neljapäev, 21. jaanuar 2010

Tenerife salat

Mulle meeldib reisidelt alati midagi kohalikku söödavat kaasa tuua ning sellest hiljem kodus veel reisi uimas toite valmistada ning külalistele võõramaiseid maitseid tutvustada. Tulime nädal tagasi Hispaaniast Tenerifelt - seal ei saa märkamata jääda Hispaanias laialt levinud Jamón serrano toorsingid, mis ripuvad poes suurte kintsudena ning mida viilutatakse paberõhukeste viiludena. Jamón serrano toorsingid on väga soolased ja tugevamaitselised ning neid läheb ühele inimesele salatisse vaid 1-2 viilu - noh, muidugi oleneb, kui suur viil on - mõni viil on lõigatud ikka väga suure kintsu küljest… Nende sinkide valmistamise traditsioon on pikk ning neid sinke osatakse ka mujal maailmas hinnata. Just üleeile õhtul nägin ETV Ringvaates saatelõiku toorsinkidest, kus räägiti ka ühest Hispaania toorsingist (oli vist Jamón iberico), mille kintsutükk maksab umbes 31 000 kr, on mähitud ilusa riide sisse ja paikitud stiilsesse karpi. Nii kalleid sinke just supermarketis ei kohta, seal algavad kilohinnad umbes 20-st EUR-st. Märkasin ka Eestis Rimi kaupluses pakendatud Jamón serrano viile, selle kilohind oli mõistetavalt märgatavalt suurem.


Lisaks Jamón serrano singiviiludele tõin kaasa ühe kohaliku papaia. Nägin Tenerifel esimest korda papaiat ka puu otsas kasvamas. Kuna Jamón serrano sinke kasutatakse enamasti külmades roogades, siis tegin sellest kodus salati; salatisse läks ka kaasatoodud papaia ning toorainete päritolu järgi saigi see salat nime Tenerife salat.


Vaja läheb (2-le):
suur peotäis erinevaid salateid (nt rukola, lambasalat, noored peedilehed)
pool kollast paprikat
1/3 keskmist papaiat
3 viilu Jamón serrano toorsinki
parmesani

Kaste:
kreekapähkli õli
laimimahla
purustatud musta pipart

Panin kausipõhja erinevaid salateid, lõikusin paprikast viilud ja laotasin salatile. Papaia seest urgitsesin hästi väikese jäätisekulbikesega kuulikesi ning panin need salatile. Kastmeks segasin kokku vaid kreekapähkli õli ja laimimahla; papaia ise on mahlane ja magus, seega ei kasutanud salatis suhkrut ning kuna toorsink on ise soolane, siis ka lisasoola pole vaja. Salatile peale tõstsin ehtsat Jamón serrano toorsinki ja tõmbasin juustunoaga parmesanist liistakaid.

5 kommentaari:

  1. ma vaatasin seda esimest pilti ja kui sa kirjutasid, et tood alati reisidelt midagi söödavat kaasa, mõtlesin esimese hooga, et tulidki terve kintsuga koju :D

    VastaKustuta
  2. :) Ei-ei, seda tervet seajalga küll koju ei taasinud, oli mõtlemisainet, kas papaia kaasagi võtta, et kohvris lisakilosid ei tekiks :)

    VastaKustuta
  3. Tere, olen sinu blogi jälgija, kuna pooldan tervislikku toitumist. Leidsin ühe artikli mida tahaksin teistega jagada. Kindlasti pole sulle siin miskit uut aga ikkagi: http://www.luts.ee/noorteleht/ettekanded/Tervislik_ja_ebatervislik_toitumine.pdf

    VastaKustuta
  4. Nelly, olen selle kirjutise otsa kunagi googeldades komistanud ja lugesin läbi.

    VastaKustuta
  5. Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

    DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.

    VastaKustuta