kolmapäev, 28. oktoober 2015

Tatra-seemneküpsised (jahu- ja suhkruvabad)

Tatra-seemneküpsised on taas sarjast "tervislikud maiustused" ning need on jahu- ja suhkruvabad. Suhkrule püüan küll tervislikumaid alternatiive leida, kuid ma ei väldi põhimõtteliselt teravilju ega glueeni (nagu praegu moes on).

Rafineeritud jahust on vitamiini- ja mineraalainerikkamad terved kruubid. Nii kasutan ka neis küpsistes jahu asemel tatrakruupi. Soovitan kasutada just röstimata toortatart (kodumaine tatar saadaval nii ökopoodides kui supermarketites), mis on vähem töödeldud ning mille maitse sobib küpsetistesse kuidagi paremini kui pruun tatar. Kindlasti ei ole need küpsised rasvavaesed, kuigi sinna on lisatud vaid 1 tl oliiviõli – seemnetes ja pähklites on palju rasva, kuid need on head rasvad, mida organism vajab.


Vaja läheb:
50 g toortatart (röstimata beeži värvi tatar)
30 g kõrvitsaseemneid
20 g päevalilleseemneid
20 g maapähkleid
20 g rosinaid
10 g seesamiseemneid
1 tl oliiviõli
ca 50 g mett või agaavisiirupit

Pese tatar ja leota seda vees umbes 15 minutit, et tatra kruup veidi pehmeneks. Mõõda kaussi seemned, pähklid ja rosinad. Ei pea näpuga järge ajama, millist seemet mitu grammi täpselt sai, vabalt võib mõne ära jätta või lisada hoopis mõnda muud seemet/pähklit või rosina asemel mõnda teist kuivatatud puuvilja. Üldised proportsioonid on kaks osa seemneid-pähkleid-rosinaid ja üks osa tatart.

Leotatud tatar kurna ja lisa kaussi ülejäänud toorainele. Nirista peale veidi oliiviõli (aga tõesti vaid veidi, muidu jäävad küpsised liiga tuntavalt rasvased) ning mesi (või agaavisiirup). Sega mass läbi ning tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile madalad pätsikesed. Küpseta 160-kraadises pöördõhuga ahjus (seemnete ja pähklite rasvu pole soovitav liiga kõrges kuumuses küpsetada) ca 13-15 minutit. Järgi, et ei pruunistuks, vaid muudaks vaid kergelt värvi. Lase jahtuda, et küpsised taheneks. Küpsised on üpris pudisevad, kuna ainus sidusaine neis on mesi/agaavisiirup.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar