esmaspäev, 22. märts 2010

Brüleekreemitort

Hästi tehtud Crème brûlée on üks imelisemaid magustoite. Juhtusin väljas süües saama taas ühte ebaõnnestunud brüleekreemi, mis omakorda ärgitas mind kodus oma järgiproovitud retsepti järgi valmistama seda õiget. Proovisin sel korral brüleekreemile alla teha mandlitest põhja, muutes sellega magustoidu tordiks, mida saab lõigata ja viiludena serveerida. Et torti hõlpsasti kätte saada, valmistasin selle lahtikäivas koogivormis.

Põhi:
100 g purustatud mandleid
0,5 dl nisujahu
30 g rafineerimata roosuhkrut
1 munavalge

Täidis:
480 ml 35%-st rõõska koort
pool vaniljekauna
60 g rafineerimata roosuhkrut
4 munakollast

Peale:
metsmaasikaid
rafineerimata roosuhkrut

Esmalt valmista tordi täidis - kuumuta rõõsk koor peaaegu keemiseni, leota selles poolekslõigatud vaniljekauna ning kaabi noaga seemned vahukoore sisse. Sega munakollased suhkruga ning hakka läbi sõela munakollaste sisse niristama kuuma koort (algul väike kogus, et munakollased ei tõmbuks kuumast tükki). Valmista tordipõhi - purusta mandlid (jäta erineva suurusega tükid), sega need nisujahu ja suhkruga ning kalla hulka kergelt lahtiklopitud munavalge. Sega saadud mass läbi ning laota 20 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja. Küpseta tordipõhja 200-kraadises ahjus ca 8 minutit. Kalla eelküpsenud tordipõhjale munakollase-kooresegu ning küpseta 160-kraadises ahjus umbes 40 minutit. Ca 10 min enne valmimist puista tordile peale metsmaasikad - siis on kreem juba nii tugev, et maasikad ei lange põhja. Mina vooderdasin lahtikäiva koogivormi küpsetuspaberiga, et tort oleks kergemini vormist eemaldatav.
Jahuta tort maha. Lõika tort tükkideks, puista iga torditüki pealmisele kihile suhkrut ning karamellista leeklambiga suhkur krõmpsuvaks brüleekihiks.

6 kommentaari:

  1. Väga hõrk! Need metsmaasikad on tõelised kirsid tordid. Tegelikult ikka siis maasikad tordil ;)

    VastaKustuta
  2. Metsmaasikamaitse on tõesti midagi nii erilist. Aga kahjuks said need nüüd otsa ja tuleb suve oodata.

    VastaKustuta
  3. Aga kui vaniljekauna ei ole, kas siis vanilje- pulbrit võiks kasutada, või vaniljekaun on siiski väga oluline komponent ?

    VastaKustuta
  4. Anonüümne - mõtled ilmselt vanilliin(suhkrut)? Vanilliin on sünteesimise teel saadud loodusliku vanilli aseaine, samas õige vaniljemaitse annab ikka ehtne vaniljekaun (terminoloogiliselt kasutatakse ka sõna vanillikaun) ja -seemned.
    Magustoitu sobib ka vanillisuhkur, mille sees on ehtsad vaniljekauna seemned, need on mustad pisikesed terakesed ning lisaks väga erilisele maitsele jätavad magustoidu ka põnevalt täpiliseks. Mina eelistan alati just ehtsat vanillikauna.

    Vaniljekaunad maksavad ökokaubanduses poole vähem kui Santa Maria tavapoodides müüdav variant. Vaniljekauna leiad siit: http://www.tervitus.ee/?page=pood&cid=13&mode=cat&pid=3067

    VastaKustuta
  5. Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

    DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.

    VastaKustuta
  6. Tere kõigile, olen kaotanud raha nii paljudele ettevõtetele, kes on väitnud end olevat tõelised laenuandjad, kuid kõik minu jõupingutused on olnud asjatud, olen kaotanud üle 3500 euro võltslaenuandjatele, kellele väidetakse end olevat need, kes nad pole. Kuni mu sõber ei tutvustanud mulle õiget laenuandjat, kellega ma ühendust võtsin ja sain neilt edukalt laenu vaid 48 tunni jooksul, soovitaksin kõigil, kes otsivad laenu, kartmata nendega ühendust võtta e -posti teel: lapofunding960@gmail.com
    Whatsapp +447883183014

    VastaKustuta