teisipäev, 2. aprill 2013

Kuivatatud puuviljade ja pähklitega karamelline kondenspiimakook


See on üks imemagus kook, mille eest pean tänama Tassikese Marjut, kes mul paar nädalat tagasi külas käis ja seda kaasa tõi. Tema omakorda kohtas seda ideed ühe raamatu tegemise käigus. Head asjad väärivad ikka jagamist - seega siin on minu versioon sellest kondenspiimakoogist. Koguseid ei pea kindlasti grammipealt järgima ning kuivatatud puuvilju ja pähkleid koogi jaoks võib valida neid, mida parasjagu sahtlist leiab.

Ma ei teagi, kas kook on sellele maiustusele õige nimi - mulle tundub ikka, et kooki tehes peab midagi vahustama või kokku segama, aga selle koogi tehnoloogia on nii lihtne, et sellega saab hakkama ka iga laps - lihtsalt puista kõik komponendid küpsisepõhjale.

Mind kui suurt karamellisõpra see kook igal juhul võlus - nii olengi seda juba kordi küpsetanud ja pakkunud erinevatele inimestele, kes meil viimastel nädalatel külas on käinud ning üllataval kombel maitseb see kook kõigile. Kuna see on hästi magus kook, siis täiesti piisab ühest tükist koos musta kohvi või musta teega. Arvan, et see kook peaks isu äratama kõigis neis, kes armastavad karamelli või iirist - just selliseks kondenspiim küpsedes muutub.



Vaja läheb:
185 g digestive küpsiseid
75 g võid
500 g kondenspiima
ca 200 g kuivatatud puuvilju (nt rosinaid, jõhvikaid, viigimarju, ploome, aprikoose)
50 g pähkleid (nt metspähkleid, pekaani pähkleid, mandleid)
100 g mõrušokolaadi
20 g mandlilaaste

Purusta küpsised ja sega need sulavõiga. Suru küpsisepuru koogivormi põhja. Minul oli kasutusel 30x22 ristkülikukujuline vorm, kuid saab teha ka lahtikäivas vormis (26 cm läbimõõduga vormi peaks koguseid veidi vähendama). Nirista küpsisest põhja peale ühtlaselt kondenspiim ning puista sisse kuivatatud puuvilju, pähkleid, šokolaaditükke ja mandlilaaste. Küpseta 180-kraadises ahjus umbes 25 minutit, kuni kondenspiim hakkab pinnale immitsema ja muutub iirisetaoliseks.

Lase jahtuda ja lõika tükkideks (soojana ei saa lõigata, mureneb). Säilib külmkapis hoides päris kaua.

5 kommentaari:

  1. Super hea!!! Mulle maitseb nii väga ja nii kerge seda teha! ;)

    VastaKustuta
  2. Ehee, alles nüüd jõudsin blogide lugemiseni siin kaugel maal ja mida ma näen! :) Nii tore, et oled juba nii paljude peal seda "kooki" katsetanud. See on tõesti hea maius ja nüüd sa ajasid muidugi mulle jälle selle isu peale (vahepeal olin selle juba ära unustada jõudnud). Geniaalne asi jah, loodan, et Sandra magustoiduraamatus (mis just muide trükist tuli - vt http://www.apollo.ee/magustoitudega-umber-maailma.html) on veel selliseid leide su jaoks ;)

    VastaKustuta
  3. Meile ka väga meeldis ja ülimalt lihtne valmistada. Aitäh retsepti jagamise eest!

    VastaKustuta
  4. Tegin sünnipäevaks ja meeldis kõigile külalistele. Jõulude ajal võib väga mõnus olla piparkoogi põhja peal tehtud kook.

    VastaKustuta