esmaspäev, 10. oktoober 2011

Õlikastmega kartulisalat

Igasugused koore ja/või majoneesikastmega kartuli- riisi ja makaronisalatid on mulle lapsest peale tundunud täiesti söödamatud toidud. Esiteks ei söö ma hapukoort, teiseks on mul mingi seletamatu tõrge külma riisi, kartuli ja makaroni vastu, kolmandaks lõhnavad minu meelest sellised salatid päris halvasti (mulle ei meeldinud kunagi köögis olla, kui salateid hakiti) ja veel pealekauba ei näe need kokkusegatud salatid isuäratavad välja. Ja kuna salatid olid kunagi iga sünnipäeva "kohustuslik osa", siis mina piirdusin sünnipäevadel alati viilu musta leiva ja punasesõstra morsiga. Tundub, et Anee jätkab traditsioone - ka tema ei söö selliseid salateid, kuid temal on vastumeelsus pigem toitude vastu, mis on kokku segatud ja mida ei saa eraldi süüa. Tema jaoks on isegi viil juustu võileiva peal üleliigne. Eraldi võib ta aga neid kõiki toiduaineid süüa. Lapsed lihtsalt armastavad puhtaid ja rikkumata maitseid.

Järgnev retsept pärineb mu emalt, kes sellist salatit algselt tegema hakkas. Algul proovisin pikkade hammastega, kuna pelgasin just seda külma kartulit seal salatis, kuid siis sain aru, et mu hirmud on asjatud ja külm kartul salati sees pole üldsegi mitte halb. Aneele maitseb see salat ka, aga endale omaselt sööb ta kõik komponendid järgemööda salatist välja. Nüüd teen sellist salatit kodus ka ise. Küüslauku tuleb panna nii, et ikka on tunda, siis on salat eriti maitsev.

Eelnevalt valmista ette:
keeda koorega kartul ja jahuta
küpseta sea sisefilee soola, pipra ja õliga ajus ja jahuta

Salatiks läheb vaja tükeldada:
kartul
sea sisefilee (lisa sool, pipar ja õli)
tomat
paprika
kurk

Kaste:
peenelt hakitud küüslauku (piisavalt - et ikka maitset tunda oleks)
mahedamaitselist õli nt seesami-, päevalille või rapsiõli
sojakastet
näpuotsaga rafineerimata roosuhkrut
purustatud musta pipart

Salati jaoks läheb vaja keedetud, kuid külma kartulit, samuti küpsetatud liha, mis on maha jahtunud. Need võib ette valmistada juba eelneval päeval. Keeda koorega kartul ja jahuta maha. Mulju sea sisefilee soola ja pipraga kokku ning nirista peale oliiviõli. Küpseta liha 200-kraadises ahjus olenevalt lihatüki suurusest ca 20-30 minutit. Jahuta liha.

Tükelda kartul, liha, paprika ja kurk pikkadeks seibideks, laota kihtidena taldrikule. Kui kasutad kirsstomatit, lõika need pooleks (suurem tomat lõika sektoriteks), lisa salatile. Kastme jaoks haki peenelt küüslauk, lisa õli ja veidi sojakastet (sel juhul soola pole vaja) ning suhkrut; kalla kaste salatile. Purusta salatile peale musta pipart.

2 kommentaari:

  1. Mmm...just sõin õhtuks sama. Toilast olid kõik komponendid kaasas:) Aga kasutasin oliiviõli ja see oli jah natuke liiga tugeva maitsega selle salati jaoks, st kaste ei tulnud päris see õige. Toilas vist on kreekapähkliõliga olnud. Mida sa ise kasutasid?

    VastaKustuta
  2. Mina tegin eelmisel nädalal seesamiõliga. Emme teeb aga Kreeka pähkli õliga.

    VastaKustuta