Tuleb tõdeda, et trühvlite valmistamine on ajamahukas protsess. Eriti, kui võtta endale eesmärgiks teha samaaegselt mitmeid erinevaid trühvleid, et karpi saaks ikka kokku pandud korralik assortii. Mulle tuli appi mu 10-aastne tütar, keda viimasel ajal kohtan köögis toimetamas aina sagedamini. Ei ole mina teadlikult temasse kokkamiskirge süstinud ega arvanudki, et tütar peaks olema samade huvidega, aga kuidagi on ta minu kõrvale kööki imbunud. Kui veel pool aastat tagasi ei julgenud ta endale ise pliidil suppi soojendada, siis nüüd keedab ta supi algusest lõpuni valmis ise, kui juhtub supiisu peale tulema.
Seekord valmistasime koos Aneega aga 6 erinevat sorti trühvleid. Kõige uudsemad maitse poolest olid minu jaoks pistaatsiatrühvlid, mille sisu valmistasin naturaalsest röstimata pistaatsiapähkli kreemist, toorjuustust ja kondenspiimast. Seda sama pistaatsiamassi olen kasutanud ka kodus pistaatsiajäätise valmistamiseks ja sellega saab ikka tõeliselt ehtsa pistaatsiajäätise, sellise õige itaalia gelato.
Anee valmistatud kirju koera trühvlid lähevad hästi peale lastele. Tegime neid ka kooli jõululaadale, mil vormisime suuremad pallikesed ja panime need pulga otsa.
Kirju koera trühvlid pulgakoogi kujul
Minimaalse suhkrusisaldusega (vaid trühvlit katvas 70%-lises šokolaadis sisalduv suhkur) trühvleid saab teha kuivatatud puuviljadest. Ühes korralikus assortiikarbis on ka martsipanitrühvel ja väikese alkoholitilgaga šokolaaditrühvel. Lisaks nimetatud trühvlitele leiab sellest postitusest ka metspähkli-granadillitrühvli retsepti.
Kuna alati võib lugejate seas olla inimesi, kes hakkavad trühvleid tegema esimest korda või varem on kõik vussi keeranud, siis lisasin retseptide juurde ka detailse vesivanni tegemise õpetuse, mille abiga saab trühvlid katta ühtlase ja läikiva šokolaadikihiga.
Pistaatsiatrühvlid (20 tk):
100 g toorjuustu
100 g kondenspiima
35 g pistaatsiapähkli kreemi (müüakse Umamis)
15 g pistaatsiapähkleid (ilma soolata ja röstimata)
katmiseks: 100 g 70%-list šokolaadi
peale raputamiseks: 10 g ilma soolata ja röstimata pistaatsiapähkleid
Lase toorjuustul umbes pool tundi toasoojuses pehmeneda ning sega siis toorjuustu hulka pistaatsiapähkli kreem ja kondenspiim ning ka hakitud pistaatsiapähklid (osa pähkleid jäta peale ka kaunistuseks). Kui mass on segatud ühtlaseks, tõsta see umbes tunniks külmkappi tahenema (või kiirenda külmumisprotsessi sügavkülmas).
Šokolaadi tasub sulatada alati veisvannil, et vältida selle tükkiminekut (see on pöördumatu, uuesti üles sulatada šokolaadi ei saa). Vesivanni tegemiseks võta kaks kuumakindlat anumat - nt kastrul ja metallist kauss, mis istub täpselt alumise nõu peale. Alumise nõu põhjas tuleb kuumutada vesi (vett panna nii vähe, et ei puutuks ülemise nõu vastu), seejärel võib panna ülemise kausi koos šokolaadiga (murra käte vahel tükkideks) vesivanni peale ja lasta šokolaadil sulada. Sega aeg-ajalt. All nõus ei tohi vesi keeda (siis on liiga kuum ja šokolaad läheb ka vesivanni kohal tükki). Mina lasen tavaliselt vee peaaegu keema, siis panen šokolaadinõu poti kohale ja jätan pliidile sisse kuumusastme 3 (kokku 9 kuumusastet). Nii sulab šokolaad ühtlaselt ning ei tahene ka siis, kui külmasid trühvleid selle sees veeretada.
Vormi pistaatsiamassist kahe väikese lusikaga võimalikult ümmargused pallikesed (mass on liiga vedel, et käte vahel veeretada) ja kata need kiiresti sulašokolaadiga. Tõsta trühvlid toidukilega kaetud sirge aluse (nt lõikelaua) peale, puista peale hakitud pistaatsiapähkleid ja tõsta külmkappi tahenema.
Pistaatsiatrühvlid
Kuivatatud puuviljadest trühvlid (35-40 tk):
100 g kuivatatud aprikoose
150 g kuivatatud ploome
50 g kuivatatud viigimarju
100 g mustsõstraid
100 g mandleid või sarapuupähkleid (võivad olla röstitud)
1 kuhjaga sl mett
katmiseks 150 g 70%-list šokolaadi
kaunistuseks: pähklipuru või nt maasikakama (maasikajahuga kamapulber, mida müüakse tervisetoodete poodides)
Pane köögikombaini kuivatatud aprikoosid, ploomid, viigimarjad, mustsõstrad, mandlid/pähklid ja mesi ning jahvata mass ühtlaseks. Vormi käte vahel massist pallikesed ning kata need sulašokolaadiga. Vajadusel vaata pistaatsiatrühvlite retseptist, kuidas sulatada šokolaadi vesivannil.
Tõsta trühvlid toidukilega kaetud aluse peale, puista peale pähklipuru või maasikakama pulbrit ja tõsta külmkappi tahenema.
Tervislikud puuviljatrühvlid
Kirju koera trühvlid (20 tk):
1 pakk Kalevi küpsiseid (160 g)
2 sl kakaopulbrit
20 g võid
0,25 dl piima
30 g kondenspiima
50 g marmelaadi
katmiseks: ca 80-100 g 70%-list šokolaadi
kaunistamiseks: värvilist suhkrupuru
Jahvata küpsised köögikombainis ja haki marmelaad tükkideks. Pane suuremasse kaussi küpsisepuru, kakaopulber, kondenspiim ja marmelaaditükid ning sega läbi. Sulata potis või ja lisa piim. Lisa või-piimasegu küpsisemassile ja sega mass ühtlaseks. Lase külmkapis vähemalt pool tundi taheneda.
Vormi käte vahel massist pallikesed ning kata need sulašokolaadiga. Vajadusel vaata pistaatsiatrühvlite retseptist, kuidas sulatada šokolaadi vesivannil.
Tõsta trühvlid toidukilega kaetud aluse peale, puista peale meelepärane kaunistus. Lapse maitse järgi läks sinna värviline suhkrupuru. Tõsta trühvlid külmkappi tahenema.
Kirju koera trühvlid
Metspähkli-granadillitrühvlid (ca 15 tk):
50 g metspähkleid
75 g granadillimoosi (või paksemat aprikoosimoosi)
katmiseks: 25 g mõrušokolaadi
kaunistuseks: metspähklipuru
Rösti ahjus metspähklid (ca 8-10 min 180 kraadi) ja koori need (röstitud pähklitelt tuleb koor käte vahel hõõrudes kergelt maha).
Haki metspähklid noaga; jäta pigem suuremad tükid. Sega hakitud mestpähklid paksemat sorti moosiga. Mina tegin metspähklite ja granadillimoosi segu, aga võib proovida ka teiste paksemate želeetaoliste moosidega. Oluline on, et segu jääks kleepuv ja seisaks koos.
Tõsta lusikaga metspähklisegu sulašokolaadi sisse ja kata see kiiresti šokolaadiga. Tõsta trühvlid toidukilega kaetud aluse peale, puista peale meelepärane kaunistus (nt pähklipuru). Tõsta trühvlid külmkappi tahenema.
Metspähkli-granadillitrühvlid
Anee martsipanitrühvlid (10 tk):
100 g martsipani (vähemalt 50% mandleid sisaldavat)
15 g mandleid
katmiseks: 50 g 70%-list šokolaadi
kaunistuseks: valget šokolaadi
Haki mandlid noaga peeneks, aga tükid võiksid jääda siiski hamba all tuntavad. Tõsta hakitud mandlid kaussi ja lisa samasse ka martsipanimass ning mulju käte vahel mandlid martsipani sisse. Tee martsipanist pallikesed ning kata need sulašokolaadiga. Vajadusel vaata pistaatsiatrühvlite retseptist, kuidas sulatada šokolaadi vesivannil.
Tõsta trühvlid toidukilega kaetud aluse peale ja tõsta külmkappi tahenema. Tahenenud trühvlid kaunista nt sulatatud valge šokolaadiga. Kui soovid trühvlid kaunistada nt röstitud mandlilaastuga, siis lisa kaunistused, kui šokolaad on veel vedel.
Rummitrühvlid (olenevalt vormi suurusest ca 20 tk):
100 g mõrušokolaadi
0,25 dl 35%-list rõõska koort
2 sl rummi
kaunistuseks: mandli-või pähklipuru
Kuumuta potis koor, alanda kuumust ja sulata segades selle sees šokolaad, lisa ka rumm. Sega mass ühtlaseks ja nirista trühvlivormidesse. Võib kasutada ühekordseid paberist vorme, aga ka plastmassvormi, millest hiljem trühvlid välja saab võtta. Kaunistuseks lisa peale pähklipuru. Tõsta trühvlid külmkappi tahenema.
Trühvlite kinkimiseks tuleks need veel kenasti ära pakkida. Kes hästi käsitööd oskab, saab ilusaid käsitöökarpe meisterdada. Mina käsitöös nii osav pole ning leidsin piltidel olevad trühvlite pakendamiseks mõeldud karbid Lainekarbist.
Suurepärane! Aitäh selle retsepti eest! Valisin just oma emale spa
VastaKustutapakkumiste valikust lõõgastava paketi, kuid need trühvlid sobivad ideaalselt kingikotti kaasa ;)
Tere! Pistaatsiamass tuli niivõrd vedel, et ei õnnestunud vormida palliks ega shokolaadis rullida. Milles võib asi olla ja kuidas seda vältida?
VastaKustuta