esmaspäev, 16. november 2015

Plov lambalihaga

Paljudel toitudel on olemas n-ö originaalversioon või "see õige" variant, kuidas ja millest seda toitu täpselt tehakse. Mulle tundub, et ka plov on üks sellistest toitudest, kuigi selle erinevaid variatsioone on eri maades liikvel päris mitmeid. Need tuletised ei pruugi sugugi kehvemad olla, lihtsalt teistmoodi. Mul on endalgi blogis üks eestipärane plovi retsept, mis meil on aeg-ajalt ikka menüüs.

Seekordne plovi retsept on lambalihaga, nagu ka originaal, kuid muus osas ei ole ma näpuga järge ajanud, pigem kasutasin toorainet, mis tundus maitsekombinatsiooni sobivat ning mida kodus leidus. Meile see versioon maitses ning seetõttu tasus ka retseptina talletamist.

Lambaliha on müügil turgudel, aga ka ökopoed ja Rimi taluosakond pakuvad pakendatud kujul mahetalle erinevaid tükke. Vaakumisse pakendatuna on lihal üsna pikk säilivusaeg ning üks tükk lambaliha on hea vahel varuks külmkapis hoida nendeks päevadeks, kui poes ei käi.

Vaja läheb:
400 g lambaliha (nt talle kaelakarbonaad)
2 keskmise suurusega (erivärvilist) paprikat
2 keskmise suurusega sibulat
4 küüslauguküünt
jupp tšillipipart või kuivatatud tšillihelbeid
õli hautamiseks
ca 500 g suureteralist riisi
vett
ca 3 sl tomatipastat või ketšupit
meresoola
värskelt jahvatatud musta pipart
värsket koriandrit

Lõika lambaliha ca 2x2 cm tükkideks. Kalla paksupõhjalisse potti õli nii palju, et põhi oleks kaetud ning prae lambalihatükke mõni minut kõrgel kuumusel. Alanda kuumust ning hauta lambaliha umbes 45 minuti, vahepeal segades ja jälgides, et liha liiga ei pruunistuks, vaid hauduks pehmeks. Lõpus lisa lihale ka soola ja pipart.

Liha haudumise ajal valmista ette toidu ülejäänud komponendid. Haki paprika, sibul, küüslauk ja tšilli. Lisa (45 min) haudunud lihale järgemööda hakitud köögiviljad ning ka (pestud) riis. Kalla potti keeva vett nii palju, et riis ja liha oleks kaetud ning keeda, kuni riis saab valmis. Vajadusel lisa keetmise ajal veel vett. Maitsesta plov soola ja musta pipraga ning lisa ka veidi tomatipastat või ketšupit. Serveerimisel lisa plovile värsket koriandrit.

2 kommentaari:

  1. Jälle üks väga maitsev versioon pilaffist. Soovitan!
    Sa, Aet, teed nii paljude inimeste elud paremaks oma ülitervislike ja -maitsvate retseptidega! Oled mu Eesti lemmiktoidublogija olnud juba aastaid.

    Irina

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh, Irina, heade sõnade eest. Rõõm kuulda, kui keegi leiab, et mõni retsept on hea ja toimiv ning et veel keegi vaevub tagasisidet ka kirjutama. Seda olukorras, kus kommentaar on blogikeskkonnas muutunud suhteliselt haruldaseks nähtuseks. Aga seda väärtuslikum iga tagasiside on.

      Nagu aru saan, oled mu blogi pikaajaline lugeja ning oled siit inspiratsiooni leidnud päris palju. Olen meelitatud, et minu toidvalmistamise mõtteviis ja käekiri edasi kanduvad.

      Kustuta