esmaspäev, 30. jaanuar 2017

Riisikauss Jaapani moodi ehk kausi-sushi

Ma ei tea, kas ma olen sündinud vales kohas või olen ma end liialt harjutanud Aasia toitudega, aga ma tunnen nende järele aeg-ajalt vastupandamatut vajadust. Tegelikult on see aeg-ajalt ikka päris tihti – kestab kogu sügise, talve ja kevade, aga lakkab millegipärast suvel. Piirkonnaliselt on minu lemmikud Jaapani köök, aga samavõrd pakub mulle huvi kogu Kagu-Aasia piirkonna toidukultuur eesotsas Tai köögikunstiga.

Sel korral tutvustan riisikaussi Jaapani moodi ehk kausi-sushit (tuntud don'i või chirashi-zushi, st laiali puistatud sushi nime all), mis on Jaapanis üsna levinud toit, Eestis (ja ka mujal väljaspool Jaapanit) on aga tavapärasel kujul sushi oluliselt populaarsem.

Kausi-sushi pakub tavalisele rullitud sushile alternatiivi ning selle tegemisega saavad hakkama ka need, kelle jaoks tundub sushi valmistamine liiga keeruline ettevõtmine. Kuigi kausi-sushi koosneb põhiliselt samadest komponentidest mis ka maki- või nigiri-rull, maitseb see veidi teistmoodi ja seda just tekstuuride tõttu, mis paiknevad kausis oluliselt õhulisemalt.

Selline kausi-sushi on päris mitmetahuline toit, kuna seda saab süüa nii soojalt, leigelt kui ka külmalt. Olen saanud nii Jaapanis kui teinud ka kodus kõiki versioone ja mulle maitsevad tegelikult kõik. Kuigi esmalt võib soe sushi tunduda pisut imelik, siis selle toidu puhul töötavad kõik temperatuurid. Võib ka temperatuuridega mängida – nt vaid riis on kuum/leige, ülejäänud kõik külmad või on riis ja kala kuumad/leiged, kõik muu külm jne.

Jaapanis on väga hea mereandide kättesaadavus, mistõttu pakutakse sellist kausi-sushit seal valdavalt küpsetamata (samal päeval püütud) mereandidega. Kui tahta eriti värskete mereandidega sushi-kaussi, siis tasub see võtta otse Tsukiji kalaturult Tokyos.

Retseptis toon välja ka alternatiive toorele kalale ning ka vegan-versiooni samast toidust.

Lisaks on kausis enamasti midagi rohelist; mina segasin rohelisi salatilehti wakame ja seesamiõliga ning lisasin ka avokaado. Peale raputasin kuivatatud bonito kalaga seesamiseemneid (Jaapanist), aga väga head on ka Umamis müügil olevad Ume ploomiga seesamiseemned või kui neid pole, siis sobivad ta tavalised röstitud seesamiseemned. Röstitud seesam on kindlasti üks võtmemaitsetest selles roas.

Lisaks on mul seal kausis vetikakrõpsud rohelise teega, mis paistavad ühe pildi tagaservast (jätsin ka paki pildile vihjeks neile, kes seda poest otsima hakkavad). See vetikakrõps ei maitse nii nagu nori leht, mille sisse keeratakse sushi – need õhukesed lehed on maitsestatud seesamiõli ja rohelise teega ja need on imehead snäkid, minu lemmik vahepala. Pakis on lehti vaid 10 g, aga neist jagub näksimiseks päris kauaks (psühholoogiliselt tundub, et oled nagu midagi söönud, reaalselt kalorite poolest aga praktiliselt midagi).


Kausi-sushi (1-le):
ca 3-4 sl keedetud sushiriisi (maitsestatud riisiäädika ning väga vähese soola ja suhkruga)
1 avokaado
peotäis rohelist salatit
paar vart rohelist sibulat
2-3 kahvlitäit wakame vetikat
0,5 tl röstitud seesami õli
paar lehte vetikakrõpse
1 kuhjaga tl forellimarja
röstitud seesamiseemneid (kuivatatud bonito kalaga või Ume ploomiga)
sojakastet (soovi korral)

Lisaks vali lõhe ühes meelepärases küpsusastmes:

  • grillitud lõhe (juuresoleval pildil)
  • aburi lõhe (õrnküpsetatud lõhe, millel vaid pealmine kiht on gaasipõletiga kergelt kuuma saanud, seest on kala toores)
  • rasvasem toores lõhe (väga värske) või soolalõhe

Hästi sobivad ka:

  • tiigerkrevetid (või, küüslaugu ja tšillihelvestega küpsetatud)
  • värske või kergelt küpsetatud kammkarp

Veganitele:

  • praetud shitake seened


Keeda sushiriis vastavalt pakendil näidatud juhendile või kasuta minu poolt väljatöötatud sushiriisi keetmise õpetust, mis on lähemalt lahti seletatud sushi-postituses. Maitsesta riis nagu sushigi puhul riisiäädika, soola ja vähese suhkruga. Soovi korral jahuta riis, aga kui soovid kausi-sushit soojana, siis ajasta muud tegevused nii, et need jõuaks valmis samal ajal, kui riis on keenud.

Kui soovid küpsetatud lõhe, valmista see (toa)grillil või hästi kuumal pannil. Sellise toiduga on hästi sobiv ka aburi-lõhe, mis valmistatakse leeklambi abiga. Selleks lõika lõhest suupärased tükid ja küpseta neid veidi pealt leeklambiga (seest peab lõhe jääma toores). Või kasuta toorest (väga värsket lõhe) või soolalõhe.

Olen teinud sarnast sushi-kaussi ka tiigerkrevettidega, mille küpsetasin võis koos küüslaugu ja tšillihelvestega. Jaapanis sõin ühel korral sellist riisikaussi, kus olid miksitud erinevad mereannid (kammkarp on ka väga hea).

Veganid võivad aga mereannid asendada shitake seentega (forellimari jääb ka sel juhul toidust välja)

Rohelise salati jaoks võta peotäis õrnakoelist salatit, lisa veidi wakame vetikat, lõika sisse rohelist sibulat ja nirista peale seesamiõli ning sega läbi.

Kui riis, kala, ja salat valmis, tõsta kõik järjest kaussi. Proportsioonid võib igaüks ise valida – nt kes tahab riisi vähem süüa, lisab seda vaid veidi. Ühte nurka (või kogu põhja) pane riis, lisa punt salatit, selle kõrvale avokaado, siis veidi kalamarja, seejärel lõhe, vetikakrõpse ja puista peale röstitud seesamiseemneid (kui kusagilt õnnestub saada jaapanipäraseid maitsestatud seesamiseemneid, siis need sobivad ideaalselt). Soovi korral lisa riisile enne sööma asumist ka veidi sojakastet.

Kui Jaapani köök ja toidukultuur pakuvad sügavamat huvi, loe ka postitust toiduelamustest Jaapanis.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar