esmaspäev, 18. detsember 2017

Talvine salat ahjutomati ja –baklažaaniga

Talvised salatid on suvistest salatitest tuntavalt teistsuguse iseloomuga - sellised tummised ja sügavamaitselised. Iseenesest on ju ka talvel salatikraami poest saada, kuid kõik viljad on kaugelt toodud või äärmisel juhul kasvanud kohapeal kasvuhoonetes kunstvalgusega. Tulemus ei saa olla sama, mis suvel kasvanud viljadel. Kuna midagi värsket oma parimates maitseomadustes saada pole, tuleb leida viise, kuidas talvise salati koostisosi väärindada. Minu arvates töötab väga hästi ahjus küpsetamise tehnika, mille tulemusena viljades maitsed kontsentreeruvad.

Selles talvises salatis ongi peategelased ahjus küpsetatud tomatid ja baklažaan, mis on maitsestatud klassikalise oliiviõli-sidrunimahlakastmega ning millele on lisatud suur ports rukolat. Salat on maitsev nii soojalt kui ka jahtununa.

Talvine salat (2-3-le):
1 baklažaan + veidi õli
ca 200 g kirsstomateid
pool karbitäit rukolat (ca 50 g)
1 sl kappareid
1 sl röstitud kõrvitsaseemneid
külmpressitud oliiviõli
½ tl roosuhkrut
1-2 sl sidrunimahla
värskelt jahvatatud musta pipart
meresoola

Lõika baklažaan keskelt pikkupidi pooleks ning viiluta mõlemad pooled umbes 0,5 cm viiludeks. Nirista baklažaaniviiludele õli ja raputa veidi soola ning mudi kõik viilud õliga kokku. Aseta baklažaaniviilud küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Lõika kirsstomatid pooleks ning pane ka need, lõikepind ülespidi, ahjuplaadile. Küpseta mõlemaid 170-kradaises ahjus umbes 45 minutit. Baklažaanid peavad küpsema pehmeks, aga ääred ei tohiks hakata krõbedaks muutuma ega kõrbema (seepärast peavad viilud olema ühepaksused). Ahjud on tihti erinevad, seega jälgi vilju küpsemise ajal ja võta vajadusel varem välja.

Küpsenud viljad aseta suurde kaussi, lase jahtuda ja rahuneda umbes 10 minutit. Lisa kaussi mitu peotäit rukolat ning kapparid ja sega salat läbi. Nirista salatisse oliiviõli ja sidrunimahl ning maitsesta vähese soola, suhkru ja pipraga. Sega lõpuks maitsed salatisse ja raputa enne serveerimist salatile röstitud kõrvitsaseemneid. Sobib söömiseks nii soojalt kui ka jahtununa.

2 kommentaari:

  1. Tere! Kui ilus post Aet! Igal retseptil on midagi huvitav! Väga ilus ja lähe blog :)

    VastaKustuta