reede, 6. jaanuar 2012

Kakao-kohupiimakook ja kokasaade Lusikas

Nii, armsad sõbrad, nüüd telerite ette! Homme hommikul kell 10.00 Kanal 2-s kokasaates Lusikas kokkan koos Tuuliga minu kodus Murastes (saade kordusena pühapäeval kell 11.50 Kanal 11-s). Toimetasime köögis viis tundi, kuid kokku tuleb sellest umbes pooletunnine saade. Endal ka põnev, milline see saade siis välja kukub :)

Külla saabub Tuuli

Valmistasime minu talviseid lemmikuid - röstitud aedviljasuppi punaste läätsedega ja õlikastmega kartulisalatit. Ahju läksid tatraküpsised (proovige neid kindlasti röstimata tatra jahust - nt Zerna talu tatrajahu) ning kakao-kohupiimakook, mille retsept pärit Nami-namist (seal turbakoogi nime all), kuid veidi koguseid muudetud.
Nii see saate tegemine käis...

Veidi ka kaadritagusest elust. Saate tegemise ajal otsustas ahi keelduda minuga koostööst - oh seda õudust - leidis ka aja! Olin just enne oma ahju kohta paar paha sõna öelnud, kuna ahi küpsetas ühest nurgast rohkem ja tegi kõva mürinat. Aga seda, et see otsad annab just saate tegemise ajal, tundus kui paha unenägu. Valmistasime juba ette plaan B-d - röstime supi jaoks aedviljad toagrilli vahel ning samas sai küpsetatud ka broilerifilee (ja mis hiljem selgus, oli veel parem kui ahjus tehtud) ning kooki ja küpsiseid küpsetama plaanisime suunduda juba kokasaate Lusikas stuudiokööki. Aga oh seda imet - järsku käis ahjul õrn piiks ning ahi otsustas minuga taas suhelda! Poole saate ajal õnneks kusagile ümber kolima ei pidanud ning edaspidi ma ainult kiidan oma ahju. Pealegi on viga nüüd tuvastatud - Renee ja mu isa urgitsesid ahju oma pesast välja ning selgus, et üks pöördõhu ventilaatori laager oli läbi ja sellest see mürin ning kõrvetamine ka tingitud oli.

Kakao-kohupiimakoogi retsept jäi mul kunagi silma, kuna mulle selle valmistamise viis tundus mulle väga põnev - koogi põhja ja katteks käib külm ja jämeda riiviga riivitud tainas, mille tekstuur säilib hästi ka küpsedes ning eriti mõnus on just koogi küpsisene kate. Täidises meeldib mulle kasutada Pajumäe kohupiimakreemi.


Põhi ja kate: 

200 g nisujahu 

3 sl kakaopulbrit 

100 g rafineerimata roosuhkrut

125 g võid

1 muna


Täidis: 

2 vabaltpeetava kana muna

465 g Pajumäe vanilje kohupiimakreemi (1 suur karp)

75 g rafineerimata roosuhkrut 

2 sl nisujahu
peotäis rosinaid (soovi korral)
Valmistame kakao-kohupiimakooki


Sega sulavõi ja suhkur, lisa kakaopulber, jahu ja muna. Sõtku sõrmedega tihe mass, jaota kaheks ja vormi kaks ümmargust tainapätsi. Pane kile sisse mähituna külma tahenema vähemalt üheks tunniks (see on oluline, kuna muidu on tainast keeruline riivida). Täidise jaoks vahusta munakollased ja suhkur tihedaks vahuks, mikserda juurde kohupiim ja jahu (soovi korral sega sisse ka rosinad). Viimasena lisa ettevaatlikult eelnevalt vahustatud munavalged. 
Võta külmkapis tahenenud-kõvenenud tainapätsid. Riivi üks tainapäts küpsetuspaberiga kaetud 26 cm läbimõõduga koogivormi aluspõhjaks. Kata kohupiimaseguga ning riivi peale teine tainapäts - jälgi, et koogi pind oleks ühtlaselt riivitud seguga kaetud. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 30 minutit. Serveeri oma maitse järgi kas leigelt või külmalt. Mõnele maitsevad leiged kohupiimakoogid (mulle), mõnele aga kindlasti külmad.

Saadet saab järelvaadata Kanal 2 lehelt.

11 kommentaari:

  1. Ootan põnevusega seda saadet :)

    VastaKustuta
  2. Seda kooki tehti juba "õndsal" nõukaajal, kui head toiduretseptid olid kui rahvaluule ja levisisd suust suhu ja käest kätte. Aga hea kook on küll ja tehnoloogia tõepoolest teistsugune.
    Tore saade oli!Tubli oled, Aet!

    VastaKustuta
  3. Aitäh, Ave - rõõm kuulda, et saade meeldis.

    VastaKustuta
  4. Tubli Aet! Saade oli tore ja teie köök oli ka väga ilus. Ilmselt teen seda kooki juba täna...

    VastaKustuta
  5. Triin, aitäh. Ma oma köögiga väga rahul. Loodan, et kook maitseb.

    VastaKustuta
  6. Tere Aet
    Oli tore saade.
    Küsimus selline, et kas seda põhja võiks ka ööseks jätta külmkappi, et hommikul riivida ja kook teha?
    Ette tänades
    Irma

    VastaKustuta
  7. Irma, tore, et saade meeldis. Jah, loomulikult saab tainast ka kauem külmkapis hoida. Mida kõvem, seda parem riivida. Tainas on sees üsna palju võid, seega ei lähe see halvaks ka mitu päeva pärast valmistamist.

    VastaKustuta
  8. Mul oleks üks teistmoodi küsimus.
    Olen vaadanud mõningaid kokasaateid ja pean tunnistama, et mind häirivad üsna olulisel määral lahtiste juustega kokad (antud juhul siis räägin naiskokkajatest). Ise kodus ei tee küll kunagi lahtiste juustega süüa, sest minu raamatus on üks rõlgemaid asju juuksekarv toidu sees. Mõnikord on seda juhtunud ja siis on silmad häbi täis. Siin kirjeldatavat Lusikat ei vaadanud, ent pildid lubavad oletada, et seda tehes oleksin endamisi jälle imestanud, et miks nad küll oma juukseid kinni ei pane. Põlle puudumine poleks üldse nii hull, kuid selle kandmine on vahva. Ja juuste osas ei pea ma kindlasti silmas vannimütsi, isegi mitte tavalist kokamütsi. Lihtsalt, miks te neid kinni ei pane? Punase põllega esineja soengust on ühel pildil näha, et see nõuaks aeg-ajalt käega kohendamist. Aga käed võivad ju olla võised või jahused vmt.
    Ma ei kurjusta, ma küsin. Ise teate, kuda esinete, aga minu kiiks on suhtuda vägagi reserveeritult lahtistesse juustesse toidutegemise juures. Ise teles esinedes paneksin nad kindlalt kinni, ilmselt mõne laia paelagi pähe - hoiab viimasedki karvad kinni ja on ilus kah.
    Kas te ei ole sellele mõtelnud või ei häiri see teid? Lihtsalt uudishimust.

    VastaKustuta
  9. Viimasele anonüümsele kommenteerijale: telesaade on teine maailm kui igapäevane koduköök - enne saadet sätib jumestaja/soengutegija osalised valmis. Igapäevaselt köögis toimetades on mul alati juuksed kinni, sageli punutuna. Juuksekarvad toidu sees ei meeldi mullegi :)

    VastaKustuta
  10. Kui kodus rafineerimata roosuhkrut pole, kas võib teha ka tavalise suhkruga? või muudab see maitse/struktuuri teiseks?

    VastaKustuta
  11. Ei muuda see maitset ega struktuuri, võib teha ka tavalise valge suhkruga. Edu!

    VastaKustuta