Pasta, pesto,
päikesekuivatatud tomatid ja suvikõrvitsalaastud – selline kooslus jäi mulle
meelde Portugalist ühest fine dining restoranist. Kuigi pasta ja Portugal ega
ka pasta ja fine dining tegelikult ei tohiks omada mingit seost. Ise
tõenäoliselt sellist valikut poleks teinud, aga kuna meil oli 3-aastane laps
kaasas ning ma olin teda nädal aega söötnud enda valikul mereandidega alates
kaladest kuni kaheksajalgadeni, tellisime talle üle pika aja ühe pasta.
Maitsesin loomuliult ka ise – see oli väga hästi valmistatud, mis omakorda inspireerib
ju ise järgi katsetama.
Pasta peale läheb
tarvis väikest suvikõrvitsat, mille seemned veel ei ole välja arenenud ning
mille koor õrnake. Minul kasvab peenras sel aastal üksainus suvikõrvitsataim,
millelt olen korjanud juba ligi 20 suvikõrvitsat. Kiratses terve külma juunikuu
ning tundus lausa, et sureb välja, aga juuli lõpust kuni tänaseni on olnud väga
viljakas. Ühe sellise noore suvikõrvitsa järgi jooksin õue, kui hakkasin pastat
tegema. Vaid mõni minut pärast korjamist oli suvikõrvits juba õhukesteks
laastudeks fileeritud ning valmis pannile minema. Sellist “elus” isendit ei
raatsi pikalt küpsetada – vaid kergelt kuuma ja kohe söögiks.
Lihtsama
vastupanu teed minnes võib pestot ka poest osta, kuid värskelt valmistatud
pesto on kindlasti kordades parem. Köögikombainiga valmib see kiiresti samal
ajal, kui pasta keeb.
Ja ei mingit liha
ega kala. Päikesekuivatatud tomati tükid on tugevamaitselised ning justnagu
liha asemel. Sobib taimetoitlastele, kel juust menüüs.
Vaja läheb (3-le):
300 g pastat
ca 5
päikesekuivatatud tomatit õlis
meresoola
1 väike
suvikõrvits
Pesto:
1 pott basiilikut
(ca 35-40 g lehti)
ca 30 g piinia-
või seedermänni seemneid (röstitult)
ca 40 g parmesani
juustu
1 küüslauguküüs
ca 0,75 dl
külmpressitud oliiviõli
Pane pasta vesi
keema ning asu pestot valmistama. Rösti piinia- või seedermänniseemneid
180-kraadises ahjus ca 4 minutit (ära pruunista). Riivi parmesani juust ning
purusta küüslauk. Pane köögikombaini basiilikulehed, röstitud seemned,
purustatud küüslauk ja riivitud parmesan – jahvata kõik peeneks. Lase
köögikombainil töötada ning nirista pesto sisse oliiviõli kuni pesto on
ühtlaselt kreemjas. Soola eraldi lisada pole vaja, parmesani juust on piisavalt
soolane. Pane vahepeal pasta potti (lisa keeduvette ka soola) ning jäta
küpsusaste al dente, mitte mingil juhul ära liiga pehmeks keeda, sellise toidu
puhul on see eriti oluline. Tükelda päikesekuivatatud tomatid väiksemaks ning
viiluta suvikõrvitsast juurviljakoorijaga õhukesi laaste. Kasuta võimalikult väikest
ja noort suvikõrvitsat, siis on maitse ja tekstuur parimad. Kuumuta pann,
nirista pannile veidi päikesekuivatatud tomatite purgist õli (või lihtsalt
oliiviõli) ning keeruta suvikõrvitsalaaste pannil umbes üks minut, maitsesta
vähese soolaga. Suvikõrvitsaid ei tasu liialt närtsitada, väheke kuumust
õhukestele viiludele on juba piisav.
Kurna pasta ning
sega selle sisse pesto ja päikesekuivatatud tomatid. Tõsta pasta taldrikusse
ning pane peale suvikõrvitsalaaste.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar