kolmapäev, 20. märts 2013

Pardisalat wakame vetikaga


Kevad on alanud, kuigi akna taga vilisev lumetuisk ja miinuskraadid kuidagi seda ei toeta. Vaatamata ilmale olen ma siiski kevade lainel - juba paar nädalat tagasi alustasin aiahooajaga - külvasin tomatid ja imetlen nüüd iga päev taimede kasvamist.

Jooksmas tahaks pärast talvist pausi uuesti käima hakata, aga selle tuisu ja libedaga pole kuidagi jaksu, kuna pean jooksmas ka lapsevankrit kaasas tassima. Ootan nii väga juba lume ja jää sulamist. Tunnen, et ka menüü vajab rohkem kevadist kergust. Lutserni- ja mungoaidud on mul nüüd kogu aeg aluse peal võrsumas ning salatid jälle au sees (vaata, kuidas ise kodus idandada munguba või lutserni).

Nädalvahetusel käisime Vihula mõisas ning tagasiteel põikasime sisse ka OKO restorani Kaberneemes, kus sõin pardisalatit. Kui ma esimese ampsu võtsin, olin heas mõttes hullumas - tundsin kohe ära "jaapani maitse", mida mu maitsemeeled veel nii hästi Jaapani reisidest mäletavad, aga mille allikat ma seni leidnud pole. Tean vaid, et osaliselt tuleb see maitse seesamiseemnetest. Ettekandja oskas aga väga täpselt seletada, et salatis on marineeritud wakame vetikas (merekapsas). Lõin kohe googlesse ja leidsin ka koha, kus seda müüakse - Jaapani toidupoes MoMo kesklinnas.

Olin sellest "jaapani maitsest" nii vaimustuses, et läksin kohe järgmine päev linna wakame salati järele. Aimasin juba ette, et marineeritud wakame lisaainete nimekiri on kõike muud kui midagi ilusat, aga arvestan, et kogused, mida korraga söön on väikesed ja pigistan silma seetõttu kinni ning tuletan hetkeks Jaapanit meelde. Proovisingi teha sarnast wakame salatit pardilihaga, mida OKOs sõin.

Vaja läheb:
noori spinatilehti, peedilehti või lambasalatit
küps mango
redist
lutserni idusid
mungoa idusid
wakame vetikat ehk merikapsast
seesamiõli

Pardifilee marinaadis:
pardifileed
meresoola
musta pipart
yakitori kastet

Esmalt valmista ette pardifilee. Tee pardifilee nahaga osale risti-rästi lõiked, aga ära liha sisse lõika, muidu voolavad mahlad välja. Pane pardifilee nahk allpool külmale (!) pannile ja kuumuta seejärel pliit kõige kuumemasse asendisse. Kui pann kuumenenud, prae pardifileed mõlemalt poolt umbes 3 minutit, õli pole vaja lisada, kuna pardi nahast voolab välja piisavalt rasva. Seejärel tõsta pardifilee fooliumisse, maitsesta soola ja pipraga. Lisasin ka veidi Jaapani poest ostetud yakitori kastet. Mässi foolium pealt kokku ja küpseta 220-kraadises ahjus veel umbes 10 minutit. Arvesta, et pardifilee järelküpseb ka ahjust välja tulles fooliumi sees, seega ahjust välja võttes peaks liha seest olema veel punakas. Jahuta pardifilee ning lõika sellest salati peale panemiseks õhukesed viilud.

Pane kaussi noori spinati- või peedilehti või lambasalatit. Tükelda mango ja redis ning laota salatile. Puista salatile lutserni- ja mungoa idusid. Laota salatile ka wakame vetikat ning tõsta peale küpsetatud ja mahajahtunud pardifilee lõigud. Vala salatile kastet, mis pardifilee alla küpsedes kogunes ning veidi ka seesamiõli. Naudi kevadet!

9 kommentaari:

  1. Wakame on tõsiselt mõnus. Just mõni hetk käisin külmkapi kallal sellega maiustamas. SEda leiab veel Stockmannist lahtise kala letist ja sama kraami saab ka kilo kaupa Stockast sügavkülmast. Võtan juba tükk aega hoogu,et kilone kott ära tuua :)

    VastaKustuta
  2. Saatsin eelmise meili liiga kiirelt teele. Juc ja Umami varustab kuivatatud wakamega ka. Ja sarnast mittekuivatatud seesamiseemnetega varianti, nagu Stockmannist lahtiselt kaaluga ostan, olen ka Keskturult 200 g kaupa pakendatuna leidnud (turuhoone tagumises nurgas asuv kalapood).

    VastaKustuta
  3. Tänud info eest, Tuuli. On ju wakame hea! Umamist leidsin wakame ka googeldamise tulemusena, aga ei tea, kas kuivatatud wakame annab sama maitset. Mina ostsingi kilose külmutatud paki, ei viist väga sageli poes käia /äärelinna võlud ja valud/.
    Leidsin wakame salati juba Prismast ka, see oli kalakonservide letis, ca paarisajagrammises pakendis( äkki sama, mis Keskturul, vene kirjadega). Läksin sinna otsima anšoovist, aga üllataval kombel oli ka Prismast anšoovis müügilt kadnud (seda pole ei Selveris ega Rimis ka kunagi) - kas nüüd peab ka anšoovist kusagilt eripoodidest jahtima (Kipperi anšoovis ei lähe arvesse).

    VastaKustuta
  4. Suure tõenäosusega on see toidupoe wakame salat tehtud just niimoodi, et on võetud kuivatatud wakame ja seda siis rehüdreeritud. Eks seda peab ise järgi proovima, aga kui ma kuivatatud (ja leotatud) wakamest salatit teen, siis saab see täpselt samasugune nagu Jaapanist mäletan :). Tervitades, Juc ja Umami :)

    VastaKustuta
  5. wakame on üks väga maitsev asi tõesti! anšooviseid olen mina Marks&Spencerist ostnud:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh, Silja anšoovise-vihje eest, otsin teinekord sealt.

      Kustuta
  6. Aet, seda wakamet (värsket) saab ka Jõhvi turu kalapoest. Müüja soovitusel hakkasime seda oma taksikoerale andma, hoiab karva ilusa ja läikivana! :) Ise pole veel maitsnud, aga eks pean nüüd selle salati ära proovima!

    Merje

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui wakame koera karva ilusa ja läikivana hoiab, siis äkki on sama mõju ka enda juustele.
      Maitse kindlasti wakamet julgelt ise ka!

      Samas mu kriitiline hinnang wakame kasulikkuse kohta ütleb, et nii palju töödeldud ja lisaainetega toit ei saa omada enam nii kasulikku mõju. Usun, et vetikas oma algsel kujul võib küll väga tervislik olla.

      Kustuta