esmaspäev, 19. veebruar 2018

Kiudainerikas seemne- ja pähklimüsli

Olen harjunud müslit kodus valmistama, kuna eelistan valida müsli komponendid ise. Vahel mulle meeldib, kui müslis on palju lisandeid, vahel aga tahan müslit, kus on peale kaeraheleveste vaid paar komponenti. Tänane müsli ei sisalda näiteks üldse kuivatatud puuvilju, see-eest aga rohkelt erinevaid seemneid ja pähkleid.

Müsli baasiks on täistera kaerahelbed, sel korral lausa koos rukkikliidega, mis sobisid müsli sisse väga hästi, kuna kinnitusid pannil agaavisiirupi abil kaerahelveste külge ja moodustasid maha jahtudes mõnusa krõbeda kihi.

Selline täisteravilja ja seemneid sisaldav müsli on kiudainerikas hommikusöök. Kiudainete tarbimise vajalikkusest on iga terviseteadlik inimene kindlasti lugenud – kiudainerikaste toitude tarbimine soodustab eelkõige normaalset seedetegevust. Kel aga huvi end teemaga kurssi viia, siis jagan ühte enda kirjutatud artiklit.

Ma ei söö müslit väga sageli, aga vahel meeldib mulle müslit lisada smuutidele, mida ma jälle söön hommikuti väga sageli. Smuuti on küll väga mõnus hommikusöök, kuid umbes 1,5 tundi pärast söömist kõht juba koriseb ja seega on müsli tänuväärne lisand, mis tagab pikema täiskõhutunde. Kuna ma jätkuvalt ühtegi putru kahjuks kohe üldse ei suuda ühelgi kujul süüa, siis minu jaoks on müsli oma kiudainerikkusega omamoodi pudru asenaine.


Seemne- ja pähklimüsli:
3 dl täistera kaerahelbeid koos rukkikliidega (Veski Mati ökotoode)
1 kuhjaga tl kookosrasva
½ dl päevalilleseemneid
½ dl kõrvitsaseemneid
½ dl pistaatsiapähkleid (soolata)

½ dl mandlilaaste
½ dl kookoshelbeid
4 tl mett või agaavisiirupit

Kuumuta pann, lisa pannile kookosrasv ning kaerahelbed – sega pannilabidaga pidevalt umbes 1-2 minutit ning lisa seejärel päevalilleseemned, kõrvitsaseemned ja pistaatsiapähklid. Pistaatsiapähklitest tasub kasutada ilma soolata ja röstimata pähkleid (müüakse lahtiselt nt ökopoodides). Kui pistaatsiapähkleid pole, võib need loomulikult asendada teiste meelepäraste pähklite või mandlitega.

Kui müsli hakkab mõne minuti möödudes kergelt jumet võtma, lisa viimasel minutil ka mandlilaastud ja kookoshelbed ning nirista müsli peale mett või agaavisiirupit. Võta pann tulelt ja lase müslil pannil jahtuda. Müsli muutub krõbedaks jahtununa. Kui müsli on kokku kleepunud, toksi pannilabida abil see lahti.

Säilita müslit õhukindlas purgis.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar