neljapäev, 12. jaanuar 2017

Itaaliapärane salat ahjutomatite, grillitud suvikõrvitsate, rukola, pesto ja parmesaniga

Täna jagan ühe imehea salati retsepti, mille nullist tegemine võtab küll ebamõistlikult palju aega, mistõttu ma jaotaks selle salati valmistamise pigem kahte järku – ettevalmistus ja salati kokkupanek.

Ainuüksi ahjutomatite valmistamine võtab aega paar tundi, mistõttu võib need üldse kas eelmisel päeval või siis planeeritult mitu tundi enne salati "vajadust" valmis teha. Ka grillitud suvikõrvitsad ja pesto võib varem valmis teha, kuid kui on aega salati peale kulutada suurusjärk pool tundi, saab need valmis ka vahetult enne söömist.

Sellise salati retsept tekkis mul sügisel Itaalias käies. Ma mitte ei saanud seda salatit kusagil restoranis, vaid ühel hiliselt õhtul, kui me olime juba hotellis tagasi ja ei jaksanud enam kusagile välja sööma minna, ostsin ma kohaliku poe valmistoiduletist röstitud tomateid, grillitud suvikõrvitsaviile, imehead pestot ja miksisin need koos rukola ja paremsaniga salatiks kokku. Olin oma supermarketi-salatiga ülimalt rahul, nautisime seda koos krõbeda Itaalia saiaga ja olin kindel, et sel kummalisel kombel tekkinud retsepti võtan koju kaasa.

Itaalia salat (4-le):
1 pott rukolat (2-3 peotäit)
ca 500 g (tooreste tomatite kaal) ahjus röstitud kirsstomateid
1 väiksem grillitud suvikõrvits
meresoola
musta pipart
ca 70 g parmesani juustu (viilude või tükkidena)
ca 4 sl pestot
head külmpressitud oliiviõli

Pesto:
1 pott basiilikut
ca 1 dl head külmpressitud oliiviõli (pesto jaoks sobib mahedamaitseline õli)
ca 30 g seedermänniseemneid
ca 50 g parmesani juustu
1 väike küüslauguküüs

Soovi korral serveeri salati kõrvale head Itaalia saia (nt ciabatta).

Alusta salati valmistamist tomatite küpsetamisega. Kuna see võtab aega ligi paar tundi, on soovitav tomatid varem (kasvõi eelmisel päeval) valmis küpsetada. Kui juba selline pikk küpsetusprotsess ette võtta, tasub kirsstomateid kohe rohkem küpsetada, sest need sobivad hästi ka näiteks risoto peale või mõnda teise salatisse. Enne ahju panekut lõika kirsstomatid pooleks ning laota ahjuplaadile lõikepind ülevalpool. Õli ega soola pole vaja lisada. Lihtsalt küpseta tomateid madalal temperatuuril (130-140 kraadi) umbes poolteist kuni kaks tundi olenevalt tomatite suurusest. Vahel võib ahjuust lahti teha ja niiskust välja lasta. Tomatid ei tohiks täiesti krimpsu kuivada, vaid neile peaks sisse jääma ka veidi nõtkemat osa.

Ka suvikõrvits on tarvis varem valmis küpsetada, aga see käib loetud minutitega. Selleks on tarvis grillpanni või toagrilli (või ka tavalist grilli). Lõika suvikõrvitsast pikkupidi viilud (ca 0,3-0,5 mm), nirista peale õli ja küpseta suvikõrvitsaviile paarkümmend sekundit mõlemalt poolt. Grillpannil jääb suvikõrvitsa külge vähem õli kui tavalisel pannil ja tekivad ka tumedad grill-triibud.

Järgmisena valmista pesto. Ka pestot tasub teha korraga rohkem, kui vaid need mõned lusikatäied. Pestot saab säilitada purgi sees külmkapis mitu päeva. Pesto jaoks võta pott basiilikut (see väike pott, nagu meil talvel poes müüakse) ning murra see koos vartega (kui need pole puitunud) ja pane lõiketeraga köögikombaini või saumikseri komplekti purustajasse. Rösti mõni minut kuumal pannil või ahjus seedermänniseemneid (ära pruunista, anna vaid kerge jume) ning lisa ka seedermänniseemned köögikombaini. Riivi parmesani juust ja lisa see valmiva pesto hulka, samuti pigista küüslauguküüs läbi küüslaugupressi. Vurista mass ühtlaseks ja nirista ava kaudu vähehaaval pesto hulka mahedamaitseline külmpressitud oliiviõli.

Nüüd on kõik ettevalmistused tehtud ja võib salati kokku laduda. Salati võib teha nii soojade, leigete kui ka külmade suvikõrvitsaviiludega. Mina eelistan selle salati puhul täiesti jahtunud suvikõrvitsaid ja ka ahjutomateid.

Pane serveerimisvaagna alumiseks kihiks rukola salat, seejärel lao grillitud suvikõrvitsaviilud, ahjutomatid ja pane lusikaga mitmesse kohta pestot. Maitsesta vajadusel veel soola ja pipraga (kui ei lisanud suvikõrvitsatele grillimise ajal soola ja pipart) ning nirista salatile külmpressidud oliiviõli. Puista peale parmesanilaaste ning soovi korral võta kõrvale ka head Itaalia saia (nt ciabatta).

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar