Puljong on supi juures kõige olulisem komponent, mis annab toidule maitsesügavuse ja tõelise iseloomu. Kui mul rohkem aega on, keedan ise 3-4 tundi puljongit, kuid vahel tuleb supi isu peale ka siis, kui puljongit keeta pole aega või tahtmist.
Juba mõnda aega olen kasutanud kiirsuppide ja ka muude puljongit nõudvate toitude tegemiseks Food Studio puljongeid. Need puljongid on pikalt keedetud (puljongi maitse juures on see oluline) ja koostises on vaid naturaalsed toorained.
Üks lemmikutest on minul Aasia puljong, millega saab valmistada erinevaid Aasia suppe. Puljongi sisse on keedetud Aasia toitudele iseloomulikud maitsed ingverist, sidrunheinast, kahvrilaimi lehtedest ja tšillist, seega eraldi supis neid koostisosi kasutada pole tarvis.
Täna jagan aga retsepti ühest lihtsast Aasia supist, mis valmib vaid 10 minutiga. Koostises on põhiliselt seened ja roheline kraam ja veidi ka munanuudleid, seega supp sisaldab vähe kaloreid ja sobib hästi neile, kes kaalu langetada tahavad.
Vaja läheb (3-4-le):
1 pakk (750 ml) Food Studio Aasia puljongit
100 g Aasia munanuudleid
1 pea pak choi’d ehk Hiina lehtkapsast
150 g shiitake ja/või pruune šampinjoni seeni
veidi võid või õli praadimiseks
ca 15 suhkruherne kauna
kuivatatud wakame vetikat (soovi korral)
rohelist sibulat
Kalla puljong potti ja aja keema ning pane ka pann tulele. Samal ajal viiluta shiitake ja šampinjoni seened. Shiitake seeni müüakse lahtisena Balti jaama turul ning pakendatuna (lausa ökosertifikaadiga) ka Rimis (ehk ka teistes poodides). Kui shiitake seeni ei õnnestu saada, võib need asendada ka pruunide šampinjonidega.
Pane kuumale pannile veidi võid või õli ja prae seeni maksimaalselt ühe minuti, lisa näpuotsaga ka soola.
Lõika suhkruherne kaunad diagonaalis 2-3ks tükiks. Paksoi (Pak choi ) ehk Hiina lehtkapsast süüakse nii õrnemat leheosa kui ka tugevamat varreosa, lõigata võib selle pikkupidi neljaks tükiks. Sobib ideaalselt Aasia toitudesse; kuumtöötlust vajab minimaalselt. Mitte segi ajada seda Hiina kapsaga; pak choi on pildil ka taamal näha. Saadaval on see vähemalt Rimis alati, teistes poodides ei tea nii täpselt. Ma ei tee siin Rimile tahtlikult sisuturundust, vaid see on puhtalt minu subjektiivne hinnang, kuna võrreldes teiste minu teele jäävate poodidega, Selveri ja Konsumiga, on (Haabersti) Rimi köögiviljalett kordades mitmekesisem.
Kui vesi keeb, lisa vette munanuudleid ning keeda neid vastavalt pakil toodud juhendile, tavaliselt kulub selleks aega maksimaalselt 4 minutit. Viimasel minutil lisa sisse ka tükeldatud suhkruherne kaunad ja paksoi kapsas. Kui on kodus olemas kuivatatud wakame vetikat, lisa ka see.
Enne serveerimist maitse puljongit ning vajadusel lisa veel veidi keedetud vett, kui puljong tundub liiga intensiivne või soolane. Sellises kalorivaeses Aasia supis, kus pole sees ei liha ega muud valku, sobib tegelikult intensiivne puljong väga hästi, sest see ongi kogu supi tuum, mis annab sellele maitse.
Viimasena lisa supile praetud seened ning lõika peale rohelist sibulat.
P.S. Supp võib tunduda vegan, aga ei ole seda, kuna puljong on keedetud kanast.
Puljong: Food Studio
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar