Hakkasan Londonis
Nagu sügis ja
külmad saabuvad, hakkan ma taas pajatama Aasia köögist. Sel korral räägin
hoopis teise taseme Aasia köögist – unikaalsetest ideedest, imelistest
maitsebukettidest, filigraansusest, oskuslikest tehnikatest – tasemest, kuhu
tänavatoit ega ükski kodukokk kunagi ei küündi. See on Aasia köögi fine dining,
siin samas Euroopas – minu kogemuse läbi Londonis ja Tallinnas. Jätkame
seiklust üheskoos, kohe kuulete, mis neis ühist.
Londoni reisist
kirjutasin detailsemalt ka reisiblogis, kuid pikemad toiduelamused saavad kirja
pandud siiski asjakohases blogis. Londoni reis oli meil esimene ilma lasteta
reis üle 9 aasta, mistõttu saime reisikavva kirjutada sisse mitmeid restorane,
kus just kahekesi ideaalne käia. London on ilmselgelt toidumeka – kui vaid
tahta, lugeda, otsida ja ette planeerida, saab Londonis väga hästi süüa.
Ükskõik, millise piirkonna toitu kogu maailmast. Mina valisin üheks õhtuks
Michelini tähega Hiina restorani Hakkasan, kus pakutakse tähele väärilist Hiina
köögikunsti. Hakkasani restorane on Londonis tegelikult lausa kaks; meie hotellist
10-minutilise jalutuskäigu kaugusele jäi Hakkasan Hanway Place.
See tundub lausa
reegel olevat, et head restoranid asuvad kusagil täiesti nurga taga tänavas,
kuhu tundub lausa kõhe minna. Ei mingit pompöösset sissepääsu, maa peal on
kiviseinal vaid vaevumärgatav Hakkasani nimesilt, uksel seisab turvamees.
Tundub, nagu läheks ööklubisse. Järgmisel sammul tuvastatakse, kas sul on
broneering – kuigi restoran on suur (silma järgi umbes 100 kohta), eeldab sinna
pääsemine eelnevat koha kinnipanekut. Laskume trepist maa alla ja pimedusse,
kostab vali klubimuusika. Aina enam tekib tunne, et me ei tulnud heasse
restorani sööma vaid klubisse. Läbi garderoobi juhatatakse meid siiski
restorani, mis asub maa all, siin pole ühtegi akent, on hämar ning tumedast
puidust aasiapärane sisustus lisab kohale süngust aina juurde. Klubimuusikast
üle on kosta inimeste lärmakas jutuvada – see on emotsioon, mis on meeles
Jaapanis restoranides käies. Inimesed räägivad väga valju häälega ning kui neid
on palju, kostab erinevate seltskondade jutt läbisegi kummalise lärmina, mida euroopalikes restoranides kunagi ei kohta.
Hakkasan
Menüüd vaadates
mõtleme algul valida degustatsioonimenüü, mis annaks parima ülevaate restoranis
pakutavast, kuid avastame, et selle menüü saadavus on kellaajaliselt
piiritletud (vaid väga varastele ja väga hilistele õhtusöögi sööjatele). Seega
tellime a la carte menüüst – valime algul vaid eelroa ja põhiroa, magustoidust
väga huvitatud pole, kuna Aasia köök ei suuda tavaliselt magusa osas midagi
meie maitsemeeltele pakkuda. Eelroaks saavad valitud kevadrullid pardilihaga
ning lambasalat vürtsika pähklikastmega, põhiroaks krõbe Pipa part ning veise antrekoot musta pipra ja Merlot'ga.
Hakkasan. Lambasalat vürtsika pähklikastmega
Hakkasan. Kevadrullid pardilihaga
Hakkasan. Veise antrekoot musta pipra ja Merlot'ga
Hakkasan. Pipa part
Michelini tähe Hiina restoran erineb ikka suurusjärkude võrra
odavast hinnakast – maitsed, tehnikad ja serveerimine on siin täielik kunst.
Kõik meeled oleks justkui erutatud seisundis. Esmalt silmailu, mõned klõpsud
fotoaparaadiga, mida siin pilkases pimeduses on väga keeruline teostada, siis
saab toitu nautida juba teiste meeltega. Kui Euroopa köögi maitsed on sõnadega
kirjeldatavad, siis sellise taseme Hiina köögi jaoks jääb mul sõnadest puudu.
Ma lihtsalt ei tunne eelnevalt neid maitseid ja sõnu, mitte midagi
ligilähedast, mille baasilt ma neid toite oskaks kirjeldada. Sellest kogemusest
on möödas üle kolme kuu, aga ma erutun neid mõtteid kirja pannes ikka veel.
Need on kogemused, mis jäävad, mida ei saagi sõnadesse panna, aga mida
meenutades tekib sees mingi eriline tunne.
Hakkasani teenindus
on tasemel ning asjatundlik, ka mõõdukalt familiaarne (üks teenindaja uurib mu
objektiivi kohta, millega nii pimedas pildistada saab). Kuigi lauda teenindab
kolm teenindajat, pole see katkendlik ega häiriv, sest kõik vajalik on
asjaosalistel teada ning milleski ei eksita.
Õhtusöök Hakkasanis
Oma selja taga
saan piiluda avatud kööki, kus näen magustoitude serveerimist ja lõplikku
viimistlust. Meile meeldib siin ning otsustame siiski magustoidumenüü ka üle
vaadata. Võiks imestada, kui Hiina söögikohas on magustoidumenüü põhiliselt
Prantsuse köögist, kuid sellist kombinatsiooni võib Aasia köökides väljaspool
Aasiat kohata sageli – Prantsuse magustoidud lihtsalt on eurooplase jaoks
ahvatlevamad. Renee tellib šokolaadirulli Aasia puuviljadega, mina loodan
üllatust leida šokolaadi-metspähklipralinee “pommis”. Minu tellitud magustoidu peal on kirjade järgi "rice krispies"; poleks eales oodanud, et need on need samad riisikrõbuksid, mida hommikusöögikrõbinate pakist leiab. Aga on. Magustoidud on veidi liiga suured ning jäävad oluliselt nõrgemaks – need pole lihtsalt samas kategoorias võrreldavad.
Hakkasan. Šokolaadirull Aasia puuviljadega
Hakkasan. Šokolaadi-metspähklipralinee “pomm”
Chedi Tallinnas
Veidi pärast
Londoni reisi, kui me saime kodus olles mõned lastevabad õhtud, viisid mu
mõtted ja isud mind taas Aasia kööki. Ja ikka sama rada pidi – milline on Aasia
fine dining Tallinnas. Et selline kategooria Tallinnas olemas on ning et see ka
arvestatav on, tõestab asjaolu, et restoran Chedi on aastaid olnud Eesti
parimate restoranide esiviisikus. See polnud meie esimene käik Chedi’sse, seega
me enam-vähem teadsime, mis meid ees ootab. Võrdlusmoment Hakkasaniga on ka
veel värske ning annab pisut teise vaatevinkli. Chedi asub Tallinna vanalinnas,
Sulevimäel. Interjööris on aasiapärane tume sisustus põimitud euroopalikule
fine dining restoranile omase välimusega, riiulitel ja seinaorvades seisavad
kõverikud bonsai puud. Chedi WC on eraldi vaatamisväärsus.
Eelroaks valime
aasiapärase salati värske tuunikalaga ning krõbeda pardilihasalati pomeli, seedermänniseemnete
ja šalottsibulaga. Kui ma end Facebook’is Chedi’sse sisse tšekkan, tuleb
hetkega soovitus proovida seda sama pardilihasalatit, mida just tellisime. Selgub,
et on väga hea valik! Maitsete virvarr, mille keskel katsun ära arvata, kuidas
selline tulemus saavutatud on. Maitsete äratundmisel jään nõutuks, tehnika osas
panen täppi. Part on esmalt pikalt küpsetatud, seejärel tükeldatud, taignasse
kastetud ning õlis küpsetatud ja glasuuritud. Laskume pardisalati teemal
teenindajaga vestlusesse – näen, et ta teab üsna palju, tema jälle saab aru, et
ma puurin liiga sügavuti. Tunnistan, et ma ei suudaks seda järgi teha isegi
siis, kui ma retsepti saaks. Mõistetavalt on Chedi retseptid suure saladuskatte
all ning lauateenindajad ei tea neid lugematuid koostisaineid, mis neis
toitudes figureerivad. Kogeme Chedi’s Eestis mittetavalist harukordselt head
teenindust – väga täpselt tunnetatud piiri familiaarsuse ja distantsi vahel –
professionaalselt inimesetundmist, taju, kuidas kliendiga suhelda. Toitude tundmine on mitmetasandiline, kuna neiul tundub ka endal kokandushuvi olevat. Selgub, et
see oskus on omandatud 19 aastaga samas valdkonnas töötades. Neiu välimuse
järgi võiks arvata, et ta alustas oma karjääri 10-aastaselt.
Chedi. Krõbe pardilihasalat pomeli, seedermänniseemnete ja šalottsibulaga
Chedi. Aasiapärane salat värske tuunikalaga
Põhiroaks valime
vürtsikad krevetisabad vesikastanite, tšilli ja mandlitega ning meega
küpsetatud sealiha seesamiseemnetega. Kunst, kõik on siin kunst. Magustoidust
(mis on samuti enamasti Prantsuse köögist) loobume, kuna ei taha devalveerida
saadud elamust. Menüüst leian mitu toidu nimetust, mida mäletan ka Hakkasanist.
Uurime järgi.
Chedi. Vürtsikad krevetisabad vesikastanite, tšilli ja mandlitega
Chedi. Meega küpsetatud sealiha seesamiseemnetega
Chedi ja Hakkasan
on tegelikult lähedasemad kui arvata oskaks. Chedi kodulehelt võib lugeda, et sealsed
kokad on õppinud Londonis Hakkasanis. Teenindajaga vesteldes saame aga teada,
et mitte kokad üksnes pole õppinud Hakkasanis, vaid Chedi saab oma retseptid
frantsiisina Hakkasanist. Sisuliselt tähendab see seda, et Chedi kokad
õpetatakse Londonis välja nende retseptide järgi toitu valmistama ning
retseptid antakse siia kaasa. Seega saab Chedi’s sisuliselt sama toitu, mida Michelini
tähega Hakkasanis. Kuigi Chedi pole Tallinnas odav restoran, jääb see
hinnatasemelt kõvasti alla Londoni Hakkasanile. London on ju üks maailma
kallimaid linnu. Ma ei vahetaks seda kogemust millegi vastu.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar