laupäev, 1. detsember 2012

Hapukapsasupp


Talv on lõpuks oma tõelist pale ilmutanud. Kui eile akna taga tuul vihisedes lund keerutas, tuli minul tuju keeta soojendavat hapukapsasuppi. Lumi seostub kohe jõulutundega ning lisaks hapukapsasupile sai eile õhtupimeduse saabudes valmistaud ka selle aasta esimene piparkoogitainas. Kuid pikalt oodata ei mallanud - täna sai juba kaks plaaditäit piparkooke valmis küpsetatud.

Mulle väga maitseb hapukapsasupp, kui see on hästi tehtud ja maitsed tasakaalus - liiga hapu pole hea, seetõttu tuleb hapusust suhkruga tasakaalustada. Porgandit meeldib panna nii palju, et supp muutub oranžikaks.


Vaja läheb (ca 4 liitri supi jaoks):
ca 0,7 kg tükk kondiga sealiha (nt koot)
ca 0,7 kg hapukapsast
1 suur porgand
1 suur sibul
õli praadimiseks
1,5 dl odrakruupi
10 tk musta terapipart
ca 0,5 sl meresoola
4 tl rafineerimata roosuhkrut


Kogused on pandud tunnetuslikult, midagi ei kaalunud.
Esmalt pese lihatükk, pane see külma veega potti ja kuumuta keemiseni. Kui tekib palju vahtu ja mustust, vala esimene vesi ära, pese lihatükk ja pott puhtaks ning aja uuesti keema. Alanda kuumust ning jäta lihatükk (lisa terapipart ja soola) umbes pooleteist tunniks madalale kuumusele keema (nii, et käivad vaid aeglased mulksud).

Vahepeal riivi porgand ja tükelda sibul. Kuumuta pann, lisa õli ning hauta sibulat ja porgandit ca 4-5 minutit madala kuumusel. Lisa puljongile (lihatükki ära eemalda) hapukapsas, porgand, sibul ja suhkur. Pese odrakruubid ning lisa ka need supile. Jäta hapukapsasupp veel 1-1,5-ks tunniks madalale kuumusele keema.

Kui muidu iga muu supi puhul võtan suure lihatüki välja, eemaldan kondi ja rasva ning tükeldan peenemaks, siis hapukapsasupi puhul jätan robustse lihatüki supi sisse ning serveerimisel tõstan kahvliga igaühele taldrikusse tüki liha. Kolm tundi keenud liha on nii pehme, et mureneb mööda kiude kergelt lahti.

7 kommentaari:

  1. Aitäh! väga maitsev tuli. Ise küll poleks tulnud selle peale, et hapukapsasuppi teha. Aga foto oli nii ahvatlev ja parasjagu oli ka hapukapsas olemas... Tänan veel kord :D

    VastaKustuta
  2. Vesistades juba pikemat aega seda fotot, võtsin täna supi keetmise ette. Tegin mõned muudatuses kogustes, puljongile lisasin loorberi ja pärast pikka-pikka keetmist valmis suur potitäis imemaitsvat hapukapsasuppi. Tänan inspiratsiooni eest!

    VastaKustuta
  3. Hapukapsa suppi saab teha mitmel viisil, tõesti. Kui on ikka liiga hapu, siis loputa korda kaks läbi, suhkur siin nüüd küll haput ei tasakaalusta, pigem peidab ja pärast taguots nuriseb :) Küll aga aitavad kruubid kaasa happelisuse vähendamisel. Vana-vanaemade tarkus.
    No ja meil peres, nagu ikka, tuleb selline tujuhoog peale, et nüüd ja kohe tahame ossi ja haput kapsast. Eks ta ole, aga sellest, mis üle jääb, keedangi koos searaguuga hapukapsasuppi. Kruubid muidugi ka ja porgand ja sibul ja need teised vürtstaimed.

    VastaKustuta
  4. Tegin seda suppi ja ütlen aitäh! Väga maitsev tuli :)

    VastaKustuta
  5. Blond

    Minul jällegi tuli vastupandamatu isu mulgikapsaste järgi. Poe omades on ju vaid üks tükike liha kusagil purgi põhjas (: Kui turule jõudsin, ostsin nii siga kui kapsaid ikka palju. Sel ajal kui mulgikapsad juba haudusid, panin kontidega lihatükid keema hapukapsasupi jaoks. Ikka koos terve sibulaga ja loorberit ja vürtspipart ka puljongisse - nagu vanaema supipõhja tegi. Kuna ostetud hapukapsastes oli juba natuke porgandit sees, ei hakanud porgandit ja sibulat eraldi praadima - mugav kah natuke. Kapsad ja kruubid lihapuljongiga keema ja viimases lõpus lisasin tükeldatud (Vt. eelkeedetud) sealihatükikesed ning veel terve porgandi riivitult.
    Olen isegi nii mugav, et ei vaarita igapäevaselt. Mulgikapsaid sai palju ja suppi ka ja mõlemad panin kohe kuumalt purkidesse (nagu mamma moosid paneb). Tegelikult teen nii kõikide suppide ja soustidega, isegi vähem vedelikku sisaldavad hautised (hakkliha kapsastega) saab selliselt tehtud. Külmkapis on suurem valik purke ja mingil hetkel ju natuke kartulaid või riisi või makarone ju ikka viitsib keeta. Isegi mehed saavad hakkama purgist toidu soendamisega mikros... :)

    VastaKustuta
  6. Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

    DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.

    VastaKustuta