kolmapäev, 17. veebruar 2010

Jamie roheline segasalat

Kui ma muidu ei tee salateid kunagi ühegi retsepti järgi - minu igapäevased salatid kujunevad ikka kodusolevate komponentide ja hetkeemotsiooni ajel, siis sel korral kasutasin ühte segasalati retsepti Jamie Kokakooli raamatust. Tegelikult jäi see roheline salat mulle silma juba päris algul seda raamatut sirvides, küll aga ootas see oma aega - nähes ühel õhtul külmkapis ebaproportsionaalselt palju rohelist salatikraami, meenus mulle ka see Jamie roheline segasalat. Väike muudatus siiski minu poolt - Cheddari juustu asendasin parmesaniga, rohelise sibula murulauguga, kressivõrsed asendasin rediseseemnete ja lutserniga ning basiiliku jätsin välja, kuna seda hetkel kodus polnud - oot-oot, jäi üldse midagi algsest retseptist järgi… :) Olen seda salatit nüüd juba neli korda teinud, proovinud kasutada salatis ka Jamie pakutud kressi (sel juhul muutus salat liiga mõrkjaks ja vajas vähest suhkrut) - minule maitseb see salat just rediseseemne- ja lutserni idudega. Kui minu salatid on enamus sellised, mis eeldavad võimalikult vähe komponentide tükeldamist, siis see salat on vastupidiselt hästi peeneks hakitud - maitse sõltub ju ka komponentide peenestusastmest. Kuna ma juba mainisin, et olen seda lühikese aja jooksul juba neli korda jõudnud valmistada, siis siit ka vihje, et see salat hakkas mulle hullupööra maitsema. Olen seda salatit teinud nii teise toidu kõrvale, kui söönud ka lihtsalt eraldiseisva toiduna (viimasel juhul on küll salatis käiv paremsanihulk tunduvalt suurem).


Vaja läheb:
1 avokaado
3 lehtsalati lehte
ca 5 cm kurki
1 peotäis lutserni ja rediseseemne idusid (neid kokku 1 peotäis)
ca 10 vart murulauku
ca 1 spl oliivõli
lusikaotsaga Dijon sinepit
lusikaotsaga palsamiäädikat
meresoola
purustatud musta pipart
parmesani juustu

Koori ja tükelda avokaado, lõika lehtsalat võimalikult peenikeseks, haki kurk väikesteks kuubikuteks, lõika kääridega murulauk peenikeseks ning pane kaussi. Tõsta kaussi ka peotäis peenekoelisi idusid. Mungube ei kasutaks selles salatis, küll aga sobivad kõik niiditaolised peenikesed idud nagu lutsern, kress, rediseseeme või brokoli. Niristasin rohelise salati peale oliivõli, veidi palsamiäädikat ning puistasin meresoola ja musta pipart, segasin salati korralikult läbi. Serveerisin jämedalt riivitud parmesaniga.

5 kommentaari:

  1. Piret, pane idud kasvama ning proovi salat ära!

    VastaKustuta
  2. Mungoad mul juba idannevad kenasti. Lutsern meeldib mulle rohkem, kuid kahjuks pole selle idandamine eriti isuäratavaid tulemusi andnud, idud jäävad pruunikad. Pean vist selle uhke idandamisnõu hankima,mida siin mõni aeg tagasi kiitsid.

    VastaKustuta
  3. Mis parmesani kasutasid?

    VastaKustuta
  4. Kasutasin Parmareggio toodetud Parmigiano Regianot (24 kuud, öko).

    VastaKustuta