pühapäev, 25. juuli 2010

Eestimaine suvetoit

Kukeseened on mu vaieldamatud lemmikseened ning tavaliselt söön ma neid hooajal ikka väga tihti; sel suvel palavuse tõttu kahjuks aga palju harvem. Kui mõne magusa küpsetise pärast olen ma rohkem nõus nahast välja pugema, siis soolast toitu kaua köögis teha ei kannata. Soe toit on praegusel ajal meie peres täielik haruldus, kuid vahel harva seda siiski saab. Eestimaistest aias ja metsas kasvavatest suveandidest valmis väga mõnus ja kerge toit.


Vaja läheb:
värskeid kartuleid
kukeseeni
aedube
tilli
võid
oliiviõli
1 sibul
meresoola
purustatud musta pipart

Puhasta kukeseened ning prae neid võis, lisa ka hakitud sibul ning maitsesta soolaga. Lõika (vajadusel kooritud) kartul õhukesteks ratasteks ning prae need teisel pannil õlis või võis kergelt pruuniks; lisa ka soola. Auruta aedubasid mõni minut (või keeda korraks väheses vees), eemalda aedubadelt otsad ning lõika olenevalt pikkusest kaheks või kolmeks. Sega aurutatud oad kukeseente ja sibulaga. Serveeri oad ja kukeseened koos praetud värskete kartulitega. Purusta peale musta pipart ning puista hakitud tilli. No on mõnus! Eriti hästi maitseb õues süües.

3 kommentaari:

  1. Oi kus nüüd tuli isu kohe peale, see tõesti üks lemmikuid toite suvel! Peab minema kohe seeni otsima!

    VastaKustuta
  2. Millist oliivõli sa soovitad?
    Kas toda rohelist värvi oliivõli mis on saadud mehaanilisel teel või kuumpressi varianti?
    No teatavasti mehaanilisel külmpressi oma on tervislikum too annab kehale sellise peene tunde sest sellesse on akumuleeritud taevane energia.Kuid külmpressi oliivõli maitse pole kõige parem.

    VastaKustuta
  3. Mina kasutan üldiselt kuumtöötlemiseks oliiviõli, mis selleks sobilik on, see on ka märgitud lingis. Külmpressitud oliiviõli temperatuur ei tohi tõusta üle 180 kraadi, muidu muutub see kantserogeenseks. Külmades toitudes kasutan aga alati külmpress-õlisid. Oliiviõli maitse on tõesti spetsiifiline ning mõnele inimesele ei pruugi see sobida, kuid olen katsetades aru saanud, et oliiviõli maitse sõltub väga palju ka tootjast ning endale tuleb lihtsalt meelepärane õli leida. Mina kõikides salatites ise ka ei armasta oliiviõli tugevat maitset, kasutan pigem mahedamaitselisemaid seesami- või kreeka pähkli õlisid. Aga koosluses tomat-mozzarella-basiilik peab alati olema üks väärt külmpressitud õli, samuti pestos.

    VastaKustuta