esmaspäev, 15. jaanuar 2018

Jaapanipärane lõhesalat suhkruherneste, granaatõuna ja maitsestatud seesamiseemnetega

Talvel salateid tehes on tooraine valik suhteliselt nukker. Isegi, kui poes on nagu kõike saada, pole tooraine maitseomadused sellised nagu kõrghooajal. Mina aga tunnen, et mul on vaja ka keset südatalve salateid, olgu või väljas – 9 kraadi. Seega tuleb otsida, milles on elu ja maitset.

Avastasin enda jaoks salatikomponentidena suhkruherned. Süüakse neid koos kaunaga ning maitset on neis küllaga. No ja avokaado ei puudu talvel vist küll ühestki salatist. Selles salatis on lisandiks grillitud lõhe ning salatile annavad maitset veel maitsestatud seesamiseemned. Maitsestatud seesamiseemned on väga omased Jaapani köögi toitudele ning Jaapani salatid on ühed mu suured lemmikud. Wakame (erkroheline vetikas; müüakse kalapoodides) lisab salatile samuti veidi jaapanipärast hõngu.

Maitsestatud seesamiseemnete valik on Eestis väike; väga tahaks, et neid leiaks siit rohkem. Umamis on müügil Ume ploomiga seesamiseemned ja Gomasio soola all müüdav maitseainesegu, mis tegelikult ongi õrnalt soolakad maitsestatud seesamiseemned. Mul on veel üksikuid pakikesi Jaapanist toodud erinevad maitsestatud seesamiseemneid alles, aga loodaks edaspidi oma varusid täiendada siiski Eestis. Kui keegi on kusagilt midagi head leidnud, andke märku

Vaja läheb (2-le):
2 tükki grillitud lõhe (ca 100-150 g ühele inimesele)
paar peotäit rukolat või lambasalatit
2 avokaadot
veidi wakamed (et maitse ei domineeriks)
ca 15 tk suhkruherneid
mungube (soovi korral)
peotäis granaatõunaseemneid
ca 2 tl maitsestatud seesamiseemneid (Ume ploomiga, Gomasio vms)

Kaste:
Oliiviõli
Sidrunimahla
Agaavisiirupit, mett või suhkrut
Värskelt jahvatatud musta pipart

Küpseta lõhe meelepärasel viisil. Mulle meeldib selles salatis enim just grillitud lõhe (mida talvel teen toagrilliga), aga sobib ka pannil või ahjus (grillrežiimiga) küpsetatud lõhe. Selle salatiga sobib nii kuum lõhe kui ka küpsetatud ja mahajahtnud lõhe.

Salati põhjaks sobib hästi rukola või lambasalat. Seejärel viiluta avokaado ja lisa salatile. Pane salatile veidi wakame vetikaid. Lõika ka suhkruherned diagonaalis pooleks ja lisa salatile. Salatisse sobivad hästi ka mungoad, vahel olen lisanud ka neid, kui juhtub parasjagu olema. Koori granaatõun ja puista umbes veerandi granaatõuna seemned salatile.

Nirista väikesesse purki head külmpressitud oliiviõli, veidi sidrunimahla ja hapususe tasakaalustamiseks veidi midagi magusat (mett, agaavisiirupit või suhkrut). Loksuta kaste väikeses purgis segamini. Kalla kaste salatile ning jahvata otse salatile ka musta pipart.

Tõsta salatile tükk lõhet ning puista peale maitsestatud seesamiseemneid.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar