pühapäev, 25. august 2013

Põldmarja-ricottakook

Sel nädalal olin ühes teiste toidukirjutajatega kutsutud Nami-Nami Pille juurde Eesti-teemalisele aiapeole. Nimelt oli Rootsi televisioon tegemas filmi Eesti toidust.

Igaüks võttis kaasa midagi enda valmistatut, mis iseloomustaks Eesti toitu. Kuna olin just tulnud Noarootsist ja korjanud põldmarju, otsustasin teha põldmarjakoogi. Põldmarja-toorjuustukooki olen teinud päris palju, sel korral tahtsin aga midagi uut - proovisin teha ricottakooki, mille sees tuntavalt palju põldmarju.

Põldmarjad omandavad parimad maitseomadused kuumtöödeldes. Toorelt on marjad hapud ja mitte sellised, mida võiks nõrkemiseni süüa. Põldmarjamoos on aga minu arvates üks parimaid moose üldse.

Olen sel nädalal juba neli sellist kooki küpsetanud (üks neist digestive-küpsise põhjaga) ning väga paljude tuttavate ja pereliikmetega seda kooki söönud. Anee arvates on see parim kook üldse, ta suutis lausa kolm tükki korraga ära süüa. Blogis on nüüd minu arvates parim versioon sellest koogist.

Kook on taotluslikult võimalikult valge - et kohupiima/ricotta/toorjuustukooki heledana küpsetada, on vaja ahjus madalat temperatuuri. Minule maitseb kook enim esimesel päeval, kui see on just maha jahtunud ja on umbes toatemperatuuril. Siis on kook ka kõige õhulisema tekstuuriga.

Põhi:
130 g võid
3 dl nisujahu
3 sl suhkrut
näpuotsaga meresoola

Täidis:
2 muna
1 dl rafineerimata roosuhkrut
100 g hapukoort
100 g kondenspiima
400 g ricottat (8%) (Otto)
300 g põldmarju


Esmalt valmista koogipõhi. Lihtsaim ja kiireim viis on seda teha köögikombaini abiga, kuhu tuleb vaid kõik komponendid korraga sisse panna ja ühtlaseks massiks jahvatada. Alternatiivina saab koogipõhja ka hakkides ja näppude vahel ühtlaseks massiks mudides. Valmis tainas suru käte abil koogivormi ja mulju ühtlaselt; kata ka koogivormi ääred, kuna täidis ei tohi ulatuda üle taina äärte. Küpseta põhja 180-kraadises ahjus 10 minutit.

Põhja küpsemise ajal valmista täidis. Vahusta munad suhkruga (tugevat vahtu pole vaja, piisab, kui vahustada paar minutit), seejärel lisa järgemööda hapukoor, kondenspiim ja ricotta.

Kalla pool täidist eelküpsetatud koogipõhjale, puista koogile marjad ning kata teise osa täidisega.

Alanda kooki ahju pannes ahjus kuumust 150 kraadile ja küpseta kooki pöördõhufunktsiooniga (jaotab õhku ühtlasemalt ja lühendab veidi küpsetusaega) 30-35 minutit.

*Küpsetasin koogi 28 cm läbimõõduga lahtikäivas pirukavormis. Poole kogusega saab aga koogi, mis mahutub 20 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi (põhja jaoks valmista tainast sel juhul 2/3 antud kogusest).



9 kommentaari:

  1. Aet, meile avaldas ka muljet just see koogi õhulisus - aga Sa tõidki ju kaasa veel ahjusooja koogi :)

    Suur aitäh retsepti jagamise eest, võtan peatselt plaani!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tore kuulda, et kook maitses teile!

      Kook oli tõesti kolmapäeval napilt ahjust tulnud enne, kui teie poole teele asusin :)

      Kustuta
  2. Seda pean ma tegema! Aitah retsepti eest!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tasub kindlasti teha, kui põldmarju õnnestub saada.

      Kustuta
  3. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  4. Meile see kook väga maitses! Tõesti õhuline ja hea! Aitäh idee eest!

    VastaKustuta
  5. Pôldmarjadega pole probleemi, aga kondenspiima pole :( Mida selle asemele panna?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Proovi lihtsalt kondenspiim välja jätta või soovi korral lisada veidi rohkem suhkrut.

      Kustuta
  6. Super lihtne teha ja võiks öelda, üsna soodne ka :) tulemus - suus sulav ja imemaitsev❤️ kui midagi negatiivset välja tuua, siis see, et retseptis peaks olema kirjas, et kohustuslik on teha topeltkogus,sest liiga ruttu sai otsa 🥰😁❤️

    VastaKustuta