalt kõike ei jõua. Kui Sul endal sekeldamise soolikat pole, siis vaata enda ümber ringi. Ehk on mõni teine lapsevanem, kellele piisab vaid vihjest, et tegutsema hakata. Minu mulje järgi on eralasteaedades hakkajamad ja optimistlikumad pered, kes loovad ise endale ja oma lastele parema tuleviku, selle asemel, et oodata munitsipaallasteaias kohalikult omavalitsuselt armuande ja kiruda, kui miski ei meeldi.
    Nii et võta keegi kampa, ja tehke ära. Keegi talumees on ka sellise püsisuhte üle õnnelik.

    Tere kohupiim on söödav, aga hea talukohupiimaga seda võrrelda ei anna. Edu!
    Valgust!

    VastaKustuta
  5. Mul on tahtmist, aega ja jõudu tegeleda toitumistreemaga ka lasteaias. Olen teadlik erinevatest kanalitest, kust mida saada võib, kuid ma tunnen, et kusagil on piir, kuhu liikuda võib… Sest selles lasteaias käivad ka sellised lapsed, kelle vanemad nõuavad, et menüüs oleks sagedamini viinerid, kui norm lubab, sest nende laps ei söö muidu üldse liha… Mul on jätkuvalt plaan lasteaia juhatajaga kord kahekesi maha istuda, teha talle selline lühikoolitis, võtta läbi kõik tootegrupid, mida lasteaia toiduvalmistamisel kasutatakse, juhtida tähelepanu ohtudele ning aidata leida olemasolevatest parim alternatiiv.
    Ja seda mitte vaid enda lapse pärast - minu laps käib hetkel vaid kolmel päeval nädalas lasteaias ja sööb seal vaid lõunasööki (seega tema puhul räägin vaid kolmest toidukorrast nädalas!), aga kõik lapsed väärivad kvaliteetset toitu, sest see tagab ka nende parema tervise.

    VastaKustuta
  6. Rõõm lugeda! Ma kahtlen, kas või kui palju võiks olla vanemaid, kes lausa keelaks oma lapsele anda talukohupiima. Mulle tundub, et see teema jätaks kellegi lihtsalt ükskõikseks. Nemad lihtsalt ei saakski teada, et nüüd on siis selline kohupiim. Neil on lihtsalt nii palju muid huvisid ja talukohupiim ei ole ju kuskilt otsast kahjulik ka. Nii et ega sellest mingit probleemi ka ei sünniks. Kõik ikka võidaks.
    Edu!

    VastaKustuta
  7. :-) Tahtsingi jagada oma kogemust, et koos on ka selliseid asju palju lihtsam teha. Kui minul on kahtlused, siis ma räägin endasugustega, nt lapsevanematega oma lapse lasteaiast. Selline suhtlemine annab jõu ja kindluse midagi ära teha. Suuremate ettevõtmiste jaoks on vahel ka rohkem inimesi vaja. Eks see blogi ole ka siin üks suhtlemine ja infovahetus ühte sorti jõud.
    Jõudu ja edu!

    VastaKustuta
  8. Tubli oled, Aet. Ma just võtan hoogu, et ka vaikselt uurida ja puurida meie aias toimuva/söödava kohta. Aga hetkel 3ndat nädalat miski köhaviiruse käes.
    Samas suht keeruline nö tavaaias (riiklikus) midagi läbi lüüa, sest mul mõne kuuga selline kogemus, et vanemad ise ka ei tunne huvi toitumise vastu ja pooldavad näiteks 3-aastastele jõulupakkide tegemisel kiiret-lihtsat varianti - Kalevi komme. Aga me ei anna alla ju, eks!!
    Marin

    VastaKustuta
  9. Aitäh, Marin. Kui lapsevanemad pole süüvinud toitumisteemadesse põhjalikult, ei tea nad tihti, et tavaline toit võib lapsi ohustada. Ja vahel peetaksegi meid, puhta toitumise propageerijaid, veidi hulludeks :) Samas on ka inimesi, kes on toitumisalase info eest tänulikud ning võtavad vaevaks ise edasi uurida ja kaasa mõelda/tegutseda. Kalevi kommidega tegi Evelin Ilves juba eeltöö ära, saad siis lasteaias katsetada, kuidas see mõjus. Ma ise pole veel lastaia jõulupakkide teemat uurinud, äkki tuleb mul ka selles vallas tegutsema hakata; esmaspäeval räägingi juhatajaga, äkki saab juba eos midagi soovimatut ära hoida. Sest väga kurb oleks vastata jõuludel Anee küsimustele a la "Aga miks siis jõuluvana toob mulle selliseid komme, mida ma süüa ei tohi...?"

    VastaKustuta
  10. meie firma teeb juba aastaid lastele pähkli/kuivatatud puuvilja pakid. pisikestele saab ju puuviljad leotada ja pähklid jahvatada.
    paremad ikka, kui margariiniplönnid ja neist saab ka imelisi kodukomme teha...

    VastaKustuta
  11. Ka minu arust on lastele ideaalsed talvemaiustused kuivatatud puuviljad, pähklid ja seemned. Minu laps sai alles 3,5-aastaselt oma esimese öko-kommi, seni maiustaski vaid kuivatatud puuviljade ja omaküpsetatud tervislikust toorainest kookide-küpsistega. Aga need ökokommid me koju kingiks toodi ja ära ka peitma ei hakanud, lõputult ei saa teda maailmast eraldatuna hoida.
    Tervitus.ee-st saab omale sobiva hinnaga toredaid tervislikke maiustustepakke kokku panna lasta, nii, et selline teenus/toode on täiesti turul olemas.

    VastaKustuta
  12. Kuivatatud puuviljades on ka üsna palju säilitusaineid (üle minu taluvuspiiri), aga eks nad paremad ikka ole, kui poekommid. Muidugi on olemas ka mahedad kuivatatud puuvilja variandid, aga neid on vähe valida ja kas sellega oleks kõik vanemad nõus?
    Tegelikult oleks armas, kui kingiks oleks vanemate tehtud villast mänguasi. Minu eelistus. Võib-olla veel raskem korraldada. Või äkki kuivatamata puuvili?
    (Kui see teid ehk lohutab, et alati on kusagil olemas ka hullemaid friike :-)

    VastaKustuta
  13. Oo, jaa, olen väga teadlik sellest, et kuivatatud puuviljades on säilitusained ja paljud on tugevalt suhkrustatud (valge suhkruga). Enda lapsele pole kunagi tavapoe puuvilju andnud, ikka ökosid ja ökodes on tegelikult valik palju suurem kui tavapoes, vaata kasvõi Tervitus.ee lehekülge. Ma arvan, et lapsevanemad võivad olla nõus küll ökopuuviljadest pakiga, lihtsalt hinnapiir tuleb kokku leppida ja nende eelis ära seletada. Kui lasteaia eest ollakse iga kuu nõus välja käima ligi 5000 kr, siis 100-150-kroonine lasteaia jõulukink ei tohiks nagu probleem olla…

    VastaKustuta