teisipäev, 15. detsember 2015

Metspähklitega šokolaadikook

Harva, ikka väga harva tuleb ette, et ma midagi magusat, kohe sellist päris kooki küpsetan. On toimiv tõetera, et küpsetamisest hoidumine on parim viis, kuidas mitte (liigset) magusat süüa. Aga nüüd detsembri keskel, kui mul koolis paus ja aega jälle veidi rohkem kodus toimetada, olen jõudnud juba üsna palju küpsetada. Piparkoogitainas on valmis, osa juba lastega koos äragi küpsetatud. Jõulukeeks on ootel ja sünnipäevakook õele ka tehtud.

See õe sünnipäevakook sai üks õige tummine šokolaadikook. Sees ohtralt kakaod ning vahel ja peal šokolaadikreem. Ühegi teravilja jahu tainas pole, selle asemel on metspähklijahu, mis annab koogile mõnusa pähklise maitse. Ja ega koogi pealgi pole pähklitega koonerdatud. Retsept pärineb raamatust "Maailma parimad koogid" (Roger Pizey).

21 cm läbimõõduga kook/ 12 tükki:
50 ml vett
25 g kakaopulbrit
½ pikuti poolitatud vanillikauna
110 g võid
110 g suhkrut
3 muna
85 g sarapuupähklijahu
½ tl küpsetuspulbrit

Kaunistuseks:
75 g sarapuupähklilaaste

Kreem:
110 g 70%-list šokolaadi
120 ml 35% rõõska koort
40 g tükeldatud võid


Aja vesi keema, lisa kakaopulber ja sega ühtlaseks pastaks, lisa sisse ka vanilliseemned. Jäta segu jahtuma.

Tõsta või toasoojusesse, lisa võile kolmandik suhkrukogusest. Vahusta, kui see on muutunud pehmeks. Lisa vahustatud võile munakollased ning jätka vahustamist. Jahvata sarapuupähklid jahuks - purusta sarapuupähklid kas kohviveskis või köögikombaini/saumikseri purustajas. Nüüd sega või-suhkru-munasegusse pähklijahu ja jahtunud kakaopasta.

Vahusta munavalged ülejäänud suhkrukogusega ja sega tainasse.

Vala tainas kas keskmise suurusega keeksivormi või 21 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi (vormi ääred määri võiga). Kuna kook tuleb hiljem horisontaalselt keskelt lahti lõigata, ei tohiks kook olla liiga õhuke.

Küpseta kooki 45 minutit 170-kraadises ahjus. Lase jahtuda ja lõika keskelt pooleks.

Rösti pähkleid ahjus ca 10 minutit. Lõika pähklid viiludeks nii palju, kui see noaga võimalik on. Aga võib kasutada ka lihtsalt purustatud pähkleid (kuigi esimesed jäävad efektsemad).

Valmista šokolaadikreem koogi peale ja vahele. Sulata või, lisa selle sisse šokolaad ning nirista ettevaatlikult vahukoor. Kuna tooraine erinevate temperatuuride tõttu võib šokolaad tükki tõmmata, on soovitav vahukoor eelnevalt kuumutada ja siis sulašokolaadile lisada. Määri kreem lahtilõigatud koogi vahele, külgedele ja peale. Puista koogi peale ja külgedele ka röstitud sarapuupähkliviilud. Lase koogil jahtuda ja serveeri külmkapikülmalt. Šokolaadikook sobib hästi kange kohvi või musta teega.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar