reede, 30. juuli 2010

Karask

Odrajahust valmistatud karask kuulub Eesti rahvustoitude hulka. Odrajahu on tänapäeval jäänud nisu- rukki- ja kaerajahu kõrval teenimatult tahaplaanile. Oder sisaldab B-rühma vitamiine (sh foolhapet) ning E-vitamiini, samuti aitab oder alandada kolesteroolitaset ning tekitab pikaks ajaks täiskõhutunde. Poodidest leiab ka mahemärgiga eestimaist odrajahu, millest saab küpsetada imemaitsvat ja tervislikku karaskit. Karaski valmistamine on oluliselt lihtsam ja vähem aeganõudev kui leiva valmistamine ning üldiselt ei saa karaski tegemises ka ebaõnnestuda. Karask on hea alternatiiv leivale, saiale või sepikule - maitseb hästi koos külma võiga. Karaskit võib küpsetada lamedana ahjuplaadil või madalas vormis, samuti saab karaskit küpsetada kõrgemas leivavormis.



Ahjuplaadi-suurune karask:
1 suur vabaltpeetava kana muna
2 tl meresoola
4 tl rafineerimata roosuhkrut
1 dl õli
1 l keefiri
6 dl odrajahu (soovi korral võib osa odrajahu asendada nisujahuga)
2 tl soodat

Karaskile võib lisada ka:
köömneid (minu lemmik)
pähkleid ja seemneid
kuivatatud marju või puuvilju
kohupiima


Klopi muna kergelt lahti, lisa sool, suhkur, õli ja keefir. Sega sooda odrajahuga ning puista pidevalt vispliga segades vedela massi hulka. Soovi korral lisa ka köömneid, pähkleid, seemneid või kuivatatud puuvilju/marju. Kui soovid karaskitainasse lisada kohupiima, sega see esimeses etapis muna ja keefiri hulka. Kalla karaskitainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta 200 kraadises ahjus 40-45 minutit.





Karaski valmistamise õpetus ilmus ka Bioneer.ee-s.

16 kommentaari:

  1. Varemalt oli suhkrupakile kirjutatud millise suhkruga on tegemist.Kas Eestis on siiani sedasi?
    Kas too pruun suhkur on rafineerimata suhkur vää?

    VastaKustuta
  2. Kui mõtled seda lingitud suhkrut, siis see on rafineerimata suhkur tõesti.

    VastaKustuta
  3. 1 dl õli!? Tegin sinu retsepti järgi ja keskelt jäi isegi tunniajase küpsetamise juures nätskeks ja särisevaks. Olema peaks seal ehk 1 spl?

    :P

    VastaKustuta
  4. Ikka 1 dl, mul jääb nii väga õhuline. Ahjud on erinevad, proovi küpsetusaega pikendada.

    VastaKustuta
  5. Kas nisujahu ei pea lisama? Minu teada on odrajahu kleepvalgu sisaldus niivõrd väike, et ained ei pruugi koos püsida.

    VastaKustuta
  6. Nisujahu on igal pool toidus niigi palju, seetõttu ei lisa seda karaskile (kel soovi, see muidugi võib lisada). Odarjahuga seisb väga hästi koos, lisatud ju ka 1 muna.

    VastaKustuta
  7. Jah, ilusti püsis koos ja ausalt öeldes pole ma tükk aega midagi nii head söönud. Lisasin juurde muidugi ka köömneid ja riivitud porgandid. Õli panin vähem (2 spl), aga väga õhuline sai sellegipoolest...ilmselt tänu porgandile :). Tänud retsepti eest!

    VastaKustuta
  8. Aitäh, Aet! Selle retsepti järgi saab väga maitsva karaski (olude sunnil asendasin keefiri maitsestamata jogurtiga) ja valmistamine läheb kiiresti. Minu Nicaragua sõber, kes tavaliselt küpsetisi ei armasta, sõi kohe kahe suupoolega - niipea pidi olema :) Minul aga meel rõõmus, et olen leidnud midagi, mis asendaks Eestimaa musta leiba. Aitäh!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. ja kui karaski peale veel panna munavõid,mmmmmmmmmm

      Kustuta
  9. Oi, kas küpsetad Nicaraguas karaskit?!

    VastaKustuta
  10. No väga maitsev. Kui karaski ahjust välja võtsin nägi välja väga kena, selline kodune ja turvaline :) Kindlasti teen järgmine kord mingite seemnetega ka.
    Ainuke viga on see, et tahaks maitse pärast rohkem süüa aga kõht saab väga ruttu täis, nii toitev on. Aitäh retsepti eest !

    VastaKustuta
  11. Kui soodat pole, kas küpsetuspulber sobib ja kui palju siis

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pole proovinud küpsetuspulbriga, aga arvan, et võiks toimida küll. Pane sama kogus.

      Kustuta
  12. Tere! Tahtsin mõned asjad üle küsida:
    1) Mis õli kasutasite? Kas õli võib asendada võiga?
    2) Kas kasutasite täistera odrajahu?
    3) Küpsetusvormi suurus?
    Aitäh! :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Olen kasutanud karaskis tavalist rafineeritud rapsiõli. Selle võib asendada ka sulavõiga.

      Kasutan karaskis täisteraodrajahu, see on püülijahust parem ja jätab karaskile sellise õige koreda tekstuuri.

      Küpsetan karaskit ahjuplaadi peal (ahjuplaadil paber, mille määrin õliga). Ahi ja ka plaat on tavamõõtudes.

      Kustuta