Neljapäev, 5. september 2013

Pohla-martsipani muffinid

Mulle meeldib väga üks muffini retsept Silja raamatust "Magus kiusatus". Praegu on pohlaaeg ning need muffinid on mul päris tihti ahjus. Olen neid koogikesi korduvalt suurele seltskonnale jaganud ja aina enam küsitakse retsepti. Pohl ja martsipan on vastupandamatult hea kooslus - nt pohla-martsipani kringel on üks imehea küpsetis, aga kringliga mässamine kuulub selliste pikemate ettevõtmiste hulka. Muffinid teeb valmis aga kõigest poole tunniga. Suhkrut panin muffinitainasse veidi vähem, martsipani pisut rohkem ning peale raputasin demerara suhkru terakesi.

Vaja läheb (12 tk):
150 g nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
näpuotsaga soola
1 tl vanillisuhkrut
2 muna
150 g suhkrut
150 g hapukoort
50 g võid
250-300 g pohli
125 g martsipani
2-3 sl pärlsuhkrut või suureteralist demerarat (peale raputamiseks)


Sega jahu küpsetuspulbri, soola ja vanillisuhkruga. Lisa tükeldatud martsipan. Sulata või ja lase (toasoojaks) jahtuda. Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks. Lisa munavahule hapukoor, sulavõi, jahusegu ning sega ühtlaseks. Viimasena sega õrnalt sisse marjad (sobivad väga hästi ka külmutatud pohlad). Tõsta tainas muffinivormidesse. Küpseta 220-kraadises ahjus 20 minutit. Lase muffinitel veidi jahtuda ja tõsta restile jahtuma. Parimad esimesel päeval.

Pohli tasub praegu kindlasti panna sügavkülma, kuna pohl on ideaalne mari erinevates küpsetistes ja ei kaota oma kvaliteedilt külmutades. Proovi ka Tosca kooki pohladega.

6 kommentaari:

  1. Ohh, Aet, mul on hullult hea meel lugeda, et need muffinid Sulle jt meeldivad! Kusjuures, pohla ja martsipani kooslus on minu jaoks ka täitsa vastupandamatu - see mõnus mandline magusus ja pohla hapukus, mmmmm ... :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pohl ja martsipan koos on küpsetistes tõesti imelised. Sul kindlasti talveks ka pohlad sügavkülma varutud.

      Kustuta
  2. Tegin selle retsepti järgi ja väga head muffinid said! Ainult pohli on siin minu arvates liiga palju.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mulle meeldib palju pohli ja vähem tainast. Aga proovi teinekord siis väiksema koguse marjadega.

      Kustuta
  3. Tainas on maitsev ja pohli ka just nii palju nagu peab. Aga ehk sa, Aet, teed algajale muffiniküpsetajale ka kogu selle küpsetamise tehnoloogia puust ja punaselt selgeks? Kas on vaja võtta 2 muffinipaberit, et muffinid hoiaks ahjus paremini? Kas muffinipaber tuleb võiga üle määrida enne, kui taigna sinna sisse panen (mul jäid muffinid ilma võita paberi külge kleepuma)? Kui palju tainast võib muffinipaberisse panna (mul tulid normaalse suurusega muffinid lõpuks siis, kui panin kuskil 2/3 muffinivormi tainast).
    Sul on pildil nii kenasti kerkinud muffinid, aga mul see tainas paisus vaid hädavaevu mõne sentimeetri.Ei tea, mida ma küll valesti tegin?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Igaks juhuks ütlen, et muffineid ei küpseta ahjuplaadil, vaid ikka selles spetsiaalses 12 pesaga muffinivormis, mille igasse pesasse panen ühe paberi ja sinna sisse taina. Tainast panen peaaegu muffinipaberi ääreni, siis kerkivad korralikud kuhjad peale. Võiga üle ei ole tarvis muffinipaberit määrida; kui muffin veidi jahtunud, tuleb see sealt välja kenasti.

      Kui muffinid ei kerki, siis võib viga olla tainas. Näiteks kas munad ei olnud piisavalt vahustatud või äkki kallasid tainasse liiga kuuma või, mis reageeris munadega ja takistas kerimist.

      Edu edaspidisteks katsetusteks!

      Kustuta