kolmapäev, 25. jaanuar 2017

Peedihummus ja lavašikrõpsud

Hummus on tuntud Araabiamaadest pärit toit, mida süüakse kas leivamäärdena või kastetakse selle sisse erinevaid köögivilju. Hummus koosneb põhiliselt kikerhernestest ning on seetõttu tugev valgu- ja kiudaineallikas.

Hummus (eriti lisatud peediga) on toiduna märkimisväärne kontsentreeritud taimse raua allikas, kuna selle koostises olevad kikerherned ja seesamiseemned sisaldavad arvestatava koguse rauda. Ja peet on samuti teada-tuntud taimne rauaallikas. Tasub teada, et taimset rauda omastab organism raskemini kui loomset, kuid C-vitamiin aitab raua imendumisele kaasa. C-vitamiini sisaldab hummuse retseptis olev laimimahl, kuid hummus sobib söömiseks ka koos C-vitamiinirikaste köögiviljadega.

Kuigi mind huvitavad väga toitude toitainelised näitajad, ei söö ma ühtegi toitu pelgalt sellepärast, et see on ülimalt kasulik või populaarne. Toit peab eelkõige maitsema! Hummus on mul üks lemmikutest ja kui lisada hummusele veel peeti, teeb see hummuse veidi mahedamaks, kuid selles on siiski äratuntav nii hummuse maitse kui ka peedi puudutus.

Selles retseptis on mul hummusega "kaasa pandud" ka imeliselt lihtsad ja kiiresti valmivad lavašikrõpsud. Nende krõbedate palakestega on väga mõnus hummust nokkida. Sobib suurepäraselt seltskonnatoiduks.


Hummus röstitud peediga:
40 g seesamiseemneid
0,5 dl rapsiõli
400 g konservkikerherneid
1 laimi mahl
0,75 dl extra virgin oliiviõli
0,5 tl meresoola
0,5 tl tšillihelbeid
0,5 tl jahvatatud vürtsköömneid
2 tl muscovado suhkru siirupit
200 g (umbes 2 keskmist) ahjus röstitud peeti (sobib ka keedupeet)
0,5 dl vett

Kõrvale:
1 lavašš (õhuke)
oliiviõli

Esmalt on vaja peedid küpsetada või keeta. Mina röstisin peedid konkreetselt peedihummuse tarvis, aga vahel kipub peete üle jääma ka siis, kui röstitud peedi salatit vms teha. Hummuse jaoks on tarvis jahtunud peeti, seega võib peedid juba eelneval päeval valmis küpsetada.

Ahjus röstimise viise on mitmeid. Sel korral kasutasin lihtsaimat varianti, ehk pesin vaid peedid puhtaks ja panin need fooliumisse (ei koorinud). Küpsetasin umbes pool tundi (keskmise suurusega peedid) 220-kraadises ahjus. Peeti võib röstida ka kooritult ja viilutatult, kergelt õliga üle piserdatult – sellisel juhul kulub röstimisele vähem aega (olenevalt viilude paksusest ca 20 min).

Nüüd huumuse juurde. Esmalt rösti seesamiseemneid kuival pannil, kuni need on saanud kerge jume, aga ära seemneid kõrbema lase. Veidi pruunikas jume annab neile äratuntava röstitud seesami maitse. Mina jumaldan seda maitset.

Lase seesamiseemnetel veidi jahtuda ning pane need koos retseptis antud rapsiõlikogusega saumikseri lõiketeraga purustajasse. Jahvata ühtlaseks massiks.

Kalla konservkikerherned sõelale, pese ja nõruta need. Lisa saumikseri purustajasse konservkikerherned, oliiviõli, laimist pigistatud mahl, maitseained (sool, vürtsköömned ja tšillihelbed) ning veidi (muscovado) suhkru siirupit. Jahvata ühtlane mass.  Hummuse tegemisel on mul abiks jälle minu uus Boschi saumikser (Kaup24-st), millega kaasas olevas lõiketeraga purustajas see hummus kergelt ja kiiresti valmis.

Nüüd võta röstitud (või keedetud) peedid, lisa ka need saumikseri purustajasse ja jahvata mass ühtlaselt kreemjaks. Timmi tekstuuri vee abil – mina lisasin ka veidi vett, et mass ei oleks liiga tihke.


Lavašikrõpsude jaoks tiri õhukesest lavašist väikesed ribad või tükid (ei pea olema korrapärased), piserda neile peal veidi oliiviõli, sega läbi ning küpseta 180-kraadises ahjus, kuni tekib kerge jume ja lavašš muutub krõbedaks (5-7 min). Serveeri koos hummusega.

Hummust saab säilitada suletud nõus külmkapis maksimum nädala.

Postitus valmis koostöös Kaup24-ga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar