pühapäev, 14. veebruar 2010

Kirju koer, ilma E-aineteta

Saan igal pühapäeval meilile Anee lasteaia nädalase tegevuskava. Sealt võib sageli avastada päris põnevaid ja esmapilgul üllatavaid tegevusi, mille serveerimisoskus lasteaialastele nõuab omajagu pingutust. Sellega, et igakuiselt käiakse KUMUs kunstinäitusel või jäähallis uisutamas, olen juba ära harjunud; uus üllatus tabas mind, kui ma järgmise nädala tegevuskavast leidsin Stenbocki maja külastuse. Mulle tegelikult väga meeldib suhtumine, et last võetakse võrdväärsena ning seletatakse elu meie ümber lahti, aga ma tahaks teada, kuidas seletatakse neile 3-6-aastastele lahti Stenbocki maja külastuse eesmärk ning kes need tähtsad onud seal majas siis on… Ma eeldan, et lastele viimasel kuul õpetatud Eesti hümn läheb seal majas vabariigi aastapäeva puhul käiku…

Veidi veel eelmise nädala lasteaia tegevuskavast - neljapäevaks oli tunniplaani tekitatud kokandustund, kus valmistati üheskoos kirjut koera. Kuna kirju koera sees käivad küpsised ja marmelaad sisaldab paraja koguse E-aineid, siis ei tahtnud, et Anee seda sööks (selgus ka, et söömine polnudki samal päeval). Samas aga ei taha, et Anee minu põhimõtete pärast kannatama peaks - lubasin talle, et valmistame kodus ühe täiesti E-ainetest vaba kirju koera - kasutame ökomärgiga speltaküpsiseid ning astelpajumarmelaadi (mille kohta sain Facebookis Pillelt vihje). Palusin siis Aneel kõik täpselt meelde jätta - mis sisse käib ja kuidas täpselt tehakse. Ma hakkasin kahtlema, kas ma ise kunagi kirjut koera teinud olen, meelde küll ei tulnud. Küll aga olen ma seda oma lapsepõlves ja ka hilisemal ajal omajagu söönud ning see kummalise tehnoloogiga (komponentide purustamine ja uuesti kokkusurumine) "vorst" on üks maitsev magus kraam. Igal juhul oli Anee kodus kirjut koera tegema hakates põnevil ja uhke selle üle, et tema juhatab köögis vägesid.


Vaja läheb:
150 g speltaküpsiseid
90 g marmelaadi
40 g rosinaid
1 spl rafineerimata roosuhkrut
20 g valget šokolaadi
3 spl kakaod
80 g kondenspiima
60 g võid

Kirjut koera tahtis Anee võimalikult palju ise teha - nii purustaski ta suurde kaussi käte vahel küpsised, lõikas ise marmelaadikommid ja lisas küpsiste juurde, kallas sisse rosinad, koos minu käega tõstsime purgist ka kakaod ja suhkrut. Tükeldatud valge šokolaadi, kondenspiima ja sulatatud või lisasin mina. Anee segas kirju koera massi läbi ning Renee keeras selle tugevaks "vorstiks" toidukile sisse. Jätsime kirju koera üheks ööks külmkappi.


Järgmisel päeval - lõikan kirju koera juba hommikul lahti ning panen lauale. Anee sööb oma hommikuputru ning kurdab, et midagi haiseb laua peal. Kuna seal peale kuivatatud puuviljade ja tee midagi muud polnud, andsin nuusutada kirjut koera - just sealt tema arust see hais tuligi. Haisuks pidas tema siis kakaolõhna; kusjuures mulle meenus, et kui ma kunagi varem šokolaadi sulatanud olen, käis ta ka köögis vingumas, et mida ma haisutan. Nii palju siis kirjust koerast - Anee keeldus seda isegi maitsmast - eks me siis Reneega peame selle ära sööma. Ka Anee kauaoodatud šokolaadisöömiseks paras iga päädis sellega, et kolmel päeval sõi ta ühe ruudu šokolaadi ning neljandal päeval teatas, et see on liiga vänge… Ja rohkem ei tahagi.

42 kommentaari:

  1. Meenutab Teneriife salaamit

    VastaKustuta
  2. Kui ma laps olin, siis minu esimene reageering jõululauas pakutud Kirjule Koerale (ema teeb seda 30 aastat juba igal jõulupühal) oli, et - Mina seda verivorsti ei söö!!! :D

    Aga muidu maitseb mulle koduselt tehtud Kirju Koer väga, kuid meie pole kunagi kondenspiima koostises kasutanud.

    VastaKustuta
  3. Eks selle Kirju koera välimus ole jah veidi kummaline, ega seda ilmaasjata ka "Šokolaadivorstiks" nimetata. Ma hakkasin praegu mõtlema, kas see Kirju koer on üks "leidliku" Nõukogude naise leiutatud magustoitudest, mis just meie regioonis tuntud ja armastatud oli...

    VastaKustuta
  4. Väga isuäratav, aga kust seda astelpajumarmelaadi osta saab?

    VastaKustuta
  5. Nelly - astelpajumarmelaadi müüakse Rocca al Mare keskuses lätlaste poes, asub esimesel korrusel Biomarketi kõrval. 185g karp maksab 39 kr.

    VastaKustuta
  6. Saan aru Su soovist last E-ainete eest hoida,aga kas tavalistes eesti kandilistes küpsistes on tõesti E-asju? Osad E ained on kahjutud, peab teadma, mis nende numbrite taga täpselt on.

    VastaKustuta
  7. Anonüümne - kui pead "tavalisteks" küpsisteks Kalevi või Selga neljakandilisi küpsiseid, siis mina neid süütuteks ei pea. Pole küll hetkel ühtegi pakki küpsiseid käepärast, et saaks täpselt iga E-aine kohta uurida, kuid minu mäletamistmööda oli neis küpsistes kuus E-ainet sees. Ja kui nüüd loogiliselt tuletada, mis need olla võiksid siis tõenäoliselt on tegu E 400 grupi ainetega nagu emulgeerijad, paksendajad ja stabilisaatorid.

    Tegelesin just lipiidide- alase kirjanduse uurimisega, kust sain teada seni minu jaoks tundmatutest rasvaasendajatest, mida suurtööstused edukalt kasutavad. Just need emulgeerijad ja paksendajad ongi toidurasvade jäljendajad, mille tarbimine pole tervislikule toitujale soovituslik. Oletan ka, et küpsistes sisaldub taimne rasv, mis on hüdrogeniseeritud ning sisaldab seetõttu transrasvhappeid - need ladestuvad sooltes ning takistavad organismi normaalset toimimist, põhjustades pikaajalisel tarbimisel südame- ja veresoonkonna haigusi.
    Just neist argumentidest lähtuvalt hoidungi neid tarbimast.

    VastaKustuta
  8. no ma olen ka selle uue moeteema ehk "hirmsate ja eluohtlike e-ainete" üle mõelnud. kas see ikka pigem äkki nii pole, et kui mis iganes asja ainult ja hobuseannustes süüa, et siis on nii "e-ainetest pungil" kui ka see kõige tervislikum asi kahjulik? terviseteema müüb ja seda kasutatakse ära, ning üks kindel moodus on ju ikka ka läbi laste, sest kes ei tahaks oma lapsele parimat? aga küll läheb natuke aega mööda ja tuleb uus mood ja hullus peale, olid ju juba esivanematelgi need riisiseened ja laialijaotatav kook ja mis kõik veel...

    VastaKustuta
  9. Vernanda - Sina võid seda E-ainete teemat nn uueks teemaks pidada, kui Sinuni on meedia vahendusel viimasel ajal need tuuled puhuma hakanud (Evelin Ilves ja transrasvhapete teema, Angelika Erin oma E-ainete raamatuga, erinevad naisteajakirjad, mis kubisevad samal teemal artiklitest - tõsi sellele viimasele olen ka omalt poolt hoogu sisse lükanud, kuna ka mitmeid minu kirjutisi on neis avaldatud). Minu jaoks pole tervisliku toitumise temaatika (sh E-ainete vältimine) kindlasti mitte moevool, mis mind mingis eluetapis haaranud on. Tõsi, et sinna jõuda, oli mul vaja mõjuvat põhjust, aga eks inimesed polegi eriti altid oma harjumusi lihtsalt niisama muutma. Kõlab trafaretselt, aga väärib kordamist, et tervislik toitumine on inimese hea tervise üheks väga oluliseks alustalaks - väga paljud inimeste tervisehädad on tingitud valest toitumisest. Ma ei räägi siinkohal vaid karmidest haigustest nagu südame-ja veresoonkonna haigused või vähk, mis võivad olla pikaajalise ebatervisliku toitumise tagajärjed aga ka üldisest jõuetusest ja "tühistest" külmetushaigustest, mida põevad heaoluühiskondades sageli nii lapsed kui täiskasvanud.

    Laste tervislik toitumine on minu jaoks südameteema, mul puudub siinkohal igasugune omakasupüüdlik eesmärk. Laste toitumist saavad teadagi kujundada just lapsevanemad ning ma loodan, et minu kirjutistest on vähemalt mõnelegi inimesele kasu. Laste toidus E-ainete vältimist soovitan ma just seetõttu, et E-ainete ohutud piirnormid on paika pandud täiskasvanud inimese kehakaalu arvestades (sh lastele suunatud toodete), lapsed ületavad oma kehakaalu juures neid norme kergesti. Me ei räägi siin vaid küpsistest ja värvilistest kommidest - E-ained ohustavad meid pea kõigis igapäevastes toitudes. Kui veel kogustest rääkida, siis üleliia palju lillakapsast süües ei juhtu lapsega tervisega midagi, küll aga ei saa me seda öelda paki viinerite või kartulikrõpsude tarbimise juures. Kuna minul on teadmised E-ainete kahjulikkusest, siis mina ei anna oma lapsele selliseid tooteid ja ei söö ka ise. Kui seda teemat veidi laiemalt vaadata, siis on see "hääletamine" teatud tootjate poolt või vastu - ehk oma ostukäitumisega näitan ma, milliseid tootjaid ma tunnustan. Tarbin väga palju kodumaiste ökotootjate toodangut ning olen neile siiralt tänulik, et nad selles vallas tegutsevad. Lisaks saastavad ökotootjad tunduvalt vähem keskkonda kui tavapõllumajandus ja -tootmine.

    Kui inimene on jõudnud faasi, kus ta hoolib nii endast, meid ümbritsevatest inimestest ja keskkonnast, siis sellel puudub tagasitee. Ma ei hakka kunagi mõtlema, et väetiste ja taimekaitsevahenditega põllumajandus on hea, ma ei hakka kunagi sööma vorsti, mis tehakse vananenud piimalehmade lihast, ma ei hakka arvama, et kunstlikud E-ained ja transrasvhapped on tervisele ohutud jne jne… Ja kui Sa arvad, et ma kirjutan seda blogi eesmärgil, et tervislik toitumine on hetkel kuum ja müüv teema, siis Sa eksid. See on minu elu, minu mõttemaailm, minu eneseväljendusviis - ja loomulikult on inimesed teretulnud siia kaasa mõtlema. Kuna ma ei riputa siia blogisse pelgalt toidupilti ning selle valmistusõpetust, siis tean, et puudutan vahel ka inimeste südameid - ma ei ootagi, et kõik plaksutavad ja kiidavad - olen alati valmis konstruktiivseks diskussiooniks.

    VastaKustuta
  10. Ma aga kardan sinu lapse pärast natukene.

    Eluaegne nn osade toiduainete piiramine maksab hiljem valusalt kätte. Isiklik kogemus.

    Praegu võib su väike Anee olla kõigega nõus, aga hiljem ja vanemaks saades hakkab ta kindlasti ise otsustama ja valima poest neid keelatud vilju. "Teised ju söövad ja miks ma friik pean olema?!"

    Mõtle siis selle peale, mida need E-ained su lapsega siis teevad? Ta pole elu aeg midagi "valet" saanud ja kui ta suuremaks saades neid äkki (ja sinu selja taga) tarbima hakkab, satub ta neist sõltuvusse - hea kraam ju!

    Millegipärast tundub mulle, et see rikub tervist rohkem.

    Sinu mure on arusaadav ja ilus, aga millegipärast tuletab see mulle meelde taimetoitlasi, kes oma lastest taimetoitlasi kasvatavad, usklike, kes ei lase oma lastel ise usku valida jne.

    Et sa kohe konti ei haaraks, mainin, et ei anna oma lapsele ka kilode kaupa E-ainetest kubisevaid sööke-maiuseid. Ei tarbi neid nii suurel määral ise ka. Aga jumal hoia, kui laps tahab kord aastas kirjut koera, siis ma ostan tavalisi Eesti küpsiseid ja piimašokolaadi ja teen seda talle. Ei ole mult kordagi nõutud magusaid limonaade ega värvilisi komme. Porgand ja õun on head. Samamoodi kõlbavad ka kohupiimakreemid aeg-ajalt. Parem võta vabalt ja tee ise süüa - anna lapsele korralikku toitu ja ole õnnelik, et ta tohib kõike tarbida (ei oma raskeid allergiaid ega toidutalumatusi. TSK! näiteks gluteenitalumatus ja laktoositalumatus ei ole E-ainete graali tagajärg). Tee talle hakklihakastet ja lumepallisuppi nagu sinu ema tegi sulle. Küpseta rammusaid pannkooke ja määri kodust maasikamoosi peale ja usu mind, ei juhtu su lapsega mitte midagi. :)

    VastaKustuta
  11. Inime - lapse arengu juures on kolm esimest eluaastat ühed tähtsamad - selles eas kujuneb välja väga suur osa lapse isikuomadusi, väärtushinnanguid, ka isusid ja maitseeelistusi. Anee oli perioodil 4 kuud- 2 aastat väga allergiline laps, sai süüa väheseid toite, allergiadieedil olin ka mina, kes ma teda rinnaga toitsin. Olen tema allergiatest väljakasvatamist (jah - usun, et seda saab teha) võtnud täie tõsidusega, loobudes sealjuures ise kõigist oma lemmiksöökidest.

    Allergilised lapsed on väga tundlikud muuhulgas toidu lisaainetele, samuti taimekaitsevahenditele ja väetistele, mille abiga juurvilju kasvatatakse. Olen seda oma silmaga näinud, kuidas mingil müstilisel põhjusel tekitab mitteöko päritoluga lillkapsas ühel päeval allergiat...

    Lapse tulevikule ja iseseisvale toiduvalikult mõeldes loodan tema mõistlikkusele. Oleme temaga varasest east sõlminud töötavaid kokkuleppeid ning loodan seda ka tuleviks teha. Võib-olla olen ma liialt naiivne - ma pole olnud teismelise lapsevanem, aga ma loodan parimat. Aga ma keeldun uskumast, et kuna mina talle väiksena E-aineid sisse pole söötnud, hakkab ta seda kunagi salaja suurtes kogustes minu selja taga tegema. Just seetõttu, et ta minu valikute tõttu kannatama ei peaks, olengi mõelnud talle välja kõikvõimalikke alternatiive nagu kasvõi see kirju koer - tal on võimalus seda proovida. Nagu lapsevanem vastutab lapse eest kõikides muudes valdkondades, vastutab lapsevanem ka lapse toiduvaliku osas - võib tunduda pseudoprobleem, kuid mul on kahju, kui inimesed (enamasti teadmatusest) söödavad lastele sisse selgelt ebatervislikku toitu.

    Rõhutan veel ühte oma eelmise kommentaari mõttetera - ökovalikud on minu jaoks maailmavaateline küsimus - see ei hõlma vaid toitumisega seonduvaid küsimusi. Mina pole põhimõtteliselt nõus toetama suurtööstusi, kes müüvad tervistkahjustavatest toorainetest valmistatud tooteid.

    VastaKustuta
  12. nii... mis asi see ortoreksia nüüd oligi :)

    VastaKustuta
  13. Ortoreksia põhineb enda väljamõeldud toitumisreeglite kehtestamises - minu arusaam tervislikust toitumisest kujuneb teadusalast kirjandust lugedes. Kas teadlased on rumalad? Teadmatus on mõne jaoks parim lahendus, minu jaoks mitte.

    VastaKustuta
  14. vaata, see oleneb sellest, milliseid teadlasi või "teadlasi" sa loed. ei maksa siin üldistada, et need sinu omad on kõige targemad. meie teised oskame kah lugeda...

    VastaKustuta
  15. Anonüümne, kes sa ei julge oma nime all rääkida (nii on kõige turvalisem, eks) - sel juhul olen huvitatud "sinu" teadlastest, kes väidavad vastupidist.

    VastaKustuta
  16. Selline tähelepanek, et retseptis kirjas olevad valge šokolaad ja kondenspiim sisaldavad mõlemad neid kommentaarideski ära mainitud kahjulikke taimseid rasvu.

    Teine tähelepanek, et e-ained jagunevad kahjulikeks ja kahjututeks. Ilma igasuguste e-aineteta toitumine, sh kirju koera tegemine - selles ei ole mina küll kindel, et see õnnestub.

    Vabandan kui kõlan pisut kurjalt või etteheitvalt, aga kohati tundub, et nende e- ja tervislikkuse teemadega minnakse pisut äärmusse. Samas on muidugi tervitatav, et sellele teemale tähelepanu pööratakse.

    VastaKustuta
  17. Eva - kust tuleb teadmine, et kondenspiim sisaldab taimseid rasvu? Kondenspiim on tehtud 100%-liselt lehmapiima baasil, ei mingeid taimseid rasvu. Tõsi, olen müügil näinud mitmeid valgeid šokolaade, milles sees taimsed rasvad, kuid mina kasutasin selles retseptis Rapunzli ökomärgiga valget šokolaadi, milles pole kohe kindlasti sees ühtegi transrasvhapet. Ka Kalevi Valgel šokolaadil pole koostises märgitud taimseid rasvu.

    Kui Sulle tundub,et ma olen äärmuslik, siis Sul on vabadus nii mõelda.

    VastaKustuta
  18. Igati toetan Su ponnistusi!
    Ainult edu soovides

    VastaKustuta
  19. Airi - Sa rõõmustad mind. Tänan toetamast!

    VastaKustuta
  20. Mina isiklikult olen näinud küll taimerasvadega tehtud kondenspiima. Kuigi kas seda siis saab nimetada kondenspiimaks. Pigem sellelaadseks tooteks.
    Aet, su blogi lugemine teeb mind lihtsalt nukraks mõnikord. Ära nüüd arva, et ma sind kuidagi süüdistada tahan :) Lihtsalt, kogu selle kompoti seedimine käib mulle htkel üle jõu. Täna tabasin end mõttelt, et teadmatus on mõnikord õndsus. Ainult et ma ei taha olla teadmatuses...
    Aitäh, et valgustad neid teemasid. Väga suure huviga loen ja loodan, et jõuan kunagi samale tasemele. Ühest küljest on takistus minu elukohas olev kasin valik ja teisest küljest olen ma hetkel lihtsalt info ülekülluses ja üritan kuskilt pihta hakata.
    Jõudu ja edu!

    VastaKustuta
  21. ei, see ei ole minu jaoks uus teema ja pr Erini esimene raamat ilmus ka juba 2006. pr Ilvese sõnavõtud on teine teema, mitte et teemapüstitus läbinisti vale oleks, aga minu isikliku arvamuse kohaselt ei oleks pidanud see nii toimuma. aga lõppsõnaks ütleks seda, et mina isiklikult tõesti loodaks kõigele muule lisaks siiski ka kainele mõistusele. ma saan aru, et teemaga seondub isiklik vaatenurk, ning see on mõistetav. osalesin ka oma lapsega allergiauuringus, kus näiteks soovitati potentsiaalset ilmnenud allergeeni ikkagi aegajalt tarvitada, et ei juhtuks just see, mida eespool ka kirjeldati - et kui üldse mitte anda, võibki kunagi seda lapsele andes allergia välja kujuneda. aga ka spetsialistidel on erinevad arvamused.

    kui veel teadusest rääkida, siis on teadlased muu hulgas ka välja selgitanud, et elus üks suuremaid valesid on statistika;) kaljukindel saab olla ainult see teadmine, et selle uuringu tulemuste kohaselt see grupp inimesi selles ajavahemikus elas nii hästi või halvasti. mis sai edasi, kas teised sama halvasti elasid vms, seda me täpselt ei tea. ja ei, ma ei arva, et peaks peoga e-aineid näost sisse ajama, küll aga ma olen nõus, et neid on nii häid kui halbu, ja jään oma selle seisukoha juurde, et ei ole olemas asja, mis suures koguses ei ohustaks inimest. sh puhas vesi.

    ja ma olen ka päris kindel, et ei üldsuse harimise nimel ei teeks tulevikus paha ka ortoreksiateemaline artikkel:) jõudu!

    VastaKustuta
  22. Siin Maa - ma mõistan Sind ja Sinu praegust positsiooni. Ka mina olen kunagi nö algusest alustanud, aga see oli pea 4 aastat tagasi. Olen mõelnud, et see roheliseks (võtame seda siin kõige laiemas tähenduses) muutumine on nagu pikk teekond, keegi ei saa enda harjumusi muuta päevapealt - kui see valdkond hakkab huvitama, saab seda infot omaks võtta järk-järgult ning oma mõtteid ja elukorraldust sellega harjutada. Epp Petrone sõnastas ka oma raamatu pealkirja väga tabavalt - "Roheliseks kasvamine" - just nimelt kasvamine see ongi, see on pidev areng, info läbiseedimine, selle omaksvõtmine või ignoreerimine, oma valikute tasapisi muutmine jne. Mäletan, kuidas ka mul algul oli väga raske teha valikuid kasvõi tavatoiduainete seas, hakates tarbima tavapoodide hinnast tunduvalt kallimaid juurvilju, teravilju, piimatooteid jne. Eks see kompamine käis kaua aega - ei olnud nii, et läksin esimest korda ökopoodi ja ladusin korvi täis. Ikka tasapisi, pidevalt infot juurde lugedes, veendusin nende headuses. Inimene on osake loodusest ning ma arvan, et ta peab toiduks tarbima samuti võimalikult naturaalset toitu. Kui toiduteemadest väljapoole vaadata, siis kodukeemiat oli kuidagi emotsionaalselt kergem välja vahetada, ma ei oska seletada, miks - laps muutus allergiliseks ning esmalt vahetasin välja loomulikult kõik pesupulbrid ja muud pesemisvahendid, kuigi ka need on tunduvalt kallimad. Aga kogu toitumisteema on palju tundlikum - on ju asjad, mis väga maitsevad ja ei taha tunnistada, et seal sees on kahjulikud E-ained jne.

    Ma soovitan Sul mu blogi uuridagi tasapisi, vahepeal infot seedides ja enda jaoks läbi mõeldes, seda eelkõige teema alt "Mõtteid toitumise teemal", tavalistes retseptipostitustes ma üldisel nii palju infot ei külva. See on soovitus ka kõikidele teistele roheliseks kasvamise teekonna algul olevatele inimestele - ja et mind mitte vääriti mõista, see pole kuidagi halvustav ega kellegi süüdistamine, vaid minu mõistev toetus selles faasis inimestele. Ja inimesed jagunevad kaheks - mõnedele meeldib teadmatus, teistele mitte…

    VastaKustuta
  23. vernanda - olen teadlik nii kahjulikest kui vähemkahjulikest E-ainetest. Kui Sa veel lugenud pole, siis siin samas blogis on mul selleteemaline artikkel: http://maitseelamused.blogspot.com/2009/12/e-ained-toidus.html
    Tõe huvides võin poodi minnes üles kirjutada kõik Kalevi küpsiste ja marmelaadi E-ained ning need oma kõrvalmõjudega E-ainete tabelist üle kontrollida. Annan siis teada.
    Ei väsi ka kordamast, et olen oma põhimõtete poolest alati nõus (ka rohkem) maksma neile tootjatele, kes teevad samas kategoorias puhtamaid tooteid.

    VastaKustuta
  24. Aitäh Aet :)
    Kodukeemia osas olen ma leidnud enda jaoks väga hea variandi - norwexi mikrokiust lapid ja vesi. Äädikas ja sooda kah sekka, kui väga häda käes, aga pean tunnistama, et ma olen täiesti vaimustuses neist lappidest.

    VastaKustuta
  25. Siin Maa - läksime küll toitumisteemadest välja, aga mul on siiski mõnda pesuvahendit kodus vaja - esiteks pesupulbrid/geelid (pesupähklite faas on mul läbitud ja need ei tööta, vähemalt mitte minu kodus kareda veega), samuti on vaja nõudepesumasina pulbrit ja käsitsipesuks nõudepesuvahendit. Lisaks on üks vannitoa üldpuhastusvahend.

    VastaKustuta
  26. veidikene sekkun laste allergiateemasse. Mul kaks vanemat last sündisid tallinnas ja kasvasid paar kolm aastat linnaas, algasid allergiaprobleemid. Kolisime provintis ja nende kasvamisel allergiateema jäi. Tartu vahet käisime allergoloogide juures... Kolisime mõni aasta hiljem täitsa maale elama suurest teest 5 km kaugel. Sündis kolmas laps. Ja ptuiptuiptui, ei ole allergiateemat.Pesamuna saab varsti 5. Tervisehädasid nagu vanemal õel vennal ei ole ptuiptuiptui.
    Ma arvan, et kaevuvesi ja puhas õhk on need põhitegurid. Siin maal teistel külalastel ka pole kuulnud allergiahädasid.

    Aga ökotooteid olen ise ka ostnud - kuid ainult siis kui raha jagub. Ikka kallid on. Ja ausalt öeldes, kas on see ikka nii kindel-et näiteks Rapuntzeli tooted on puhtalt kasvatatud? Tunnustatud mahe ja ökomärk müüb täiega. Näiteks ökokohvi - olen ostnud ja joonud aga kas usaldan seda toodet täiesti kinnisilmi, et on ikka näiteks Brasiilias ökoväljad? Mina seda kontrollida ei saa.
    Et selles mõttes ma ikkagi ei usu pimesi kedagi peale iseenda.
    Ise kasvatan aiamaal - on kindlus.

    Ja ma mõtlen nii, et kodus on jah võimalik oma last hoida aga ta integreerub, lasteaed, kool, sõbrad, sünnipäevad, laagrid... kas saadan lapse eraldi oma moonakotiga?

    Leivajahudega ka on selline lugu- et ma ostan talunikult-keda tean ning keda ka teised teavad , et kuidas kasvatab rukist - viljakoti ja lähen ise veskile jahvatama. Ja siis teen oma puuastjas leiva. Oma tegevuses olen kindel.

    Aga nood igasugused välismaa kauged ökomärgid- hehh- eks on sealgi võimalik äri ajada ja lihtsmal või äraostetud viisil ökopabereid saada. Võimatu pole ju miski siin ilmas?

    Ja need sealihad poes või turu pääl. Tegelikult peab ise sea kasvatama-siis tead mida sisse sööd. Põrsas maksab 500 krooni. Ja munejad kanad võtta vaja. Lehma ka ei tee paha-sealt saad kõike, riisud koore, kohupiimateed, jogusrit, hapupiima, sõira-kõike lisaks piimale. Ainult et lehma viid sinna sööma- kus on puhas ristik. Ja heina teed talle puhtalt põllult. Seda ma usun, sest oma silmaga näen.
    Ja kanaliha saamiseks peaks broilerid kasvama võtma. Üteldakse, et 10 broilerit kasvatada võrdub 1 seaga.
    Aga suhkrut saab ka kodus teha nagu ennevanasti tehti suhkrupeedist. Olevat suur töö olnud aga võimatu ka ei ole.

    Nõudemasinasse panen ma pool tl soodat ja peseb küll.

    Ennevanasti pesti pesud kõik leelisega, tuhk ja vesi lasti seista mõni päev ja tekkiski pesuaine. ma polegi proovinu dseda teha ja pesumasinasse panna-aga võtan ette.

    Majapidamisseepi saab ka ise teha-kui juuksekarva päris lõhki ajada. Noh too Saarema ökoseebitootja müüb seebimassi ja kodus edasi tegutseda on lihtne.

    Ostan vahel kartulikrõpsu 5a lapsele. Ja Tartus mäk donaldis oleme käinud mitu korda.ja kui päris aus olla, siis lapsed on mul kõigesööjad.

    VastaKustuta
  27. Tahaks ka kohe sõna sekka öelda ;) Tegelikult nõustun täielikult Vernandaga, nii statistika kui kaine mõistuse osas.
    Eriti olles tibakene ka alternatiivmeditsiini austaja :)), mille osad teooriad väidavad, et laste allergiate algpõhjused on vanemates, kellel on raske anda endale õigust nautida elu rõõme või kes kardavad, et teised on nende vastu agressiivselt meelestatud.
    Pareerides rünnakuid teataks ka kohe, et meie kodus süüakse kaine mõistuse piires hästi ja tervislikult :D Ja olen suutnud puberteediikka kasvatada tänaseks täiest terve lapse, kelle tervis oli algusaastatel väga vilets ja kes nüüd vaatab mu toite pilguga, nagu tahaks ma teda ära mürgitada ja kes arvab, et ma ei tea, et ta salaja "rämpsustab" ehk siis rämpstoitu tarbib;)

    VastaKustuta
  28. iti - näen, et valdad ökotemaatikat. Sa peegeldad ka minu mõtteid, mida ma olen erinevatel ajaperioodidel mõelnud. Just loomade kasvatamise ja välismaiste ökotoodete tegeliku puhtuse teemat. Ma nüüd paljastan siin jälle oma äärmuslikke puhta toidu otsinguid, kui Sinuga vestlusesse asun. Liha ei tahaks tegelikult süüa sellist, mis tuleb suurest kombinaadist, loomade pidamistingimused ja sööt mõjutavad ju liha kvaliteeti, ning öko see kindlasti pole. Saan turult küll vahel väidetavalt puhast sealiha, mis on taluniku kasvatatud ja puhas - kuid see on info on suusõnaliselt edasi antud ning ma ei saa selles kindel olla. Lapsele ostan sageli lamba sisefileed, see on minu uuringute järgi puhtaim liha - ja oi, kui hõrk maitse sellel on! Üldiselt ei tarbi liha väha palju.

    Rapunzli toodete puhtusele olen vaid lootnud. Lihtsalt alternatiiv on osta mitteökot. Lugesin just ühte Rapunzli õlide tootmise brožüüri, kus oli selgitatud ka õli jaoks tarvilike viljade saamise teekond. See oli ikka väga pikk ja läbis mitmel tasemel väga kindlaid kontrolle. No vähemalt paberil. Päris tünga nad ei saa ka teha, seda ei taha uskuda, liiga suur firma - nemad ju vastutavad lõpptoodangu kvaliteedi eest.

    Üldiselt tahan öelda, et ma tarbin tooteid, mis on minu praeguse elukorralduse juures kättesaadavad. Ise kasvatada ei saa veel, vanemad ja ämm kasvatavade, maalt saame päris palju marju, aed- ja juurvilju, aga talvel ostan ka imporditud värskeid puuvilju - eelkõige lapse jaoks.

    Allergiatega seaduspärasusi leida on suhteliselt raske - millest midagi tingitud on, ei saa kunagi öelda. Mina olen oma lapsega kogu tema eluaja elanud Kakumäe lahe ääres puhtas õhus, pole siin linna heitgaase. Aga allergiliseks osutus ta ikka - ja kasvas siin samas keskkonnas ka alleergiatest välja. Seda siiski täpse allergeenide selgitamise ja nende vältimise tõttu. Mul teist last pole ja võrrelda ei oska, eks kunagi tulevik näitab.

    VastaKustuta
  29. Kirsike - mina ei ründa siin, mina seletan oma vaatenurka :) Minu tegevust tahetakse siin hukka mõista :) Aga ma ei võta seda isiklikult, ma tunnen ka inimeste psühholoogiat ja tean, mis tunded neil inimestel valitsevad. Seega mõistan, aga tunnen kaasa.

    On mulgi üks sõbranna, kes kõiki laste haigusi läbi vanemate omavaheliste suhete ja probleemide lahti tõlgendab... Ma küll pole päris sellise valdkonna austaja ja elan rohkem reaalses maailmas, kuid samas saan aru väga hästi, kuidas väikelaps emotsionaalselt ema mõjuväljas elab. Et ka kõik haigused ja muu.

    Oi, me kaugeneme sellest algsest kirjust koerast ikka meeletult ning ma pean üha rohkem oma mõttemaailma paljastama. Selle postituse kommentaarides olen ikka end juba parajalt alasti kiskunud...

    VastaKustuta
  30. Aetikene, ole no rahulik. Selles mõttes ikka, et kui radikaalsem oled, siis vastuseisuga seisad silmitsi.

    Mu meelest väga tubli kui pingutad-see ei ole sul kerge töö ja kallis ka on. Võiksid ju lapsele lihtsalt zyrtecit näost sisse ajada ja kogu allergia :)

    Ära võta seda kui enese alasti kiskumist. Jummal, ma juba ehmusin.
    Kõik on hästi ja tubli oled.

    Mul endal korralik laut olemas-aga näe säänest julgust ikka pole, et siga võtta :)

    Ja see võib õigus olla ka, et vast ikka, Rapuntzeli näite najal, kõva firma ja kontroll kah sääl kõva.

    Aga kirju koer on väga hää. Kas too astelapjumarmelaad oli sul läti toode?

    Muide ma olen hääd kirjut koera teinud veel prostamal viisil- küpsised, marmelaad, või ja piim ning kakao.

    Ma olen sinu blogi silmanud toredate maheretseptide pärast.

    VastaKustuta
  31. iti - ära muretse, olen rauhulik ikka. Olen väga hästi teadlik sellest, et kui ma kirjutan veidi tundlikematel teemadel, siis on ka oponente. Ma rõõmuga selgitan neile omi vaateid ja loodan, et nii mõnigi inimene hakkab veidi oma valikute peale mõtlema. Ma tegutsen ikka tunduvalt leebemas keskkonnas kui Jamie Oliver Inglismaal oma koolitoidu tervislikumaks muutmise projektis. Küll seal on ikka vastaseid - koolikokad, kes oskavad vaid nagitsaid soojendada, lapsed, kes ei söögi peale nagitsate midagi ja lapsevanemad, kes nõuavad, et nende laped saaks iga päev nagitsaid süüa...! Väga tugev inimene peab olema, et selles ellu jääda, kui pidevalt on tunne, et jooksed peaga vastu seina ja ajad mingit oma asja. Aga lapsed pole süüdi, kui nende vanemad ei oska valikuid teha, seega on tervitatav, kui riik omalt poolt koolitoidu näol lastele tervislikku lõunasööki pakuks. Jumal tänatud, et Eestis koolitoiduga asjad nii hullud pole!

    Zyrtecist rääkides, siis allergoloog soovitas mul ikka seda ka vahel lapsele manustada, lisaks loomulikult hormoonkreeme. Kuigi laps oli üliallergiline, suutsin ta nahka siiski kontrolli all hoida ning nende rohtude järgi polnud kunagi vajadust - see oli ka väga põhimõtteline otsus minu poolt. Haigustel ravitakse tekitajaid mitte tagajärgi. Kui algul oli allergoloog kõrk ja positsioonil, et tema teab kõike ja minna mitte midagi, siis veidi aja pärast juba leebus ja tänas meeldiva kohtumise eest, kui sain rääkida talle oma püüdlustest, igapäevasest allrgiatega hakkamasaamisest ja nende kontrolli all hoidmisest.

    Loomapidamisest rääkides, siis ka mina ei võtaks endale kunagi looma, kelle ma pärast peaks ära sööma, olgu kui öko tahes - lihtsalt ei suuda süüa oma looma. Aga porgandeid jms loodan küll kunagi kasvatama hakata.

    Marmelaad oli Läti oma jah - selle pakendit näed pildil, kus Anee küpsiseid purustab, pakk on laua peal. Nagu mainisin juba ühes eelnevas kommentaaris, siis Rocca al Mare keskusest ostsin.

    Minu ema teeb ka kirjut koera ilma kondenspiimata, tean, et ka tavalise piima ja võiga saab. Äkki kunagi proovingi :)

    iti, ootan Sind ka edaspidi tagasi minu blogisse.

    Ikka head,
    Aet

    VastaKustuta
  32. Selguse huvides vaatasin eile poes nii marmelaadi- kui küpsistepakilt täielikku koostist ning kirjutasin lausa üles ning vaatasin kodus E-ainete tabelist kõik E-ained oma võimalike kõrvalmõjudega konkreetselt järgi.

    Marmelaadis on järgmised E-ained:
    E 104 - sünteetiline värvaine kinoliinkollane, mis võib süvendada nõgeslöövet või angioödeemi.
    E 122 - asorubiin, asovärv - Võimalik allergiatekitaja. Tüüpiline ülitundlikkusreaktsioon on nõgeslööve. Põhjustab ka allergilist nohu ja halvendab astmat. Eriti ohtlik astmaatikuile, kellel on ülitundlikkus aspiriini suhtes. Tekitab lastel üliaktiivsust ja käitumishäireid (ärritatus, rahutus, unehäired, keskendumis- ja õppimisraskused). Võib põhjustada allergilist purpurpuna, naha ja limaskestade ärritust, migreeni, kõhuvalu, iiveldust, nägemishäireid, liigesevalu.
    E 131 - patentsinine, sünteetiline värvaine. Kahtlustatakse negatiivset mõju allergikutele. Tüüpilised ülitundlikkusreaktsioonid on naha punetus ja sügelemine, mis võivad ilmneda mõne minutiga. Harva võib esineda šokki, vererõhu langust ja hingamisraskusi.

    Kalevi küpsistes on kasutatud esmalt transrasvhappeid, mis teeb need eriti lastele mittesobivaks. Lisaks on nendes järgmised E-ained:
    E 322 - sojaletsitiin, antioksüdant - kõrvalmõjusid ei teata.
    E 330 - sidrunhape, antioksüdant. Ehtsa sidruniga vähe seost, kuna see aine on sünteesitud, võib põhjustada hammaste dentaalkihi defekte.
    E 500 - happesuse regulaator naatriumkarbonaad - kõrvalmõjusid ei teata.
    E 503 - kergitusaine ammooniumkarbonaad, kõrvalmõjusid ei teata.

    Kalevi küpsistega samaväärsed Selga küpsised sisaldavad samuti transrasvhappeid, lisaks järgmiseid E-aineid:
    E 160 a - värvaine karoteen, looduses esinev aine. Suurtes annustes võivad muuta nahavärvi kollaseks.
    E 202 - säilitusaine kaaliumsorbaat - Võivad tekitada nahaärritusi, suus põletustunnet ja punetust suu ümber. Raskendavad astmat, allergilist nahalöövet, või nõgeslöövet põdevate laste seisukorda. Ülitundlikkuse sümptomeid võivad saada isikud, kes on allergilised aspiriinile.
    E 330 - sidrunhape, antioksüdant. Ehtsa sidruniga vähe seost, kuna see aine on sünteesitud, võib põhjustada hammaste dentaalkihi defekte.
    E 471 - rasvhapete mono- ja diglütseriidid, emulgaator - kõrvalmõjusid ei teata.
    E 472e - Mono- ja diatsetüülviinhape, emulgaator, kõrvalmõjusid ei teata.
    E 500 - happesuse regulaator naatriumkarbonaad - kõrvalmõjusid ei teata.
    E 503 - kergitusaine ammooniumkarbonaad, kõrvalmõjusid ei teata.

    VastaKustuta
  33. E 322 - sojaletsitiin, antioksüdant - kõrvalmõjusid ei teata.
    On olemas ka Raspunzli šokolaadides.

    VastaKustuta
  34. Lehm, olen täiesti teadlik sellest, et sojaletsitiini leidub ka ökotoodetes.

    VastaKustuta
  35. Aet,jõudu Sulle oma asja ajamisel, usu Sinu blogi annab häid ideid ja nõuandeid.

    Mulle läheb eriti korda, et Sa mõtled just laste toitumise peale. Olles tutvunud oma lapse lasteaia kaudu laste igapäevase menüüga (näited: 1x nädalas kohuke, maisihelbed, tihti kalapulgad, mingid vorstiga saiad, ühesõnaga palju poolfabrikaate, kuigi tegu on lasteaiaga, kes sai tervisliku toitumise võistlusel 3. koha), olen ka korduvalt mõelnud, et kuidas saaks asja nii kaugele, et nt Tallinna lasteaiad oleksid kohustatud sõlmima Eesti mahetootjatega toiduga varustamise lepingud. Kui nii hulgi tellitaks, ehk tuleks neid tootjaid ka juurde ja läheksid ehk hinnadki veidi alla.
    Mulle tundub, et ohtlike e-aineid sisaldava toidu infot oleks vaja kuidagi just lasteaedades ja haridusametis levitada. Huvitav mida peaks selleks tegema, kas mingi lastevanemate liikumise looma, kes hakkaks haridusametis poolfabrikaatide vastast selgitus- ja lobbytööd tegema? Ja koostama neile nt 3 nädala tervisliku näidismenüü, mis ei sisaldaks sellises koguses valmistoitu nagu praegu?
    Marje (exnaabrinaine ;)

    VastaKustuta
  36. Tere, Marje, rõõm Sind siin blogis lugemas ja kaasa mõtlemas kohata :)
    Lasteaia menüü on mullegi muret teinud. Olen selle muutmiseks ka omajagu ette võtnud ning sellel on õnneks positiivsed tagajärjed. Tõsi, olen tegutsenud vaid Anee lasteaia menüü muutmisega (ta käib siin kõrvaltänavas eralasteaias), mitte pole võtnud ette kogu Tallinna lasteaedade menüüd. Ma ei tea, kas neid ühe puuga saabki võtta, ega neid menüüsid ju üks inimene koosta. Mina igal juhul võtsin ette Anee lasteaia juhataja (kes koostab lasteias menüü) ning tegin talle järk-järgult selgiatustööd ja tõin välja, mida ei tasuks lastele söögiks pakkuda. Andsin talle lugeda ka E-ainetest materjale ning nägin, et ta oli huvitatud sellisest infost. Menüüst juurisime välja viinerid, margariinid (neid kasutati, kuna on lihtsam leivale määrida kui võid - seletasin siis või ja margariini erinevuse lahti - enam ei osteta), paljudest sama grupi toodetest valisime välja E-ainete vaba jne. Ma ei ütle, et enne selle lasteaia menüü oli katastroof, see oli tegelikult üsna ok, aga nüüd saime selle veel paremaks. Ideaal oleks loomulikult, kui nad kasutaksid mahetoorainet, aga see käib praegustes oludes ka eralasteaiale finantsiliselt üle jõu. Lisaks aktsepteeritakse lasteaias minu antud nimekirja, mida Anee süüa ei tohi. Samuti võin iga päev kööki sisse piiluda ning vajadusel mõne toidu koostise kohta täpsemalt uurida. Aga need on eralasteaia võlud, olen kuulnud, et suurtes lasteaedes ei tohi niimoodi "pirtsutada" ja osa toite lapse menüüst välja praakida - sel juhul peab olema vaid konkreetne allergoloogi tõend. See, kui Anee menüüs asendatakse vahel sai leivaga, on väike asi, aga tema lasteaias käib üks ülimalt allergiline laps, kes ei saa kunagi süüa sama toitu, mida teised söövad - talle teeb kokk iga päev samaväärse tema jaoks sobiva toidu.

    See, et lasteaedades poolfabrikaate kasutatakse, on osalt tingitud inimeste teadmatusest, osalt aga kindlasti rahalisest küljest - need produktid on odavad. Ja osalt ka laste toitumisharjumused - lasteaiad saavad kindlad olla, et lapsed söövad alati kalapulki või viinereid, sest enamus lapsi sööb neid ju ka kodus. Selles mängus on ka lapsevanemad, kellest osa nõuab, et nende laps saaks "liha" just viineri kujul. Selle vastu suurelt võitlemine on üks paras peaga vastu seina jooksmine...

    VastaKustuta
  37. Tundub, Aet, et räägid iseendale vastu. Ütled, et kõik E-ained on kahjulikud, samuti ütled, et E-aineid oma lapsele ei anna, ühtlasi tunnistad, et E-aineid on ka Rapunzli toodetes ning neid oma sõnul sa ikkagi oma lapsele annad.

    Mida ma tahan öelda on see, et ka kõige-kõige suuremad E-ainete vastased ikka väga lihtsalt ei pääse - kui just tõesti vaid oma aia porgandite ning oma põllu kartulite peal last üles ei kasvata. Ja kas ongi see (korra kuus/nädalas?) tavapoest ostetud küpsisetükk nii suurt närvikulu väärt? Kui sa oled võtnud peamiseks jooneks mahetoitude eelistamise ning nii umbes 99,99% teie menüüs on E-aineteta toit, siis raske on uskuda, et see 0,01% midagi oluliselt muudaks - kui just tegemist ei ole tõepoolest ainega, mis just selle aine vastu tõepoolest allergilisel lapsel tõepoolest tõsise allergia tekitab.

    Minu meelest hullumiseni hoidumine E-ainetest on märksa tervistkahjustavama toimega - ka lapsele, sest ta kahtlemata tajub seda pidevat pinget, kontrolli ning muretsemist, hoidumist ning jälgimist, et jumal hoia, ühtki millimikronanogrammigi keelatud ainet toidu hulka ei satuks.

    Teine lugu on nende lastega, kes päevast päeva põhitoiduna poolfabrikaate ning E-ainetest pakatavaid toite söövad.

    Noh, ma nüüd kõvasti ultreerisin, lihtsalt et see põhimõtteline seisukohtade erinevus hästi välja tuleks :)

    Ja samal ajal ei poolda ma sugugi käegalöömist ja mitte-jälgimist, sest tõepoolest - suurtööstus on meie vastu, neid huvitab ainult raha. Ja oma laste eest justnimelt me ise vastutame, ning keegi teine neid reaalselt ei kaitse. Ka haridusministeerium oma lasteaedade- ja koolitoiduga, kahjuks.

    Igal juhul imetlen sinu meelekindlust ja oleksin äärmiselt tänulik, kui eraldaksin iseendale kunagi nii palju aega, et leida keegi, kelle kõrval sellist toidujälgimist õppida. Ise avastamiseks ei suuda ma tõenäoliselt kunagi jätta piisavalt aega, ega ka järjekindlust. Arvatavasti on olemas mingid laagrid ja koolitused, kus sellist infot saab. Ja ehk siis oma praeguse lapseoote viimastel kuudel võtangi ennast käsile ning asun parandama, mida veel parandada annab. Oma igapäevastes toitumisharjumustes siis.

    Tänud sulle selle blogi eest!

    r.p.

    VastaKustuta
  38. Viimasele kommenteerijale - ma ei ole kusagil väitnud, et kõik E-ained on kahjulikud, loe palun kasvõi siit samast blogist postitust "E-ained toidus", küll aga olen maininud, et annan lapsele võimalikult vähe E-aineid sisaldavaid toite. Kahjulikke E-aineid või transrasvhappeid sisaldavaid toite ei anna üldse. Kui see kõrvalt vaadates tundub suure pingutusena, siis minu jaoks on see nüüdseks loomulik ja sissetöötatud rada, mis ei nõua minult ajalist lisakulu.

    Usun ka, et nagu kirjeldad, ei juhtuks ka lapsega midagi hullu, kui ta kogu oma tavapärase mahetoidu kõrval saaks kuus korra mõned tavapoe küpsised. Aga ma lihtsalt ei näe põhjust, miks ma peaksin neid ostma - ausalt, minu käsi ei tõuse. Kui mul on olemas alternatiiv kas ökoküpsiste näol või oskus erinevaid küpsiseid ise küpsetada, siis miks ma peaksin neid ostma? Küpsetada viitsin ma alati ja köögis toimetamist (sh koristamist) naudin tõsiselt. Et ei jääks mulje, et mu laps elab väga piiratud ja maitsevaeses maailmas, siis selgitan, et tal on endal köögis üks "ökosahtel", mis on paksult täis just temale sobivaid mahepoest pärit näksimiskraami - kõikvõimalikud kuivatatud puuviljad, pähklid, kõrsikud, müslid-helbed, batoonid, krõbileivad, küpsised, martsipan ja isegi üks pakk kummikommilaadseid jogurtikomme. Need kõik on tema enda valida, kui põhitoit söödud on. Valib vastavalt isudele ja imekombel komme üle korra nädalas ei küsi (siis valib 2 kommi), kuigi näen, et süües on need tema jaoks midagi nii erilist.

    Mainin veel, et enamus tavapoe toodetes on kasutatud valget suhkrut, mis paneb mu lapse oma nahka kratsima. Mul võttis ikka väga kaua aega, et sellele jälile saada. Nüüd, kui ma tean, kuidas valget suhkrut tehakse, ei imesta ma selle üle (artikli suhkrutest leiad ka minu blogist).
    See valge suhkru teema on kindlasti ka üks põhjus, miks ma lapse jaoks ökotooteid eelistan, samuti küpsetan ise kodus vaid rafineerimata roosuhkrust (sellele nahk ei reageeri).

    Ma juba paar vihjet andsin Sulle siit blogist lugemiseks. Kui teema huvitab, siis peatükis "Mõtteid toitumise teemal" on palju lugemist ja avastamisrõõmu (vahel ka kurbust). Jõudu Sulle!

    VastaKustuta
  39. Kas küpsised on sul isetehtud või ökopoest osteud?Ma nii suuri pole tähelepannud,aga sinu blogi on väga hariv ja mulle meeldib,et lastele palju mõtled!

    VastaKustuta
  40. Speltaküpsised on ökopoest ostetud, kui retseptis olevatel küpsistel klikkad, näed täpsemalt, millised.

    VastaKustuta
  41. Jah nägin ära,ei teadnudki,et Digestivet on öko oma ka, Eesti tootjad ka teevad muidu,aga neil nii pisikesed küpsised.Suur aitäh vastuse eest.

    VastaKustuta
  42. Tubli oled, jätka samas vaimus!
    Sinu jutt on kui minu suust tulnud, oleme vist sarnase mõttelaadiga inimesed :D
    Terv, Janika.

    VastaKustuta